despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Grivița se demolează

… o demolare care era așteptată – se vorbește de ea de multă vreme; acum, i-a venit rîndul. Fabrica de bere – fosta – Grivița se va transforma, mai mult ca sigur, în altceva. Sintagma – o știți – este proiect imobiliar; îndărătul ei se vădesc birouri, poate ceva hipermarket, poate ceva bloc de locuit: zona este destul de bună pentru orice dintre astea.

Ceva, din vechiul așezămînt industrial, va fi păstrat – fiind monument istoric.

S-a făcut bere, aici, de un veac și jumătate. Fabrica s-a numit Luther, apoi Grivița, apoi Gambrinus. Fabrica, totuși, nu mai producea de zece ani; cred că nu greșesc.

Mi-aduc și eu aminte de berea la halbă vîndută în curtea fabricii – ehe, ce vremuri! – și-mi pare rău, azi, că nici aici, și nici altundeva, nu mai poți rade o bere proaspătă, la botul calului…

Zilele astea, clădirile Griviței au intrat sub lama buldozerului, cum se zice. Fotografiile de mai jos, făcute dinspre strada Fluviului, ni le-a trimis Viorel, căruia îi rămînem dator, și-i mulțumim!

Am fost și eu să mă uit, și am făcut cîteva poze la rîndu-mi, de pe Basarab și de sub Basarab:

11 comments to Grivița se demolează

  • hm

    cică ar fi şi un Kaufland la mijloc.

  • Andrei

    Nu e difinitia nebuniei, sa faci Kaufland langa Carrefoure ? Cum aia de la Kafland se gandesc sa supravietuiasaca lana hipermarketul consacrat in zona? Vor da preturile mai jos ca in Carrefoure?
    Iar blocul de birouri, este HIDOS, CULOAREA MARO imi aduce asociatii logice (rahat lokum), iar forma este identica cu un bloc de locuit comunist (probabil ca arhitectul ce l-a proiectat ar fi spus ca e in stil Modernist :))
    Este amuzant ca biroul de arhitectura ce a expectorat “creatia” asta a facut in trecut niste blocuri de birori chiar frumoase (2 in Piata Victoriei si 1 in piata Charles de Gaulle).

  • hm

    de aia am zis-o cu “cica”!
    Dar nu ar fi o aiureala, un Kaufland central. Clienți, ar avea! În plus, Carrefour Orhideea e mai scump decât Militari și Berceni… lumea știe.

    Despre bloc… o fi trecând arhitectura printr-o perioadă… maro.

  • Andrei

    Am si eu o intrebare: Pasajul Basarab nu cumva a fost de doua ori mai scump si finalizat intr-un timp de trei ori mai lung decat proiectul initial tocmai pentru ca la debutul santierului si-au dat seama ca fabrica de bere e monument istoric si nu o pot demola? Drept pentru care a trebuit sa fie modificat proiectul initial pentru a ocoli amplasamentul fabricii?
    Cum de se poate acum darama fabrica si in locul ei construi cu totul altceva?

  • hm

    nu îmi aduc aminte ca problema Griviței să fi fost aceea care a produs întîrzierile și creșterile de preț. Complexul industrial era oricum pe făraș, cred că și proprietarii și-au dorit declasificarea ca monument istoric, ca să poată dispune de el.
    Cam asta cred.

  • Serban

    Cladirile monument, din cadrul complexului, vor ramane in picioare.

  • florin

    Pe Bucurestii Noi noul magazin Kaufland se va privi ochi in ochi cu actualul Penny si peste ceva timp cu Victoria City Center(mare mol mare)toate aflandu-se la statia Pajura(metrou4,tramvai si troleu).La doar o statie distanta,la intersectia Chitila cu Buc.Noi,se afla un MegaImage.Se pare ca supermarketurile vor fi mai dese ca bancile,farmaciile si salile cu pacanele.

  • hm

    la Victoria – adica la Dacia, ca Dacia fusese acolo, nu? – nu o sa fie si Cora? Se lasa cu sange pereti!!!!

  • Vio

    Kauflandul din Floreasca s-a deschis fix lângă Billa, și le-a furat toți clienții. Mă mir că Billa aia mai e deschisă, nu știu cât mai rezistă. E și asta o strategie 🙂

    Chiar și deschiderea Auchanului din Giulești – pardon, Crângași 😛 – s-a simțit nițel la Carrefour Orhideea, poate dacă mai apare și un Kaufland ajunge la normal.

  • hm

    poate! Kaufland e oricum agresiv si a incercat sa obtina mereu un spatiu un pic mai central decat competitorul, oricare ar fi el.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>