despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1969 (I)

de C. D. Mocanu și HM

trei reclame ale „adas” – Administrația asigurărilor de stat – și una la „loz în plic”: ca s-ajungi să-ți faci griji pentru casă și mașină, întîi de toate trebuia să le cîștigi.

Va urma!

Matty

parcarea e, firește, pentru mașini

Pentru folosul tuturor celor care vin în „Orășelul Copiilor” primăria din Sectorul 4 a construit o parcare destul de îndestulătoare pe Șoseaua Olteniței, mai jos de cimitire – pe locul fostelor sere ale Adminstrației Domeniului Public.

… dacă adăugăm și parcarea din vale, dispre Palatul Pionierilor, vedem că, în sfîrșit, devine tot mai civilizat să ajungi în parc.

Ce păcat că, la fel ca la orice altă idee venită din partea unei administrații locale, ne izbește taman amănuntul care-o transformă într-o mizerie.

Firește, o mizerie la adresa omului!

Vedeți voi, cînd au construit parcarea asta, și-or fi zis că e pentru mașini – ceea ce-i adevărat; dar au uitat că-n mașinile astea-s… oameni!

Așa că au construit acces pentru mașini: dar pentru oamenii care, după ce parchează frumos aici, se duc apoi în parc… n-au mai construit și-un trotuar!

Așa că toți oamenii, ca să iasă din parcare, trebuie s-o ia pe stradă, pe unde vin mașinile.

Cele mai importante invenții ale umanintății

scris de Venera E. Dumitrescu-Staia

1) Despre ORA, ca timp. În Antichitate exista numai ora locala, care se afla prin rotatia Pamântului în jurul Soarelui. Primul instrument utilizat de oameni pentru masurarea timpului, a fost un  Orizont solar, un fel de Meridian inventat în Egipt în anul 2000 înainte de  Christos. Era vorba de un obiect plat, luminat de Soare, care proiecta umbra lui pe un cadran, pe care era desenat punctul de timp.

Dupa câteva secole, un adevarat ceas a fost inventat. Era vorba despe un arbore drept, numit gnomon, care proiecta umbra lui pe un plan orizontal. Cadranul a fost aplicat prima data la o ceasornicarie mecanica în anul 1364 de italianul Giovanni Dondi. Ceasul lui era echipat de 7 cadrane, care în plus, indicau miscarea PLANETELOR. Observând pozitia umbrei, care se deplasa de la Vest la Est si urmând traiectoria Soarelui, oamenii au fost în masura sa regleze ora. Primele ceasuri mecanice au fost construite în Europa în jurul secolului XIII. La început, ceasul nu a avut cadran, nici sagetile indicatoare orelor.

2) Telefonul a fost  inventat în anul 1870 de catre Elish Gray si Alexander Graham Bell, ambii independenti ca inventatori ai telefonului. În anul 1883, prima linie particulara de telefon în Bucuresti, iar în 1930 a aparut telefonia internationala în România. Dupa 1893 au aparut mai multe companii telefonice si a început dezvoltarea în mod oficial, Martin Cooper în 1973 este  la conducerea US Martin Cooper, fiind primul care a lansat TELEFONUL PORTABIL pentr a fi comercializat.

3) Curentul electric cu prima alimentatie pentru public a aparut la sfârsitul secolului XIX.

4) În 1879 Thomas Edison a conectat lampa la circuitul electric(pâna atunci fiind cu gaz aerian sau lumânari), declansând pentru prima data lumina pe care o avem astazi, una dintre cele mai mari inventii ale sec.XIX,italianul Alessandro Volta a inventat prima baterie, iar Nikola Testa a inventat curentul alternativ.

5) IMUNIZAREA si VACCINURILE. Primele vaccinuri au aparut în anu 1796, descoperitorul JENNER, administrând cu succes Vaccinul antivariolic. ANTIBIOTICELE. Pasteur a descoperit microbii, iar primul care a semnalat în anul 1885 actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme, fiind semnalate de savantul Victor Babes.

6) Masina de imprimat (imprimanta) a fost inventata de Gutenberg, ca si prima tiparnita.

7) Ordinatorul, care nu este departe de efectele negative ale televiziunii, totusi devenind indispensabil, a devenit si el un prieten,  dar si cu anumite consecinte, uneori nefaste sanatatii si în special pentru unii tineri si chiar copii, care înca nu stiu sa faca diferenta între ADEVAR si FICTIUNE, comitând deseori acte NECUGETATE si PERICULOASE. ATENTIE MARITA PENTRU PARINTI.

8) Blaise Pascal a inventat prima masina de calcul în anul 1642.

