despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Rondul Francis

… a, da, e-n Bucuresti.

Iti dai seama cu usurinta: unde-altundeva poti sa-ti faci strada privata?

Nesimtirea se intimpla aici. Rondul Francis e atit de neinsemnat, incit nici nu apare pe harta. Este in capatul strazii Tuberozelor, pe strada Gheorghe Bratianu. Strada Gheorghe Bratianu (demult Mihail Kogalniceanu) este una dintre cele mai frumoase strazi ale orasului; e paralela cu soseaua Kiseleff si leaga strazile Ion Mincu si Docentilor (sens unic in aceeasi directie) prin spatele Ambasedei Rusiei si a Hotelului Palat Elisabeta.

11 comments to Rondul Francis

  • Nesimtirea deja nu mai mira, din pacate.

    TOATA zona aia e superba, dar e atat de greu sa faci poze. Toata lumea te intreaba DE CE.

  • Herodot

    Toata zona aia intre Prezan si Uruguay e plina de niste cladiri de P+3 (parca), despre care am aflat de curand ca ar fi de fapt locuintele de protocol ale guvernantilor si poate si ale parlamentarilor. Probabil acest lucru se extinde pe toata zona,pana la Ion Mincu, dar cu siguranta e si din cauza ambasadelor ideea asta cu bariere peste tot.
    Intr-adevar, cum zice Raiden, toata zona e superba inclusiv dincolo de Aviatorilor pana la Dorobantilor, cu palate superbe (ca nu le pot zice nici macar vile). Zona se strica apoi dincolo de Dorobanti pana la Floreasca (si evident pe Primaverii) unde si-au inghesuit chumpalacii blocurile. Sa speram ca nu se extind si in partea asta…

  • hm

    Bloculetele acelea P+3 au fost construite pentru nomenklatura.
    Strada Bratianu este nealterata, nu s-a construit inca niciun bloc; in schimb, pe cele din apropiere (Popa Savu, Ciprian Porumbaru) se construieste cu mare avint – si culmea e ca blocuri ridicate la inceputul anilor 90 deja sint intr-o stare de degradare.
    Intorcindu-ma la Strada Bratianu, mai gasesti citeva intrari acolo – insa nimeni altcineva n-a avut nesimtirea sa puna bariera pe Domeniul Public.
    In apropierea Rondului Francis este Ambasada Rusiei, care are doar un gard electrificat; pe trotuarul adiacent se poate circula insa.
    Nu stiu cine sta in vilele din Rond – sau daca sint firme; nu se vede. Nici paznici nu sint.
    Poate sade-acolo vreun personaj discret; S. O. Vintu avea o vila pe strada Bratianu.

  • De toata tristetea este faptul ca in aceste palate construite de oameni cu stare, oameni educati si niste elite ale Romaniei in primele decenii ale secolului trecut, stau acum niste parveniti, niste melteni si in general niste ignoranti.

  • Eu am fost acolo si am facut poze si nu m-au intrebat decat “pe cine caut”. M-a intrebat politistul sau jandarm, ce era. NU s-au luat de mine ca fac poze. Nu im idau seama care e faza cu strada privata. Adica ii dau dreptate lui Raiden, sunt convins ca stau o gramada de nesimtiti acolo, dar ca ar fi strada inchisa nu mi s-a parut. Ce e cu casa aia? Am vazut-o si eu. Este impresionanta, dar mi se pare ca are si ceva ce nu imi place. http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2009/05/case-la-sosea.html
    Cred ca mai greu e sa faci poze la casa Toma Stelian (seidul PSD pe Kiseleff) decat la casele de langa ambasada Rusiei. Ce mi-e ca il spionezi pe Dmitri ce mi-e ca te bagi in ciorba lui Marean.
    Apropo de SOV, cica a lui e casa asta tip cetatuie. Zice cineva.

  • hm

    Avem destule strazi inchise traficului auto pentru un motiv intemeiat (Ambasadele S.U.A., Israel) si pentru motive subiective (sectii de Politie s.a.m.d.). Accesul auto in Rondul Francis este blocat de o doua bariere; insa poti merge pe jos.
    Chiar si blocarea unui trotuar pentru pastrarea unui loc de parcare este interzisa in Sectorul 1. Blocarea unei strazi, inainte de a fi o infractiune, este o nesimtire.

  • Cladirea ce se vede in fotografie este facuta de strabunicul meu, arhitectul Toma T. Socolescu. Voi pune in curand pe wikipedia si fotografia de epoca in care se poate observa acoperisul de origine al acestei vile numita vila “D. Ionescu” (initialele D I se mai pot inca remarca pe grilajul portii de la intrare din fier forjat).

  • Anonymous

    Laura, daca mi-ai putea spune in ce an a fost construita claditea ti-as fi recunoscatoare

  • Mick

    In aceasta casa a stat bunica mea, am vizitat-o fiecare an pina in 1989. Atuncea s-a chemat Str. Daniceni. A fost o casa splendida si o strada frumoasa. Scuzati pentru greseli, nu am mai vorbit romaneste de mult.

  • PaulIP

    Intotdeauna aflu lucruri interesante aici!
    De acest rond nu am auzit niciodata, dar este magnific!
    Casele sunt construite pesemne de oameni cu educatie, bun-gust si civilizatie!
    Pacat ca bariera din prim-plan strica totul si ca zona e locuita de alesii popor(c)ului, carora le-a facut mama “cado” strada…
    Banuiesc ca fotografiatul este interzis. Ar fi (fost) interesant sa facem o paralela intre strada Bratianu (si in special acest rond) si zona Popa Savu-Ciprian Porumbaru.

  • Maya

    Locuiesc in zona si ma plimb frecvent pe acesta strada. Acum, in 2016, bariera nu mai exista, casa are sigla unei clinici (DOCTORPEDIA), de care evident, nu stie nimeni nimic…. Se poate fotografia, am facut-o relativ discret si nu a fost nimeni care sa observe. Zona este superba, strada este extrem de putin circulata seara, e un colt atipic pentru Bucuresti. Mai sunt si alte intranduri care se ramifica din aceasta strada, la fel de misterioase. Culminand cu o cladire noua si extrem de eleganta, rezidential Docentilor, in imediata apropiere.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>