despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

Leapsha de la Catherine

… folosim tot mai puţine cuvinte. Şi-n plus, le folosim tot mai prost.

Şi-atunci, de ce ne-am preocupa de lipsa diactriticelor în ceea ce scriem zilnic? Uite de-aia: pentru că ele fac limba română.

Ghinion! Da, calculatorul aşa ne-a-nvăţat. Cîţi dintre noi cred că de fapt nici nu există virguliţe şi căciuliţe pă windows?

Să fiu eu ministru, director – om mare şi important-acolo – n-aş aproba nici o hîrtie care să n-aibă diacritice. Asta aş face eu, Catehrine.

Păcat. Da! Ne-am obişnuit – şi ne-am obişnuit prost. Anunţurile, cererile, corespondenţele noastre nu au impactul dorit fără diactritice; credeţi-mă.

Păcat. Fără diacritice, ce haz are să scrii chestii ca fâţâindu-mă, pârţ, ţâfnă ori bâldâbâc?

Tzatza de matza, mah.

7 comments to Leapsha de la Catherine

 • Wing

  “Cîţi” ? E cu “â”
  “Catehrine” ? S-o fi speriat h-ul si s-a mutat mai incolo.

  E amuzant sa vezi intr-un articol care propune scrierea corecta, greseli. Totusi, sa nu ne legam doar de scapari …

  Motivul pentru care nu scrie aproape nimeni cu diacritice este ca avem un layout imbecil de tastatura romaneasca, astfel incat, nici dracu nu o sa foloseasca layout-ul ala ca sa scrie. Este un AZERTY copiat dupa francezi in care toate diacriticele sunt asezate complet ilogic si neergonomic.

  Mai mult, exista o mare confuzie cu privire la caracterele Unicode care ar trebui folosite pentru “ț”, “ș”, “ă”(vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_alphabet#Digital_typography). Diacriticele pe care le-ai folosit tu in text, sunt de fapt incorecte. Tu ai folosit varianta neoficiala de glyph, cu sedila dedesubt, care nu este corect, iar varianta oficiala, asa cum este aprobata de Academia Romana, este cu virgula dedesubt. Prin unele texte vezi chiar a cu ~ deasupra(mi-e lene sa il caut) in loc de “ă”.

  Daca la asta adaugi felul absolut oribil(vezi mai sus) in care arata fonturile clasice folosite pe web, gen Tahoma sau Arial, cand e vorba de diacritice, chiar ca nu-ti vine sa faci nici un efort.

  Dar, da, pârț ar trebui sa fie scris corect, altfel parca nu are nici un miros 🙂

 • hm

  una-i o scăpare (scuze!), alta nu… scriu aici şi voi scrie în continuare cu î din i.

  Întorcîndu-ne la chestia tehnică, te obişnuieşti cu tastatura românească… după atîţia ani, mi se pare foarte natural să nu mai caut S-ul în stînga cînd vreau să scriu Ş.

  Îţi spun că nu mă prea sinchisesc de academismele legate de virguliţe. În primul rînd mă interesează ca textul să apară bine şi să fie citit bine pe orice dispozitiv electronic. Din cîte am văzut, diacriticele folosite aici (în special ş şi ţ) se afişează fără bug-uri mereu.

 • Dan

  Sunt întru totul de acord, diacriticele fac parte din limba română, așa cum (unii) am învățat în clasa întâi.

 • florin

  Dom’le,noua limba de plastic ne pune de multe ori in situatia de a ne gandi adanc la ce a vrut sa zica scriitorul…dar,de cele mai multe dati ea creaza un umor involuntar mai ceva ca cel intentionat.

 • Prin instituţiile publice ţi se dau hârtiile înapoi dacă nu au diacritice. La noi e mare distracţie că din 3 birouri, într-unul imprimanta (că avem imprimante de reţea, una la 4 – 5 angajaţi câţi sunt în fiecare birou) nu tipăreşte ,,Ş”-urile (nu ştie nimeni ce are).
  Apropo de diacritice, eu folosesc tastatura românească de vreo 10 ani… şi m-am obişnuit cu ea. Folosesc varianta ,,clasică”, aia care în Windows 7 se numeşte ,,Legacy” şi care mi se pare mult mai decentă decât cea introdusă de la Vista încolo… mare minus e că nu are arround, iar unele tastaturi nu au semne de mai mic şi mai mare (gen aia de la birou… că cea de acasă are un buton suplimentar pentru / care serveşte ca mai mic şi mai mare). Nu înţeleg de ce literele ,,Ş” şi ,,Ţ” apar cu sedilă aici, probabil aşa e făcut fontul.
  Apropo de limba română, văd că foarte mulţi pun ghilimelele în stil englezesc, adică “”. În limba română ele se pun ,, ” (în unele fonturi un SHIFT+2 deschide ghilimelele corect, nu “).

 • hm

  alt+0132 şi alt+0147…aşa ghilimelele româneşti ies mereu bine

 • danga, langa, langa, danga…
  sună-n asfinţit talanga :))

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>