9) In 1924 IBM a creat cea mai mare Societate informatica din lume.Sistemul de televiziune a fost pus la punct de inventatori independenti precum: Philo Farmsworth si Vladimir Zworykin. În 1927 Philo a transmis prima imagine electronica în laboratorul personal de la San Francisco. Prima emisiune de televiziune a fost vânduta în USA în anul 1938. Din anul 1960, televiziunea în culori, stereo, a fost introdus prin cablu pentru a se putea vedea mai multe canale.

10) Francois Cugnot a construit primul echipaj al unui motor cu vapori. Primul Cod al drumurilor a aparut pentru prima data în Anglia, în anul 1865, sub denumirea de Red Flag Act. Primele masini cu motorul în interior au aparut în anul 1860. Motorul cu autoluminare inventat de Rudolf Diesel, a aparut în anul 1860.

11) WC-ul a fost inventat de englezi ìn anul 1796, John Hamington inventând primul WC cu apa. Dupa 1900 a aparut camera de baie cu WC, baie si bideu.

Matty

din zbor

scris de Florin

Pe lângă faptul că primăria, prin noile Otokar, ne-a readus în fața ochilor uitatele autobuze articulate, ea ne-a mai rezervat o surpriză: autobuz de trei uși cu doar două.

Explicați afirmației o vedeți în poza de mai jos făcută nu cu mult timp în urmă. Respectiva mașină am văzut-o pe linia autobuzului 112 ce face legătura între complexul Colosseum Chitila și CFR Constanța în apropierea Pasajului Pipera. Linia destul de lungă datorită traseului sinuos are în general un public destul de numeros fiind pe unele porțiuni singurul mijloc de transport pe care te poți baza.

Motivul achiziționării ei ar fi că probabil s-a mers pe ideea folosirii pe trasee mărginașe sau doar în zile de weekend.

De altfel am remarcat că „ciudățenia” a fost pe traseu doar în astfel de zile.

Oricum, este o apariție insolită.

Case căzute 308 – Str. Gazelei 48

scris de Ando

Revenim la poalele Filaretului, pe strada Gazelei, unde, la numărul 48, mai dăm de o casă, cândva destul de arătoasa, dar care arată acum, părăginită, ca după cine ştie ce calamitate!

mai multe despre Case căzute

Matty

un loc de joacă cu prea multă joacă

De ceva vreme s-a deschis în uriașul parc „Lumea copiilor” un loc de joacă nou.

Trebuie să fim cinstiți: sînt foarte multe astfel de locuri de joacă aici, așa încît fiecare copil, indiferent de vîrstă, chef și curaj, are unde să se joace după pofta inimii lui.

Nu-i rău deloc. Doar că locul ăsta s-a construit în locul unei „insulițe” ce făcea din platoul central al parcului un locșor liniștit și cuminte – chiar dacă nu taman de bun-gust; dar așa-l „văzuse” Piedone. În fine; lucrurile se schimbă; lumea vrea distracție-n parc.

Cînd te uiți la locul ăsta de joacă, sincer, zău că te-apucă năcazul că nu ești țînc: are atîtea atracții și posibilități pe care tu nu le-aveai…

Și atunci, ce-i deranjant aici, de ce trebuie să fie vorba de un „doar că…”?

Fiindcă acest loc de joacă e prea – mult prea! – înghesuit, prea fără aer, prea fără atît de necesarele zone de retragere, de fugă, de socializare și chiar de protecție pînă la urmă.

Da: prea-s siliți și copiii, și părinții, să se calce-n picioare… bucurîndu-se. Ți se pare că te afli la „pet shop” și te uiți la hamsteri cum aleargă in roți.

Pentru că nu e chiar așa, un lucru simplu, construirea unui loc de joacă: și atunci cînd încerci să îngrămădești atracțiile pe-un spațiu strîmt, nu mai reușești să creezi nici bucurie, nici veselie – toată lumea țipă la toată lumea, cei mari încearcă să-i țină pe cei mici în raza vizuală alergînd printr-o pădure de stîlpi și din toate părțile te copleșește zgomotul inutil de mare făcut de noile fîntîni arteziene ce-nconjoară locul de joacă.

Da: prea vrea să fie „pentru toți” – și pentru cei mici-mici, și pentru cei mari; dar cei mici-mici trebuie să se mulțumească cu niște leagăne și tobogane pe măsura lor și tare greu înțeleg că nu-i pentru ei urcatul sus, în turnulețe și punți… și țin-te bocete și hărmălaie!

Adăugăm muzica bubuitoare ce cade de sus, de pe deal, de la complexul „Daimon” și plecăm de-aici mai sîcîiți și mai osteniți decît ar fi cazul.

Și-i păcat.

Matty