despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

Imagini din trecut

Din articolele lui Mihai Turcu nu odată am scos idei, citate şi hărţi folositoare. Cînd să mă necăjesc odată-n plus că scrie rar,  Mihai revine cu un proiect jos pălăria! cu Imagini din România.

Acest proiect încearcă să aducă la viață imagini urbane din istoria recentă a României. Geo-localizarea (punerea pe hartă a) acestor imagini creează un context mai bogat pentru înțelegerea transformărilor prin care au trecut orașele din România.

… de bucurie, i-am şi luat nişte imagini 😉

13 comments to Imagini din trecut

 • Bravo lui! Și ce mișto era autobuzul ăla sovietic, de vizavi de Scala, ciordit de la americani!

 • hm

  şi maşina aia de pe Lemnea! – pe Lemnea, cînd mergeau şi tramvaie…

 • Ando

  Uauuu…ce misto sunt !
  Vad ca pe Calea Victoriei, colt cu Lemnea era tot un gard de panouri -ca si acum (diferenta e ca acum avem si o groapa imensa care zace acolo de ani buni…dupa demolarea MICM )
  Si “borcanul” militianului 🙂
  Chiar, ce “moaca” are masina aia de pe Lemnea!

 • cata

  Si cine statea in borcan ? Un o…. !La multe intersectii importante din zona centrala precum si la bifurcatiile de drumuri nationale existau astfel de borcane.Amuzant mi se pare acum cel de la intrarea in Comarnic dinspre Bucuresti unde instalasera la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 niste manechine,pe care vazindu-le de la distanta micsorai automat viteza masinii.
  Imi aduc aminte din copilarie ca in vitrina de la Autogara Centrala era o macheta maricica,cu drumuri,autovehicule de mai multe feluri,copaci,case,etc,unde ma opream de fiecare data cand aveam drum prin zona.

 • Siteul, pe langa faptul ca are toate sansele sa devina unul de referinta in domeniu, este dezvoltat si din punct de vedere creativ. Lucru foarte bun!

 • Mersi mult 🙂

  Intre timp am mai gasit si pus pe site două poze din zona Lemnea colț cu Victoriei, și anume acestea două:
  http://foto.maglina.ro/details/place-114/
  http://foto.maglina.ro/details/place-115/

  In prima se vede intreg gardul de la “strada” al fostului Minister al Industriei Constructiilor de Masini, iar in a doua se vede mai binea retzeaua stalpilor de tramvai, care stâlpi păcat că n-au mai rezistat. Legat de rețeaua de tramvai, și eu am avut la început niște dubii legate de asta, știam că linia trecuse pe Sevastopol, doua-trei colțuri mai încolo, dar nu știam nimic de Lemnea. A trebuit sa mă uit pe niște hărți de la începutul anilor ’60 ca să ma conving singur cu ochii mei 🙂

  Și legat de toneta de ziare care apare într-una din fotografii, nu știu unde citisem (la Radu Cosașu?) că zona aceea era una din singurele din București unde în anii ’60-’70 se comercializa presă străină (Le Monde, L’Humanite, L’Equipe). Poate mă înșel, dar știu că la un moment dat chiar voiam să-i scriu și să-l întreb.

 • hm

  da’ multe poze s-au facut pe Lemnea! Nu imi vine sa cred!
  … pe Sevastopol ocolirea pietii Victoria e o chestie recenta si temporara (istoric vorbind)
  Bafta la gasit si alte bunataturi!

 • cata

  @HM – dar vis-a-vis de ocolirea Pietei Victoriei traseul lui 26 de pe Sevastopol era elegant fata de manevra lui 3 de la Polizu pe Dr.Felix pana ajungea pe 1 Mai ca sa nu mai vorbesc de solutia gasita troleibuzelor ,prin spatele cladirii guvernului,noroc ca erau niste troleibuze de talie mica,care se puteau strecura pe stradute.Ma refer in completarea mea la anii 60-70-80.

 • hm

  las-ca au ajuns si articulatele sa se chinuie prin dosul “Presedintiei”
  Ce se mai opinteau 82-urile, ocoleau vreo 5 minute piata…

 • cata

  Dupe posibilitati ! Si mi-am adus aminte ca am vazut pe undeva,mai demult,apropo de tramvai pe Lemnea,ca pe acolo trecea nr.15 parca,prin anii 50,care pleca de la noi din Camping,de la Parcul Rahova,pe la Unirea,Universitate,Romana,facea stanga la Hotel Minerva,Lemnea,Occidentului,Polizu si intorcea la Gara de Nord.Cred ca nu ma insel.

 • hm

  cred ca da… tre’ sa ma uit pe niste harti vechi…

 • Ando

  @mihai:referitor la presa straină, pot să-ţi spun cu certitudine că pe str.Doamnei, la parterul blocului semirotund- Tehnoimport,
  chiar vizavi de fosta bancă(Marmoroş Bank)exista un magazin unde găseai presa straină.Sigur şi după 1970 pentru că-săptămânal-treceam şi cumpăram o publicaţie sovietică de fotbal si hochei.

  Iar,in perioada 1964-1967, cumpăram revista de sport Miroir Sprint de chişocul de lângă blocul meu de pe şos. Giugiului,colţ cu Toporaşi.Era cam scumpă : 4 lei.Tot acolo aduceau şi Vaillant.

 • hm

  acuma imi aduc si ei aminte ca la blocul tehnoimport era presa mai deosebita…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>