despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

pe Portocalelor

… e posibil ca intrarea Portocalelor să nu vă spună nimic. E o fundătură de vreo două sute şi ceva de metri care se găseşte între clădirile termocentralei Grozăveşti şi partea Grădinii Botanice care dă-nspre Splai.

O linişte mare, pe aici; se simte – mai ales – răcoarea ce se trage din jungla neîngrijită a Grădinii. Mergînd spre fundul fundăturii, dai peste o pereche de case colective, o frumuseţe:

… în spatele lor străjuie coşurile termocentralei.

Nu ştiu cînd şi pentru cine au fost construite – pentru termocentrală? pentru Grădina Botanică? -dar sînt tare frumuşele. Dacă vă abateţi vreodată pe-aici, o să vă placă şi vouă să le vedeţi.

10 comments to pe Portocalelor

 • Cristian I.

  Nu stiam de fundatura, dar casele respective, cu balcoane cu muscate, le stiu foarte bine – se vad de la poarta dinspre termocentrala a Gradinii Botanice.
  Sigur, am facut si poze …
  Multumesc de frumoasele imagini, cu un unghi de vedere complementar!

 • hm

  am găsit-o dînd tărcoale cu bicicleta şi mi s-a părut interesant de explorat. Un ocol folositor!

 • Serban

  Eu le-am descoperit, cu foarte placuta surprindere, prin ’97. Seamana cu cele din Primavarii, ale lui Octav Doicescu. Pacat insa ca, mai tot timpul, se aude zgomotul utilajelor de la centrala…

 • Cristian I.

  NU este niciun “pacat”! Sunt zgomote mult mai deranjante in oras, inclusiv traficul pe strazile aglomerate. Termocentrala Grozavesti de mult este doar de importanta secundara, dar ar fi rau si urat sa dispara si aceasta amintire a unei perioade cind industria Romaniei se dezvolta, iar pe terenul astfel “eliberat” sa apara turnuri de birouri sau ansabluri rezidentiale. Atunci o sa fie intr-adevar zgomot mare!

 • hm

  acuma imi dau si seama de ce imi par asa familiare. De cate ori am trecut pe aici, era liniste.

 • Alex

  Dupa aspect sunt mult mai vechi decat cele din Primaverii..Am impresia ca au fost construite pentru “slujbasii” fostului Depou Grozavesti, demolat prin 1919 (?) primul din Bucuresti unde trageau tramvaiele electrice..pe locul actual se afla Centrala. As putea sa adaug ca am avut placerea, acum vreo douazeci de ani sa vizitez un ap de 2c. acolo – suprafetele sunt relativ generoase..iar pretul asijderea; ultimul vazut de mine (oferit catre vanzare) prin 1999, inainte de “Criza”..era vreo 45 000 Eur..cam cat doua apartamente pe Mosilor..

 • hm

  Oho! Scumpuț! Dar pe undeva, meritat. Casele astea sunt un soi de veriga care explica mai multe despre arhitectura noastra. Imi pare bine ca le-am dibuit.

 • Alex

  ..si mie, felicitari !

 • Casele dintre Petrom Cotroceni, Grădina Botanică şi termocentrală (Str. Dr. Dimitrie Brândză) formează acum un fel de “mic cartier aristocratic” (aristocratic cu numele, mai degrabă corporatist 🙂 ) fiindcă pe de o parte nu erau atât de ruinate ca în cartierul Cotroceni propriu-zis, şi pe de altă parte erau în acelaşi timp separate de bulevarde, dar cu acces foarte uşor la Splai. Deci când a apărut posibilitatea de a le cumpăra cu bani grei, unii, care aveau şi mijloacele de a face asta, au folosit-o.

 • hm

  Un alt plus în colțul ăsta părea greutatea de a introduce blocuri-plombă. Între timp, s-au ridicat cîteva…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>