despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

pe drumuri, da.

Am făcut ce-am făcut şi am reuşit să-mi fac de cap prin Bucureşti, o zi întreagă. Trebuie să mai fac şi dintr-astea; se cheamă că trebuie să-mi cunosc marfa, să înţeleg ce scriu, nu?

Să ai o zi liberă şi să ţi-o petreci în Bucureşti, ce frumos! Unde să mergi mai întîi, la muzee, prin centru, prin parcuri?

… eu m-am dus în două locuri; în Berceni şi în Tei. Ha! De ce? Pentru că Berceni e cartierul unde am locuit mulţi ani; l-am părăsit acum un deceniu şi cred că era vremea să mă întorc şi să îl iau la picior: să văd cum, ce şi de ce s-a schimbat prin locurile copilăriei. Desigur, am încercat să-i dibui şi secretul lui Piedone, ucenicul vidanjor al administraţiei locale bucureştene: dacă l-oi fi aflat, rămîne să vedem într-una din zilele în care o să am timp să scriu despre întoarcerea în Berceni.

În Tei m-am dus cam din aceleaşi motive; pentru că e o zonă pe care-am cunoscut-o bine cîndva; şi anume în liceu. În plus, prin Tei am drum rar de tot şi voiam tare mult să văd nişte blocuri speciale – despre ele, curînd.

Dacă stau bine să mă gîndesc, n-am oprit plimbările aici. Am făcut şi ceva din centru, şi ceva din periferie; ba chiar într-o zi m-am suit în maşină şi m-am plimbat vreo doă ore prin Vlaşca, să văd ce mai e pe-acolo.

N-am căutat subiecte, ci doar să-mi dau seama – pentru uzul meu personal – de nişte lucruri; şi să mă mai vîntur oleacă.

10 comments to pe drumuri, da.

 • Dan

  De la inceputul anului fac asta saptamanal, am luat toate iesirile Bucurestiului si am mers pana la heliopauza (definitia aia din astronomie aplicata la orasul in care locuim). E mult de sumarizat, mult… mi-e ca trebuie sa iau cateva zile bune de concediu sa ma adun si sa pun jos toate concluziile. Dar, ca idee, am aflat ca nu stiam de fapt mare lucru…

 • hm

  da, aşa îmi pare şi mie.
  Îmi plăcea să bat ieşirile astea din Bucureşti şi acum 20 de ani, aşa că fac, pentru mine, şi comparaţii “atunci şi acum”.
  Mai dau peste cîte o tăbliţă RATB ştearsă de vînturi şi ploi şi ruginită pe la vreo 30 de kilometri de capitală şi-mi dau seama că acum 10-15 ani aveam transport public eficient pe toată zona periurbană.
  Nu aveam supermarketuri şi minimarketuri, nu aveam grădiniţe particulare, nu aveam cluburi de fitness, nu aveam internet – dar aveam autobuz care venea regulat.

 • …eu unul exact asta îi reproşez autobuzului cu numărul “4xx” (care s-ar putea numi şi 460, către Mogoşoaia) : că nu venea regulat 😛

 • Cristian

  @ Dan,
  Ai lansat o interesanta tema de explorari urbane!
  Asa cum la sistemul solar heliopauza nu este precis definita, nu se stie sigur daca Voyager a trecut “dincolo”, eu nu am idee UNDE este marginea Capitalei! Chiar ieri ma gandeam la asta – unde mergi si vezi ca se termina blocurile si dai de camp?! Impropriu spus, in ultimii 20 de ani nu numai ca orasul s-a extins, dar si in Ilfov, pe fostul terne agricol au aparut constructii. Ma tem ca marginea este imprecisa, difuza! Ar fi interesant de facut ceva foto. Noroc cu aparatele digitale, ca sunt multe de pozat – evident ca marginea capitalei nu exista doar pe soselele de iesire, ci si INTRE ele! Bine ca acum ne ajuta Gugal sau Byrd’e Eye …

