despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

De Paşte… în 1946!

scris de Ando

Aprilie 1946. Sosise, efectiv, primăvara şi nu oricum: cu plus 29 de grade în primele zile ale lunii!

Ţara suferea de pe urma cumplitului război din care ieşise cu traume adânci dar încerca timid să reintre în normalitate. Cel puţin cam aşa se vedeau lucrurile răsfoind colecţia României Libere din acea lună. Sărbătorile de Paşti erau, încă, privite de autorităţile vremii ca un eveniment important şi încercau să facă ceva pentru a atenua lipsurile zilnice cu care se confrunta populaţia.

Aşa că “se dădea liber” la aprovizionarea cu produsele tradiţionale de Paşti:

Dar pâinea sau zahărul, de exemplu, erau în continuare raţionalizate şi se procurau pe bază de bonuri:

Nu se scăpa ocazia şi se strecurau mici “pastile” cu iz propagandistic – adevărate copilării, naivităţi faţă de ce avea să vină în ziarele de peste 35-40 de ani…

Protocolar, instituţiile statului îşi adresau mesaje festive:

Ca de obicei, hazul unei caricaturi (Nell Cobar era atunci caricaturist-editorialist la România Liberă) încerca să îndulcească un pic amarul cotidian:

Normal, sărbătorile erau prilej oportun şi pentru reclame. Fie pentru carnea de miel,

… fie pentru diverse spectacole :

Dar, atenţie ! Fără spectacole în Săptămâna Patimilor!

La final, iată cum arăta prima pagină a numărului special de Paşti al ziarului:

5 comments to De Paşte… în 1946!

Leave a Reply to florin Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>