despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cinci-şase

Săptămîna asta facem o mică plimbare la Zoo; acolo unde lucrurile nu s-au schimbat prea tare în ultimii ani – și nu doar la animale mă refer, ci și la cei care plătesc ca să se uite la ele: văzîndu-te la Zoo, sigur uiţi de timp şi te-apuci să caşti gura la tigri, la urşi, la şopîrle, la suricate, la papagali, la şerpi, antilope şi pelicani.

Îţi vine să te-ntrebi dacă pitonul poate mînca o vacă-ntreagă; şi dacă da – nu cumva ar putea s-o-nghită chiar pe aceea care-i bate cu ghiulul în geam, sîcîindu-i somnul?

Îţi vine să schimbi două-trei vorbe cu cimpanzeul, care se uită la tine ca şi cum te-ar întreba cît mai e pînă la ora 7 seara, cînd se-nchide Grădina; şi să-l tragi de limbă dacă crede că evoluţia speciilor chiar e o evoluţie; luîndu-se după aceleaşi glume răsuflate pe care le fac adulţii şi copiii în faţa lui, îmi închipui că nu.

Avem și două articole tematice; unul cu ganguri cu trepte și altul cu străduțe cu trepte (partea a doua)…

… și, desigur! – încă unul din nenumăratele articole despre transportul public; care e descurajat sistematic; unii zic că e rea-voinţă – chestie cu care poţi negocia, chestie pe care poţi lupta s-o schimbi; alţii zic că e nepăsare şi prostie – ceva înfiorător de grav şi de neclintit.… Cînd spun, uneori, că în capetele administraţiei noastre e un amestec de talaş, pieliţe de cremvurşti şi scîrnă de muşte nu greşesc cîtuşi de puţin.

Nu înţeleg de ce de la Sfînta Vineri nu ai cum să ajungi direct la Sfîntu Gheorghe. E doar un pas – o staţie normală de tramvai, dar nu trece nici un tramvai pe-acolo; linia e nefolosită. Cum poţi să ţii două capete de linii, la 500 de metri distanţă între ele, fără să le faci să comunice? Tîmpenia e prea mare. Să ţii atîtea capete de tramvai în plin centru fără să le uneşti cumva e mare tîmpenie; să refuzi oraşului crearea de legături fiabile şi rapide e crimă curată.

1 comment to cinci-şase

  • Cristian Ioan

    “nu trece nici un tramvai pe-acolo; linia e nefolosită”

    auleu, nu mai zi asta, ca le dai idei! Sa vezi cum Municipalitatea va scoate de tot linia nefolosita (si firele, stilpii) si le va valorifica, iar ternenul il va vinde investitorilor – cit este metrul patrat ultracentral?!
    Sunt doia nai de cind am fost ultima data pe jos pe acolo dar nu mi-a picat fisa ca cele doua capete de lin ii de tramvai nu sunt conectate!
    Este drept ca, dupa sistematizarea din anii ’80, oricum ambele si-au perdut din importanta …

    Si la urma urmei, asa cum comenta cineva, cui ii pasa de transportul public?!
    “Numai studentzii si tziganii merg cu tramvaiul!”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>