 • Ando

  @Cristian:ai dreptate. Deja zonele se întrepătrund.Dacă te uiti numai la harta administrativă a sectoarelor,vezi cât de “zimţată” este limita oraşului.Sectorul 4 îşi aruncă, adânc, un ”tentacul” în zona judeţeană, în schimb în sectoarele 6 şi 2 judeţul are ”golfuri” destul de adânci în aria urbana…Mi-aduc aminte că, înainte de 89,aveam un coleg care stătea pe lângă podul de pe şos.Fundeni. Deşi ca distanţă era mai aproape de centrul oraşului decât unul care stătea la capătul şoselei Colentina sau al cartierului Pantelimon, n-avea buletin de Bucureşti…şi ce probleme erau atunci de ex. dacă vroiai să-ţi cumperi casă…

 • Anonymous

  @Ando,

  Ah da, harta la scara mare (sau mica, cum se zice?) imi este familiara, orasul are contur neregulat, unele sectoare se extind pina la linia de centura, altele nu!

  Probleme cu buletinul de Bucu si limita orasului erau si in Platforma Siliciului, linia de demarcatie trecea printre IPRS si ICCE/Micro!

  Eu ma refeream nu ls ptivirea de ansamblu, din satelot, ci la vazut concret pe teren cum se termina Capitala …

 • Ando

  Ei, aici -cu concretul- e de lucru şi de alergat…dar, vorba ta, e
  o provocare…

 • Dan

  Pregatesc de ceva vreme un articol legat de heliopauza Bucurestiului, de zona unde se presupune ca ar fi frontiera invizibila intre oamenii cu privirea spre oras si cei cu ochii spre porumbul de pe camp. Nu e deloc simplu, fiindca oamenii acestia locuiesc impreuna; de asemenea dezvoltarea periferiilor este neuniforma si in cel putin 2 locuri avem deja mugurii unei dezvoltari urbane paralele, in sensul unor orasele autonome reale de la periferia metropolelor occidentale. Poate va fi gata in curand, sau poate nu…

 • hm

  să fie gata pînă ne unim cu Ploieştiul 🙂

 • Cristian

  Heliopauza Stefanesti

  Mesajul meu anterior a aparut semnat !
  Fabrica la care lucrez este in Voluntari – exprimare cam vaga, pt. ca fosta comuna, actualul oras, este distibuit pe o arie mare. Utilizez diferite cai de acces, dar in general mergem pe Stefanesti sau COlentina. Aici limita sistemului solar Bucuresti este foarte precis definita, cel putin din punct de vedere legal: pina la bariera este sos. Andronache, ce tine de Capitala, iar dupa aceea soseaua Stefanesti, apartine de Voluntari. No-man’s land-ul caii ferate face distinctia clara, iar Voluntariul incepe cu un rest de padurice, deci este usor de precizat ce locuinte si foste fabrici sunt in Bucuresti si care case si cladiri noi tin de Voluntari … Limita de jurisdictie a generat si probleme cu infrastructura: soseaua Andornache a fost modernizata cu 8 ani in urma, peste doi ani a fost largita la 2 benzi pe sens si reabilitata si sos Stefanesti, dar trecerea peste calea ferata a ramas abia la urma! Dar si Voluntari-ul este afectat de dezvoltarea haotica, in pofida crizei, iar la mai multe cladiri situate in plin camp se lucreaza de zor, ba chiar se lucra si pe zapada si ger. Prin 2001-2002 probabil ca mai erau ternuri agricole acolo, insa nu aveam aparat digital. Acum am, pot face gratuit o infinitate de poze, insa nu mai exista lanuri de porumb “cat stalpul de telegraf”, ci doar parloage si parcele inca nealocate pe care se aduna gunoaiele purtate de vint … Mai sunt insa oi, capre si vaci ce pasc aceste ternuri, deja trecute in intravilan!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>