despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cum vă descurcaţi cu banii?

scris de Ando

Vă spun sincer că eu, nici acum, după aproape 9 ani de la vestita denominare a leului, nu m-am obişnuit, mental, să fac socotelile cu leii ăştia… pe stil nou!

Care o fi explicaţia nu-mi dau seama, mai ales că, la vârsta mea, cea mai mare parte din viaţă am trăit-o, de fapt, cu „suta de lei” ca bancnotă de maximă valoare pentru portofel!

E curios pentru că, deşi, perioada post ’89 a hârtiilor de sute de mii şi de un milion a fost relativ mică, involuntar, încă mă gândesc şi fac conversia în milioane şi/sau sute de mii de lei… Iar bulibăşeala e mai mare când trebuie să socotesc, repede, cât trebuie să dau şi să primesc rest la sumele cu virgulă.

Noroc cu aparatura asta, deşteaptă, de marcat fiscal din magazine care afişează restul pe ecran.

Iar la precupeţii din piaţă nu se pune problema. Aici nu „să ezicstă” socoteală cu zecimale. Totul e cu cifră rotundă 🙂

Interesant însă este că, aproape zilnic, dau şi de persoane mult mai tinere care cel puţin verbal, vehiculează aceleaşi ordine de mărime: zeci şi sute de mii sau milioane de lei.

Aşa că problema mă depăşeşte.

* capturi foto de pe wikipedia

6 comments to Cum vă descurcaţi cu banii?

  • hm

    si mie… tot leii vechi imi plac mai mult. Jdemii, milioane… fara numar, fara numar 🙂

  • Firecracker

    Poate si pt. ca denominarea asta nu s-a facut cu cap. Trebuia sa taie 3 zerouri nu 4. Era mult mai usor mintal sa faci corespondenta lei vechi – lei noi. Ex. 10000 lei vechi -> 10 lei noi (nu 1 leu). 1 milion lei vechi -> 1000 lei noi (nu 100 lei).

    Chiar nimeni responsabil nu s-a gandit la asta inainte?

  • hm

    cred că s-au gîndit şi la asta, dar or fi preferat să lase leului o „valoare” cît mai mare.

  • Alex

    Subscriu ! Am si eu aceleasi dificultati…cu atat mai mult cu cat (din pacate) am plecat din Tara pe vremea “miliardelor” ?! Poate daca s-ar fi luat ca reper (teoretic vorbind) valoarea USD din vremea aceea..s-ar fi ajuns la o conversie/denominare, cu 1 Leu nou = 10 cts…macar stiam o socoteala ! Glumesc…! De cand s-a renuntat la acoperirea in Au. a masei monetare, iar sistemul financiar international actual este “revolut”..multe ciudatenii (eufemistic vorbind) s-au intamplat !! Consecintele…

  • Alex

    …si ca sa fiu sincer pana la capat: va pot spune ca mie personal, imi placeau mai mult bancnotele “de pe vremea a’lora”..ca si design, desi insipid, am crescut cu ele..parca aveau si alta “valoare” ! Cand aveam un Balcescu in buzunar eram “doctor”..acum cu 100 RON sunt “milog”..era dealtfel si o gluma celebra (apropos de inflatie)in “iepoca” – doua fete din fata Interului stateau de vorba – una zice..vai draga in ce hal a ajuns suta de Lei !!!..am impresia ca ma…(..) din dragoste !!

  • hm

    În liceu, cînd „spărgeam suta”… păi, era, totuşi ceva!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>