despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

mici

… se risipeşte, încet, fumul de deasupra ţării noastre: în sfîrşit, se poate vedea România din satelit – pen’că se gătară zilele libere. Ne-au cam ajuns, poate; şi poate şi mîncarea ne-a ajuns – deşi de asta nu-s prea sigur niciodată.

Ţara noastră a fost zgîlţîită serios, înainte de vacanţă, de vestea apocaliptică că n-o să mai putem cumpăra mici. Era cît pe ce să ne cadă nădragii de îngrijorare – am fi rămas cu grătarele goale!!

Dar, mă rog, cît de mult iubim, dom’le, micii ăştia? Oare suntem, într-adevăr, o naţiune de cunoscători – nu doar de mîncători de mici? Mi-e teamă că nu.

Ne-am obişnuit cu ei, ne umplu timpul – şi cam atît. Dăm crezare tuturor legendelor cu şi despre mici – pentru că legendele-s frumoase.

Pe bune, o să fac într-o zi un experiment – o să iau o caserolă de mici din Selgros (micii de Selgros sînt consideraţi cei mai buni din lume) şi una din Carrefour (micii de Carrefour sînt priviţi ca dintre cei mai proşti) – şi o să le schimb etichetele între ele. Şi uite-aşa, de-al naibii, o să le dau caserolele astea unor cunoscători – şi pun pariu, pe ce vreţi voi, că n-o să-şi dea seama de diferenţă.

Of, să ştiţi că-i complicat cu micii. Mereu avem cîte-o explicaţie pentru felul în care nu ne ies. Dar nici noi nu sîntem aceiaşi întotdeauna; de ce să pretindem micilor să fie la fel?

Nişte mici făcuţi pe malul Argeşului, la 45 de grade la soare, pică altfel decît unii făcuţi sub brad, la Predeal. Nişte mici făcuţi într-o seară de iarnă pică altfel decît unii făcuţi într-o amiază de primăvară. Nişte mici făcuţi înainte de Paşte pică altfel decît unii făcuţi după Paşte. Nişte mici făcuţi cu prietenii pică altfel decît unii făcuţi cu socrii. Nişte mici făcuţi pe-un jar de cărbune pică altfel decît unii făcuţi pe-un jar din scînduri rupte din gard. Nişte mici luaţi c-o bere rece pică altfel decît unii luaţi c-o cola…

E complicat, dar e frumos: micii sînt buni – importat e să ştim noi ce vrem de la ei. Cu muştar (şi ce muştar? că şi e cu gusturi, arome şi legende), cu sare, cu iaurt, cu bere, cu şpriţ, cu suc, făcuţi de noi sau cumpăraţi, luaţi din Selgros, din Kaufland sau de la Mircea Măcelaru, mîncaţi la Cocoşatu’ sau la piaţă – micii sînt buni.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

13 comments to mici

  • Micii sunt buni, câtă vreme sunt făcuţi ca lumea.
    Mă uitam că un mare lanţ de fast-food-uri cu Mc în faţă se laudă cu hamburger la mici… care are gust de orice, numai de mici nu. Da’ marfa se vinde, că omu’ crede că e cu mici.

  • Dan

    Micu’ de la mac merge exceptional cu o pastila de colebil.

  • Serban

    Incerc sa-nteleg profilul clientului care vine la Mec’ in cautare de mici…

  • hm

    eu mi-am propus să văd ce e în mc-mic, dar nu mă prea trage inima, totuşi..

  • Probabil mulţi îi încearcă din curiozitate. Aşa am făcut şi eu, aşa că fiind la jumătatea unui drum de la Buşteni la Bucureşti (cu bicicleta, că bani de maşină n-am şi nici gratis la tren, că a avut grijă domnu’ Victor-Viorel Ponta) am zis să trag la McDee-ul din centru să văd minunea. Regret că nu m-am oprit la Kaufland sau pe la vreo crâşmă, că tot nu depindeam de transport. Iar cu 22 RON sigur mâncam mai mult de 2 mici aplatizaţi într-o chiflă + o porţie de imitaţie de cartofi şi un pahar de concentrat de cola cu sifon.

  • hm

    văleu, mai e şi ieftin, deci!

  • Păi eu am luat meniu… doar sandwichul simplu era pe la vreo 5 RON şi dublu pe la 6.

  • hm

    Aşa-i, că-s mai scumpi cartofii decît chifteaua la Mac 😉

  • Salut, nu pot spune că’i știu nici pe micii de la Selgross și nici pe cei de la Carrefour. Personal, îi prefer pe cei de la Suraki (din cane de oaie scrie pe ei), dar adevărul e că atîta timp cât sunt buni la gust, și nu te trece la budă după ei, pot “tolera” cam orice sortiment.
    O mică blasfemie sunt micii de la Gali Galo din carne de curcan. Dar pentru cei ca prietena mea care nu suportă nici măcar mirosul de mici, sunt un adevărat dar de sus, pentru că sunt singurii de la care nu ‘i se face rău.

  • Freesys

    In ultimul timp au fost cam nasapa micii de la Selgros asa ca de 1 mai am stat o ora la coada la macelaria de la Trapezului.

  • hm

    acuma, dacă mă gîndesc bine, am cam mîncat mici de peste tot şi cam cu orice în ei (şi din orice, vizibil sau nu)
    Ei, şi?
    Cînd am de ales, tot de la măcelăria din capu’ străzii mă duc. Că-i simplu, aproape şi ştiu marfa şi oamenii.

  • Ce bine ca nu au reusit sa interzica micii,lasa ca sunt altele si mai grave.

  • Amiral Snagov

    Am salvat micii, tara poate sa se duca dr…

    🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>