despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Din fugă: biserica Sf. Vineri de la… Tricodava

scris de Ando

Ajung destul de rar prin Drumul Taberei, deci recepţionez ca “noutăţi” ceea ce a intrat în normalitate pentru locuitorii marelui cartier, de ani de zile.

Aşa se face că zilele trecute, coborând din 41 la staţia “Tricodava” ( fabrica e demult rasă de pământ), am dat cu ochii de acest ansamblu: biserica Sfânta Vineri şi capela bisericii.

  

Nevând nicio pregătire în domeniu, nu pot să spun decât atât: faţă de tot ce am văzut în Bucureşti (şi în alte câteva oraşe din ţară) în materie de biserici ortodoxe, mi se pare o construcţie aparte şi, de ce nu, chiar plăcută şi interesantă.

9 comments to Din fugă: biserica Sf. Vineri de la… Tricodava

  • Cosmin

    Cu puncte bonus pentru gard.

  • hm

    ai observat cruciulitele din varful stalpilor – marca inregistrata.

  • Dragos B

    Pai n-ai fost tu la Mioveni… Locuitorii planetei Coruscant ar fi invidiosi pe noi daca ne-ar sti…
    http://lacoltulstrazii.ro/2012/06/29/catedrala-kitsch-din-mioveni/

  • hm

    hait! astia ne-au dat clasa.

  • Ando

    Aşa cum se vede, mai ales în imaginea a doua, mi se pare o abordare diferită de tipicul “arhitectural” al bisericilor ortodoxe: mânăstirea Curtea de Argeş, biserica Domniţa Bălaşa sau Sf.Spiridon Nou -asta ca exemple imediate.
    Sigur că ”în spate” proiectul are nişte aprobări – pe linie bisericeasca…

  • Cristian M Ioan

    Gardul nu deosebit de frumos, dar foarte transparent, mai mult simbolic, reprezinta o supriza placuta, dupa ce te-ai obisnuit cu zidurile masive, ca de fortareata, alte multor cladiri ridicate dupa 1990!
    Arhitectura bisericii este inspirata de Sfanta Sofia din Constantinopole.
    O premiera o reprezinta si inscriptia de la poarta, in general bisericile noastre nu au de la gard inscriptie cu numele ..

  • A durat câţiva ani construcţia ei… de fapt, în aceiaşi perioadă cu ea s-a mai făcut o biserică pe după blocuri pe la Valea Argeşului, înainte se mai făcuse una după parcul Drumul Taberei… nu sunt cam multe? În rest, spital n-avem, parc nu (mai) avem, parcări nu avem, transport în comun nu (prea mai) avem (în afară de 41), praf şi câini avem cât curpinde… fix biserică ne trebuia.
    Apropo de bisrica respectivă, în faţa ei dorm nişte aurolaci. De vreo 3 ani sunt aceiaşi, doar plapumile mucegăite şi maidanezii care le ţin de cald se mai schimbă. De ce Biserica – ca instituţie – în mărinimia ei, nu le oferă un adăpost?

  • hm

    Păi, ţi-ai răspuns singur: biserica e o instituţie. Şi instituţiile nu sînt mărinimoase.
    Nici spitalele nu sînt…

  • Baphomet

    Toata lumea se uita la gard dar nu vede crucea lui Baphomet …. https://www.youtube.com/watch?v=yEj9onyhVO8 …. acu sa va vad unde va mai duceti …muhahahahhahahahahah

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>