despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

O declaratie de ieri

… Vrem sa facem zona din jurul Casei Poporului mult mai turistica, mult mai apropiata fata de oameni. Tot spatiul ala frumos verde, din jur, sa fie foarte prietenos si accesibil, asa cum este peste tot in lume… (de aici)

A zis-o Ministrul Turismului. Ar vrea ca gardul Casei Poporului sa fie demolat. Nu e prima voce.

N-a zis-o Primarul. Pentru ca nu-l interesaza Bucurestiul.

Asta-n timp ce Patriarhia s-a-nconjurat de ditamai zidul (si de parca n-au batjocorit destul orasul construindu-l, continua s-o faca lungind lucrarile, santierul si mizeria la nesfirsit).

13 comments to O declaratie de ieri

 • silviul

  Mi-e scarba de gardul de la Patriarhie, ar mai trebui sa transforme trotuarul in parcare cu plata si nici Dumnezeu nu o sa mai treaca pe acolo!

 • Da, de acord cu demolarea gardului Casei Republicii si prelungirea strazii Uranus, prin curtea Parlamentului, catre bd. Natiunile Unite (pentru ca am inteles ca prin Parcul Izvor nu mai poate trece, pentru a ajunge, ca odinioara, la Podul Izvor).

  Zona din jurul Casei Poporului NU e frumoasa, e anosta, e ciudata, e “bantuita”. Spatiul liber acolo este artificial si apasator, pentru cine cunoaste istoria locului.

 • hm

  Casa Poporului e o insula, e o cetate, e ceva ce ne-apasa, e ceva inuman, e ceva ce ne-mpiedica sa circulam. Nu stiu cit de mult le place turistilor; insa e interesanta pentru ei.
  Intii de toate Casa Poporului trebuie sa sa integreze cumva in oras, sa sa umanizeze.

 • “…Casa Poporului trebuie sa sa integreze cumva in oras, sa sa umanizeze.”

  Mission: impossible

 • Nu întzeleg ce legatura are prietenia shi accesibilitatea cu locul de unde a fost amputata o zona urbana organica a Bucurestilor, pentru a plasa acel ceva de o monstruozitate rara.
  Bulevarde prin stepa Izvor? Poate ca da, ar fi o idee. Dar numai cu garduletze, borduri din beton de calitate inferioara, pomishori în hârdaie de plastic, trasuri din plante catzaratoare si arbusti care nu au fost aclimatizati niciodata pentru Bucureshti.

 • hm

  Cu vremea – vrem-nu-vrem – o sa uitam multe. O sa uitam felul sinistru-n care s-a ridicat centrul civic.
  O sa raminem cu niste betoane care nu-si au locul in niciun oras din lume.
  Demolarea gardului e doar un pas. Ar insemna ca macar ne-am putea plimba, am putea traversa curtea Parlamentului.
  Am cistiga spatiu public. S-ar putea face alei, s-ar planta castani, tei, plopi…

  Zona aceea nu mai poate fi refacuta, monstruozitatea e prea mare.

  Si tot cred, cumva, ca alta solutie decit umanizarea locului nu este. Nu-l vom putea face prietenos, dar macar vom reduce ceva din prezenta actuala, apasatoare, a Casei.

 • Herodot

  Subscriu ideii lui Raiden de a uni Strada Uranus cu Natiunile Unite x Izvor, desi va fi nitel stramba, in comparatie cu unghiurile drepte date de celelalte bulevarde. Chiar nu inteleg ce planuri avea Nicu cu ditamai terenu din spatele Casei. Bucata aia stramba de care vbim, unde azi parca e o parcare a Parlamentlui (??? nu e cam departe?) pe fostul loc al stadionului Republica, e cam nepotrivita in raport cu reteaua rectangulara de bulevarde din jur. Nu cred ca o lasa teren viran….
  Si apropo de garduri, cel mai frumos gard la o institutie religioasa l-am vazut abia recent la Mitropolia Sibiului, in centrul vechi

 • hm

  Bine, un lucru pe care l-am uitat este ca-n spatele Casei Poporului se vrea si Catedrala Mintuirii Neamului… Si Patriarhul Daniel deja cred ca planuieste-n jurul ei un zid care sa se poate vedea din Luna!

 • De fapt, chiar asta e ideea: dupa constructia Catedralei Manuirii, pardon, Mantuirii Neamului, sa se prelungeasca strada Uranus prin fata Catedralei.

 • hm

  Catedrala aia o sa fie mai urita decit Casa Poporului, ma tem.

 • Da, din pacate nu cred ca vor transforma in realitatea planurile Catedralei gandite in vremea Regelui Ferdinand. Va fi ceva modern, kitschos si in adevaratul spirit al BOR si al Patriarhului. Vazand ce au facut cu bisericile existente si cu cele noi, semenele nu sunt deloc bune. Cand preotii se cred arhitecti si decoratori, nu are cum sa iasa ceva bun.

 • Ref. la Catedrala Mantuirii Neamului (Romanesc), a existat un concurs de idei, cu un cashtigator. Proiectul cashtigator a fost aprobat in 2004 de catre Senat.

  Vezi si aici:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Mântuirii_Neamului_Românesc
  sau varianta in limba engleza (la acest articol e mai interesanta bibliografia)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_People’s_Salvation_Cathedral

 • @ armyuser – nu stiu daca e aia forma finala, imi amintesc ca am vazut la TV niste imagini de la Resedinta Patriarhala si acolo avea Daniel o macheta care nu arata ca in poza, ci mai rau, normal.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>