despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un burger grozav

Hamburgerul nu-i tocmai o mîncare care să fi prins la noi. Chiar şi în cruzii ani 90 nu am fost chiar aşa deschişi către mîncarea asta; nu ştiu de ce. Gîndiţi-vă bine la vreun loc din Bucureşti unde să să te-opreşti şi să-ţi iei un burger şi să fie nemaipomenit!

Aş fi fost tentat şi eu să zic: aşa loc nu există!  – dar uite că memoria şi-a bătut un pic joc de mine. Locul există; ba chiar mai mult – există de multă, multă vreme!

Şi nu mi-aş fi adus aminte de el dacă, aflat la plimbare pe net, n-aş fi nimerit peste o amintire:

„La Piata Dorobanti, langa benzinaria aia mica, era o chestie ciudata, un magazin, un fast-food, nu stiu cum sa-i zic. Acolo erau cei mai buni burgeri din Bucuresti, fara indoiala. Grasi, nesanatosi si cu un gust incredibil. Simteai cum ti se ingroasa sangele ca mierea, dar tare mai era bun…”

Da! – şi de-o dată am revăzut locul cu ochii minţii; şi fiindcă mintea mea nu e departe de stomac, am lăsat stomacul să mă ducă într-acolo.

McBurger e un locşor mic şi înghesuit. Burgerii se fac pe-o plită, repede, şi miros tare bine. Am luat, fireşte, hamburgerul special – fiindcă pe lîngă chiftea, maioneză şi ketchup mai are şi costiţă, ceapă prăjită şi brînză topită. Costă 11 lei; nu zic că te satură, dar zic că te-ncîntă!

Tot aici se mai fac şi sandvişuri.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

17 comments to un burger grozav

  • Dar un local cu mancare bio/organica nu gasesti?

  • hm

    şi dacă aş găsi, cum aş putea să vi-l recomand neavînd cum/de ce să intru în el?

  • Ando

    “Hamburgerul nu-i tocmai o mîncare care să fi prins la noi” ?!
    Păi,eu văd că e plin la McDonald’s şi la Spring Time…

  • hm

    … şi cam atît!
    dar cîte şaormerii sînt, să zicem, de-a lungul axei Ştefan Cel Mare – Mihai Bravu? oho…

  • @hm: Pentru ca parerea ta conteaza si este vizibila pentru multi, foarte multi.
    Si fast-food-ul creeaza o dependenta extrem de nesanatoasa.
    http://taraboste.blogspot.ro/2012/09/de-ce-mancam-fast-food.html

  • Freesys

    Hm hamburger-ul este cel mai vandut produs fastfood in Romania !

  • hm

    Freesys, nu zic că Mac-ul vine bine, dar şaorma ce e, atunci?

    Springul vine în draci salate şi şaorme de-ale lor, KFC-ul rupe cu aripioarele, alţii s-au specializat pe sandvişuri… dar tot şaorma e mîncarea cult.

    @taraboste: mulţumesc, dar sigur îmi supraestimezi influenţa!
    Oricîte produse bune şi gustoase de fast-food aş putea eu testa şi lăuda, nu am cum să bat mulţii oameni care oferă impresii despre mîncăruri sănătoase. Cine vrea cu tot dinadinsul să se lase influenţat, n-are decît să se lase; chiar şi de mine.

    Eu nu o să mint populaţia.

  • La suflet mi-a mers articolul! Chiar ma plingeam cam acum o saptamina, ca de cind s-a dus Burger King, duc dorul unui burger si discutam in cercul meu de prieteni faptul ca burgerii ca mincare n-au prea prins la noi si nu pricep de ce. In vest gasesti burgeri peste tot, in meniurile oricarui steakhouse sau restaurant. Si nu zic numai in Germania, ca ei sunt mai americanizati decit restul, dar am observat chestia asta si prin Spania, si prin Belgia, si la cehi. Burgerul e o mincare rapida, nepretentioasa, si plina de energie. Noi suntem, intr-adevar mai axati pe Shaorma din punctul asta de vedere, mult mai axati decit nemtii care au cea mai mare comunitate turca din Europa. Oare sa fie din cauza ca la noi are mai multa trecere porcul decit vita, si de asta sa nu fi prins?
    Alte locuri din Bucuresti unde mai gasesti un burger bun (dar scump, rau) sunt Ruby Tuesday si Hard Rock Cafe. Daca mai stie cineva si altele, astept sugestii. Eu sigur ma duc sa-l incerc pe asta din Dorobanti.

