despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Gesturi mici pentru un comerţ mare

Comerţul nu-i doar ce vinzi – şi cu cît. Comerţul este şi cum vinzi.

Cînd preţurile-s cam la fel, cînd ai de unde alege să-ţi cumperi ceva, începi să te interesezi tot mai mult de cum cumperi: de ceea ce se numim, azi, calitatea serviciilor.

Şi calitatea reiese din detalii; din chestii mici – unele pe care nici nu le vezi, dar le simţi.

  • Simţi cînd vînzătoarea are un şorţ murdar, tocit, urît şi urîţit.
  • Simţi cînd ţi se dă marfa c-o mînă murdară.
  • Simţi cînd vezi navetele cu pîine, mezeluri, carne şi altele sînt coborîte dintr-o dubă murdară pe-un trotuar la fel de murdar.
  • Simţi cînd pe tejghea zac firimituri, resturi, seminţe, fire de praf.
  • Simţi cînd în faţa uşii zace un mop într-o căldare cu zoaie.

Simţi toate astea, nu? Şi multe altele. Şi – cînd intri într-un magazin curat şi care miroase a curat, simţi că-ţi place. Simţi că vrei să revii.

Clientul bun e ăla care se-ntoarce. Şi vînzătorul bun e ăla care ştie să-l facă să se-ntoarcă.

Ăsta-i comerţul.

2 comments to Gesturi mici pentru un comerţ mare

  • Ando

    Taică-meu- Dumnezeu să-l odihnească – a fost băiat de prăvălie la ”Niţă Stere” – magazin alimentar vestit, aflat sus pe Uranus şi-mi povestea :
    – odată pe săptămână, venea căruţa cu pepeni ; se descărcau toţi –“pentru bani, trec săptămâna viitoare” stabilea, verbal, furnizorul cu patronul magazinului; apoi, o parte din pepeni se puneau în câteva butoaie cu gheaţă ; cumpăra omul cum dorea : un pepene întreg sau jumătate, de la gheaţă sau nu ; erau şi clienţii “tradiţionali” care, dimineaţa, în drum spre slujbă, făceau comanda, lăsau cheia de la casă !!! iar băiatul de prăvălie se ducea şi-i lăsa marfa.
    Probleme de furt ???haida,de !
    Sau: dacă o “cocoană” din zonă avea o comandă mai voluminoasă , băiatul de prăvălie pleca cu ea şi-i căra sarsanalele …nici nu se discuta !
    Bun, era un alt context social, alte relaţii între oameni, comunităţile erau altfel închegate.
    Dar sunt anumite valori, zic eu, permanent valabile pentru cei care lucrează în comerţ:respectul faţă de client,cinstea şi amabilitatea şi, de ce nu, loialitatea faţă de magazinul în care lucrezi.

  • Dan

    Acum romanu’ se duce in weekend la supermarket, lasa uneori chiar si un salariu minim pe economie, incarca un portbagaj si pleaca acasa.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>