despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

tradiția străbunicului brutar

… vă rog frumos să mă înțelegeți – nu-mi place să fiu rău cu nimeni. Dar lucrurile astea nu-mi plac:

Cum poate să aibă un loc tradiție din 1939, dacă nu are continuitate din 1939?

În 1939 visul lui Petru prinde contur, el îşi comandă utilaje nemţeşti, ca totul să iasă “zeiss” şi, în scurt timp, îşi deschide propria Brutărie-Simigerie. Covrigii plămădiţi după o reţetă îndelung ticluită aveau să devină căutaţi şi vestiţi – COVRIGII PETRU. Lucrurile mergeau bine, afacerea prospera de la o zi la alta, bunăstarea familiei cu cei şase copii părea asigurată, până când… totul s-a năruit. Sec, se poate spune aşa: un vis, o afacere sufocată de comunişti. I-au confiscat tot, asa cum au facut cu atâţia alţii. Timpul a curs implacabil şi Petru a trăit până la 92 de ani cu o durere surdă în suflet dar şi cu un licăr de speranţă că, odată şi-odată, lucrurile vor reveni în matca lor. Şi iată că, peste ani şi ani, strănepoţii lui au reînfiripat visul, ducându-l mai departe: SIMIGERIA PETRU. Respectând reţeta de familie, cu o tradiţie de trei sferturi de veac, strănepoţii lui Petru vă ispitesc şi astăzi cu acelaşi gust de odinioară.

Nu prea am cum să înțeleg cum e treaba asta, cu rețeta de familie. În alimentația publică standardizată, covrigii numiți comun brașoveni se fac după același STAS – dovadă că, de oriunde i-ai lua, au același – fix același!! – gust!

Absolut delicioasă, pentru întărirea ideilor de „tradiţie”şi de „gust de odinioară” este fraza de pe site-ul lor:

Furnizorul de covrigi congelati pentru Simigeria PETRU este societatea Cibibon.

În Piatra Neamţ – locul de baştină al afacerii cu covrigi -, societățile Cibibon şi Petru au aceeaşi adresă. Site-ul Cibibon e mai onest:

Covrigi congelaţi – secretul unei afaceri mereu profitabile: Mereu ti se face pofta de covrigi calzi cu aspectul de bine rumenit, cu sare, mac si susan. Fara investitii costisitoare, vanzarea de covrigi calzi este o afacere profitabila si o metoda simpla de a face bani […] Pentru un sir de covrigi proaspeti, abia scosi din cuptor, al caror miros te ademeneste de la distanta, stai la coada chiar daca in fata ta mai sunt multe persoane […] Temperatura de depozitare a covrigilor congelati este de -18 ºC si termenul de valabilitate este de 3 luni. Modul de ambalare este de 50 covrigi/punga si transportul este GRATUIT pana la usa magazinului dumneavoastra.

Curat… tradițional; ca la 1939. Of, străbunicule!

Dar n-am terminat. Dacă Petru are tradiție din 1939, Brutăria din sat îl întrece:

Cum poate avea tradiție din 1924 o afacere care se laudă ca a fost fondată în 2012? Care e tradiția „din 1924” a unei afaceri inaugurate acum doi ani?

M-am gîndit, o clipă, că poate nu-mi mai aduc eu bine aminte, că din 1924-ncoace o fi ființat în Petrești, Corbeanca – unde-i sediul oficial al afacerii – vreo fabrică de pîine, vreo brutărie, vreo… ceva. Dar asta nu-i adevărat:

Nu era nici o brutărie acolo, nene – ce tradiție să urmeze, azi, „Brutăria din sat”?

4 comments to tradiția străbunicului brutar

 • Ando

  Oarecum legat de subiectul “covrigi “: cofetăria ”La Bucuresci” despre care am povestit, mai demult, aici
  http://www.simplybucharest.ro/?p=11132
  face nişte covrigi deosebiţi: sunt pe bază de foietaj, extrem de fragezi şi gustoşi. Preţul: 1 leu.

 • florin

  Chestia asta seamana cu niste inscrisuri de pe toale de marca si de fitze care suna cam asa “SINCE 1975” sau “Serving people since 1980”,de parca ’75 sau ’80 sunt din Sec XII spre XIV.

 • PaulIP

  Articolul acesta imi aminteste de restaurantul deschis de fostul membru Divertis, Ioan Gyuri Pascu, in februarie 2010.
  Pe firma scria ”est. 2010”, desi in decembrie 2011 si-a schimbat locatia si numele (pentru ca anul trecut – cam pe vremea asta! – sa dispara cu totul).
  Firma ma amuza prin … sinceritate, dar de acel restaurant ma leaga amintiri frumoase…
  ____________
  @florin: astfel de inscriptii ”since 19xx” ma lasa rece. Am vazut zeci de haine cu asemenea ”varste” (cea mai ”batrana” fiind din 1935).
  Pentru producatorii ”de firma”, ’75 sau 80 (chiar si ai secolului trecut) reprezinta o eternitate.

 • Amiral Snagov

  trebuiau sa il congeleze si pe strabunic, sa-si vada azi “reteta”. De-abia atunci ar fi murit cu durerea in suflet….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>