despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizaţie publică XXVII – pe jos, la Mitropolie

Nu trece an să n-ajung în Dealul Mitropoliei înaintea Paştelui. E aşa frumos aici în serile din Săptămîna mare – e şi linişte, şi un aer cuminte pe care nu pot să vi-l descriu. Nu vin pentru religie – vin pentru că e un loc bucureştean minunat. Îmi închipui cum o fi fost să scrutezi oraşul caselor şi grădinilor de-acum două-trei sute de ani, sus de pe dealul ăsta.

Anul ăsta, pe-aici pe deal, m-am pomenit cu privirea-n jos; dar nu din smerenie, ci pentru că am găsit nişte chestii tare interesante – şi anume capacele de canal vechi de la Mitropolie.

Unul din primele episoade ale seriei Civilizaţie publică a fost un articol despre capace de canal şi rigole vechi, de dinainte de Război. Uite că acum pot să-i fac o frumoasă completare.

Primul capac pe care l-am văzut e splendid, cu adevărat splendid. Scrie pe el TURNĂTORIA TRIUMPH BUCURESCI şi desenul este încîntător:

Pe capacul ăsta Uzina Comunală Bucureşti a scris CANA * LIZ * ARE. În episodul vechi, aveam un capac pe care scria CAN * ALIZ * ARE…

Pe următorul capac scrie simplu – BUCURESCI CANALISARE. Şi în episodul vechi am unul asemănător, dar mult mai mare – o dimensiune neobişnuită pentru oraşul nostru. Acesta de sus de la Mitropolie are dimensiunea standard:

Iată şi o gură de apă. Ce frumoasă e!

Vedem şi două căpăcele de verificare de-ale conductelor de gaz. Seamănă mult – doar că pe primul scrie GAZ şi pe-al doilea G N.

Foarte frumos e aici la Mitropolie.

lista episoadelor din seria Civilizaţie publică – aici

1 comment to Civilizaţie publică XXVII – pe jos, la Mitropolie

  • Concretramirez

    Alte informatii de valoare le gasiti in volumul “Din Bucurestii de altadata” de George Potra. Capitolul – “Infrumsetarea si urbanizarea Dealului Mitropoliei”. Merita.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>