Aţi văzut şi singuri: aşa-zisa ciocolată de casă se vinde peste tot – a devenit, nu se ştie cînd, produs tradiţional românesc… În supermarket, la butic, la tîrgul de bunătăţi; cofetăriile se-ntrec s-o facă şi ele.
Doar că… doar că nu prea e nici ciocolată, nu prea e nici de casă; nu prea e nici măcar ceva-ceva de capul ei.
Am gustat şi-am încercat zeci de batonele de ciocolată de casă în ultimii ani. Zeci de producători: din Sibiu şi de pe lîngă Sibiu; din Braşov, din Miercurea-Ciuc, din Alexandria, din Giurgiu (trecînd drept maramureşeni), din Deva, din Cluj; ba chiar şi din Ungaria – şi tot aşa! Proaste arome, nepotrivite! Proastă cacao!
Nu se compară nici cu cea mai nereuşită ciocolată făcută acasă de cel mai habarnist dintre noi. Zău aşa.
Ultima dată cînd am cumpărat ciocolată de casă şi mi-a plăcut a fost, credeţi-mă, în vara anului 1989 – undeva prin Ardeal; nu mai contează unde.
Nici pufuleti ca lumea nu se mai gasesc…
N-am avut placerea sa consum ciocolata facuta-n casa si nu pot face o comparatie in cunostinta de cauza …
Dar am nimeri si ciocolata “de casa” din comert rezonabila … Cea mai buna mi s-a parut una ungureasca …
aia care e scumpa rau de tot?
ciprian, cand eram eu mic, pufuletii erau dulci, nu sarati…
Pufarinele erau dulci nu pufuletii. Dar eu am copilarit in Chitila cu prea mult timp in urma 🙂
Ma scoate din sarite ca am facut un blog pe wordpress unde am pus poza asta cu adresa de mail de la blogul principal. Orice as face nu reusesc sa anihilez asocierea acestei poze cu blogl meu principal …
“simplybucharest” e pe platforma wordpress? ca numai la astea apar CA_CAinele 🙂
nu, chiar de pufuleti vorbesc. in anii 80 erau dulci… cu tunul as fi dat si nu gaseam sarati!
Da, pe wordpress sunt. M-am mirat si eu de poza ta 🙂
Fiind “fan” ciocolată amăruie,nu m-a tentat varianta “de casă”.Am remarcat însă, la toate “târgurile” de producători, preţul mare al acesteia…
Hai ca am dibuit cu poza 😀
Motivul blogului era asta: http://pozedecat.wordpress.com/2012/11/16/cameliei-16/
Mergi pe strada sa-ti faci documentarea si nu mai scapi de unii ca astia care vor neaparat sa le faci o poza. Si cum sa le-o dai pe urma? :)) Le-am promis ca o pun pe internet …
faina poveste!
Revenim la povestea targurilor traditionale, toata perga din Ardeal, Bucovina si Maramures a devenit mare producatoare de “de casa” , culmea , familii in a caror case mai mult se bea decat se mananca.
Si ca tot s-a invit ocazia imi bag ceva in mod oficial in fiecare borcan de magiun de topoloveni. Compozitie de cacat, gust de cacat dar pret de dulceata frantuzeasca. Raureni rullz !!!
Freesys: “familii in a caror case mai mult se bea decat se mananca”:-)))))))))))
cam asa e ; sau aia cu branza “musai de Sibiu”, de parca in Dobrogea, de exemplu, nu se face telemea super.
Eu,toamna,cand nu ma ia lenea, cumpar prune si fac cam 10 borcane de gem, cat sa-mi ajunga peste iarna.Anul asta, am adormit si l-am
uitat in cuptor…a iesit beton, il scot cu furculita din borcan:-(
detest si eu tot mai mult “traditionalii” astia.
Lasa Ando, ca e bun si cu furculita 🙂
Ultima data am mancat ciocolata de casa buna in Campina, e o cofetarie faimoasa pe undeva prin centru.
Cam departe intr-adevar 🙂
Stiu pofticiosi care merg si mai departe pentru cate o bunatate 🙂
Eu am auzit de unii care merg foarte departe pentru cate o bunaciune 🙂
Nu stiu cum e cu ciocolata de casa dar,ciocolata cu ROM,are gusturi diferite functie de sortiment.
Ca fan si consumator inrait pot sa va spun ca exista diferente intre Rom,Rom cel mare ,Rom dublu si Rom cu biscuiti.Cel mai bun e cel “cu biscuiti” iar cel mai slab “cel mare”.
Dar,asta e doar o parere personala.