despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

bicicliţi

… a ajuns oraşul ăsta un teren de încercare a răbdării cetăţeanului. Weekend de weekend, ba e marş de biciclişti, ba e maraton, ba e adunătură de oameni care vor să fie luaţi în seamă pe diferite probleme.

Ei, bravo.

Avem, deci, un oraş – şi dacă nu-l folosim cît mai mult, ce? Se ofileşte şi cade?

Bravo.

Hai să terminăm cu experimentele astea de weekend – şi să lăsăm Bucureştiul în pace: nu e nimic rău să nu faci nimic, nu e nimic rău să huzureşti acasă, să tîndăleşti la o masă-undeva, să-ţi tîrşîi picioarele fără rost prin centru – doar simţindu-te bine şi fără nici un scop.

Mai trăiţi, oameni buni – viaţa nu-i o campanie.

14 comments to bicicliţi

 • Filip

  Şi tu acuma… Io zic că e bine că lumea se exprimă şi vrea să comunice în public. Poate-or trece cu marşurile şi prin Ferentexas într-o zi.

 • hm

  la noi, mai mult cu marşurile miresei, din ce văd sîmbăta.

  Da’ pe bune, oricît de mult mi-o place mie să mă dau cu bicla, m-am săturat de campaniile astea de la Gândul! Ce, au rămas designerii fără treabă şi trebuie să facă afişe la kil?
  “Why don’t you come over” a mers, dup-aia au dat-o n gard cu “gardul casei poporului”, acuma hai să ne biciclim în fiecare duminică.

 • pingu

  Da huzureste, omule, acasa daca vrei, ce te opreste? unora le place sa se dea cu bicicleta, altora le-a placut sa alerge la maraton, pe tine cu ce te deranjeaza? in loc sa te bucuri ca nu mai e chiar mort orasul asta…

 • hm

  da’ mai alergaţi, mamă, şi pe la Bragadiru, pe la Buftea, că mai sînt oraşe fără viaţă prin preajmă.

 • În mai multe oraşe din ţară se fac diverse manifestări care implică blocarea traficului în week-end pe anumite artere centrale. De exemplu Ploieştiul blochează Bd. Independenţei, deviind traficul pe nişte străduţe lăturalnice, pe care, în mod normal, trec doar vreo 3 autobuze convenţie pe zi. Şi duminica intră pe acolo şi troleibuze articulate, fără probleme.
  Nu e o tragedie că se mai organizează şi prin Bucureşti evenimente ca cel cu bicicleala, maratoane şi altele. Mai au şi oamenii ocazia să iasă din casă şi să meargă şi prin alte părţi în afară de Herăstrău, în afară de escrocii, pardon, afaceriştii din Centrul Vechi şi în afară de pus grătarul şi lăsat mizeria prin pădurea Băneasa sau Pustnicu.

  Apropo de biciclete, nu lipsa pistelor e problema, ci nesimţirea aleşilor şi, de ce nu, a şoferilor, mai ales a celor de vehicule mari, deci aşa-zis profesionişti. Cum e posibil să îţi ia autobuzul faţa şi să deschidă uşile cu 100m înainte de staţie fix când eşti între uşa 2 şi 3? Cum e posibil să tragă dreapta puternic de volan şoferul de troleu în curba la stânga, doar ca să nu treacă bicicleta pe lângă el? De ce şoferul de la Autobaza Ferentari, când se vede depăşit pe banda 2 de bicicletă, mereu trage stânga de volan, doar-doar l-o acroşa pe nefericitul de pe 2 roţi? De ce şoferul de taxi, când are o bandă pe un drum, în loc să meargă după coloană, se lipeşte de bordură doar-doar o încăpea în spaţiul pe care cei din faţă îl lasă când văd bicla în retrovizoare? Cum e posibil să ai drum cu prioritate, să mergi înainte şi să-ţi vină un bou din dreapta, care apoi să te blocheze, pentru că sensul celălalt oricum nu avea cum să îl traverseze?

  Dacă şoferii ar circula cum trebuie, nu ar trebui piste de biciclete, cel mult ar trebui nişte semafoare cu galben intermitent pentru virat la drepta în intersecţii, aplicabile doar bicicliştilor.

 • hm

  loc e pentru toţi, mereu se zice asta; eu zic că odată cu respectarea legii (pe care eu, dacă n-am chef s-o respect, să mi se impună) trebuie multe.

  Se mai face educaţie rutieră? Bine că se face Religie – să aibă grijă Doamne-Doamne de noi cînd traversăm pe roşu. Că poate educaţia rutieră contează, chiar dacă cel mic vede la tac-su cum trece pe roşu – cu gipanul, cu loganul, cu piciorul – cu ce vrei tu?

  Eu mă chinui s-o învăţ pe fii-mea să fie cu ochii-n patru şi să traverseze pe verde şi vine cîte o tanti şi zice, mămos: “de ce nu traversaţi acum, că nu vin maşini, chiar dacă e roşu?”

  Cît despre evenimente, a început să mi se pară că oricine are chef şi bani şi crede că astfel capătă expunere şi notorietate trebuie neapărat să organizeze cîte o chermeză populară, blocînd oraşul.

  Marea evadare? Perfect – e numai una. Marşul bicicliştilor de toamna? Bun! unul şi bun! Dar paişpe mii de maratoane şi crosuri? Cam mult! Slavă Domnului că nu se mai ţine tîmpenia aia de circuit auto din jurul Casei Poporului – ăla pentru care s-au distrus trotuarele în 2007!

 • Păi tocmai, că e loc pentru toţi, iar traficul în week-end e destul de lejer. Avem nevoie de mai multe evenimente din astea, să mai facem şi altceva.

 • Amiral Snagov

  Pai da. Daca nu e ‘cu inscriere’, ‘cu invitatie’, ‘organizat de…’ nu ne-ar mai duce capu’ sa iesim in oras si sa facem ceva…

 • Românul, în general şi bucureşteanul, în particular, e un om cam leneş… mulţi au biciclete, dar 90% din ei le pun pe maşină şi merg în Herăstrău, ca să se dea mari cu ele…
  Că de nu, am vedea zilnic pe străzile Bucureştiului 9 – 10 mii de bicle, mai ales că avem cu ce.
  Eu din aprilie şi până în prezent, am mers aproape zilnic la serviciu cu bicicleta (cu câteva mici excepţii… o pană, câteva şedinţe la care trebuia să particip la costum, câteva zile cu vreme prea nasoală). Câţi dintre cei care citesc subiectul ăsta fac la fel?

 • Freesys

  Poate pe 18 noiembrie blocam si noi “Universitatea” cu calificarea la Copa do Mundo !

 • hm

  mi-e dor de ieşirile alea cu adevărat spontane. Şi mi-e dor să avem de ce să ieşim acolo…

 • Scuze că ,,dezgrop” topicul, dar se pare că există un grup de biciclişti care se reuneşte de câteva ori pe săptămână, seara… şi se pleacă de la Izvor spre diverse zone din Bucureşti şi Ilfov, în grupuri măricele (30 – 40, poate mai mulţi). Fără presă, fără închideri de străzi, fără Miliţie. Din păcate, încă sunt probleme cu şoferii care nu înţeleg că bicicleta e vehicul şi mai trebuie să semnalizezi înainte să îi iei faţa.

 • hm

  i-am văzut şi eu seara, astă vară, cînd făceam Izvorul cu fii-mea. De plecat, nu ştiu dacă plecau departe, dar se strîngeau destul de des.

 • Merg 20 … 50 km, în funcţie de vreme, număr de participanţi şi cine organizează: https://www.facebook.com/groups/velofriends/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>