  • Ando

    Mie îmi place şaorma pentru că ai o mai mare libertatea să alegi ingredientele şi sosurile.
    Pe de altă parte,cred că unul din secretele unei şaorme bune constă în felul în care este pregatită carnea.E o anume tehnologie şi,sigur, sunt mirodeniile specifice cu care se prepară.
    Sincer,mie la hamburgeri nu-mi place gustul chiflei !

  • hm

    la Ruby era odata Collosal burger… imens! Nu stiu alte locuri, dar un burger bun e delicios… are si el chichirezul lui, te prinde!!

    La saorme e drept, avem de unde alege… saormarii buni castiga bine, isi iau retetele cu ei de la o saormerie la alta… daca stai sa ii asculti, se lauda mai ceva ca master-chefii…

  • Freesys

    @Valentin Berceanu, nu stiu cand ai fost tu ultima data in Germania dar acolo a vazut mai multe Donner-uri si decat in Istambul. Ia la Oktoberfest-ul din 2010 vanzarile de kebab au fost duble fata de cele ale traditionalilor carnati.

  • @Freesys: cred ca in ultimii 4-5 ani, adunat am petrecut cam unul in Germania, deci cam stiu ce vorbesc. E adevarat ca sunt multe shaormerii pe acolo, dar crede-ma cind iti spun ca fiecare restaurant (mai putin alea asiatice) are cel putin un burger in meniu.

  • Freesys

    Eu vb de ce se mananca pe strada… dar poate nu ies eu niciodata din lichtenberg cand ajung la berlin.

  • Ando

    Fara sa am alte argumente decat cele ” vizuale”, cred ca la categoria “tineret” a prins si burger-ul.
    De fapt,la tineri a prins cel mai bine conceptul de fast-food.
    Cei mai in varsta (din care nu ma exclud) au inca retinerea fata continut, adica-de fapt-fata de carnea tocata.
    Persista inca ideea ca in “tocatura” se baga de toate…

  • @Freesys: Berlinul e unul din orasele din Germania in care nu am fost. In schimb am bifat Hamburg, Koeln, Dusseldorf, Mannheim, Frankfurt, Munchen si pot sa zic ca in fiecare am avut de unde alege burgeri.
    @Ando: te inteleg perfect! Acum vreo doua saptamini, cind imi era mare dor de un burger, am gasit la Cora, la macelarie, un patty gata preparat, de vita. Mi-a trecut prin cap sa-mi iau, sa-mi fac eu acasa, dar exact prejudecata asta de care spui tu m-a oprit!!

  • Si tocmai ultimele comentarii mi-au aratat exact diferenta pe care vroiam sa o pun in evidenta. Noi, aici, in Romania, privim burgerul exclusiv ca pe un fast-food (vezi si comentariul lui Freesys de mai sus vizavi de mincatul pe strada). De asta il si comparam cu shaorma, probabil. Dar ceea ce spun eu este ca, in vest, burgerul a permeat cultura culinara incit nu mai este considerat doar fast food. Burger&fries este pe meniul multor restaurante de prin locurile in care am fost, pe cind, la noi, nu-l gasesti nici macar in steak houses. Locurile care se bazeaza insa exclusiv pe burgeri sunt fast-fooduri si acolo, doar ca, exceptind Burger King, nu poti spune ca ti-ai luat “un burger bun” de la un asemenea local, insa in restaurant, ai o sansa mare la asa ceva.

  • hm

    … eu, cel puţin, pun botul cam la orice carne tocată, cam de oriunde.

    nu mi-e frică.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>