despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii

Citim, duminica asta, despre plimbările bietului Muzeu Militar bucureștean. Apărut după primul Război în palatul construit în Parcul Carol, muzeul n-a stat prea mult acolo, respectivul palat fiind afectat de un incendiu și de marele cutremur din ’40.

Cu toate astea, pesemne că dezafectarea muzeului a presupus destulă muncă, după cum se vede din acest anunț, publicat în 6 August 1945 de Scînteia:

O referire în trecere a Muzeului o găsim pe 28 Mai 1949, tot în Scînteia:

Era nevoie să se găsească un spațiu adecvat, firește – așa că pe 11 Ianuarie 1956, găseam un articol în acest sens în „România:

Pe 9 Mai 1957 Muzeul Militar Central se deschidea în clădirea din bulevardul Bălcescu 17-19. Azi, pe aici e șantierul nesfîrșit ce a cuprins colțul dintre Cîmpineanu și bulevard.

Scînteia” din ziua următoare relata mai pe larg:

… dintr-o listă apărută în România Liberă” din 5 Martie 1959, vedeam că adresa era dată, probabil, greșit – Bălcescu 25:

… Nu conta! Cîteva luni mai tîrziu (6 Iunie 1959), muzeul s-a mutat – în localul unde a viețuit vreme îndelungată:

Muzeul Militar Central a funcționat un sfert de secol sus, în dealul Uranusului, pe strada Izvor, la numărul 137. Avea să fie demolat – împreună cu toată zona adiacentă – în 1985.

… și, pe 21 Octombrie 1988, Muzeul Militar venea în strada Ștefan Furtună (Mircea Vulcănescu, azi)

… așa scria România” din 22 ale acelei luni.

De-atunci Muzeul Militar – azi național – nu s-a mai mutat.

12 comments to din presa vremii

  • Ando

    Deci bd.Bălcescu 17-19 este(de fapt,a fost)clădirea de pe colţul cu Ion Câmpineanu ?
    -link de pe instantstreetview.com
    http://www.instantstreetview.com/2jkk0pz3wc126z2eozrlz2u

    sau o fi fost asta cu Federala Naţională a Revoluţionarilor?

    http://www.instantstreetview.com/2jkki3z3wc0n9z572zsvz2t

  • hm

    cred ca era în clădirea cu revoluționari… Pana la urma.

  • cata

    Muzeul a fost dezafectat si exponatele mutate din strada Izvor in 1985 . Cladirea ceva mai tarziu , cred ca in 1989 pentru ca din 1985 si pana la demolare a functionat ca dormitor pentru soldatii care lucrau pe santierul casei poporului (intentionat am scris cu caractere mici). Am fost de mai multe ori pe aolo cu treaba si era pur si simplu groaznic sa vezi totul dezafectat ,stiind bine cum fusese pana cu cativa ani inainte.Plase mari din otel,din acelea pentru armaturi de planseu , folosite pe post de grilaje la ferestre , pentru a nu da fuga militaurii afara din santier ,fatada cazuta , namol ,beton , santier pur si simplu. Dar ,
    Se inalta acum pe acel loc mandra catedrala neamului (tot intentionat am scris asa). Nimic nu se pierde , totul se transforma . Si noi bineinteles .

  • Ando

    @cata:Mulţumesc.Eram convins că tu o să aduci precizările necesare.Cred că 1982 a fost, pentru mine, ultimul an în care am mai văzut muzeul acolo, pe deal.

  • cata

    @Ando , si eu iti multumesc pentru apreciere . Nu ma pot abtine sa nu fac cate o completare cand vine vorba despre Izvor – Uranus . Am incercat sa nu o mai fac dar amintirile sunt puternice . Dar revenind la amplasamentul din strada Izvor , ultima data l-am vizitat prin 1980 sau 1981 .Pana atunci cred ca faceam o vizita anuala atat eram de fascinat de exponate . Sunt sigur ca si in amplasamentul de pe Vulcanescu exponatele sunt la fel de bine prezentate si puse in valoare , in special armele mici sa zic asa , cele din interior. Mai prost stau cele mari , expuse afara , am vazut intr-un articol al lui HM de acum 2-3 ani . Dar armata face si ea ce poate , in ton cu intreaga societate romaneasca .Oricum articolul cu amplasamentul din Balcescu este interesant , nu stiam de el . Stiam de cel din Carol de la bunici si parinti , nu l-am prins acolo , si credem ca se mutase direct in strada Izvor.

  • hm

    am fost si eu cu scoala la MMC, pe vremea cand era inca sus, in deal… Ma intreb daca era chiar in ’85, sau era 84. Nu mai stiu. In orice caz, demolarile incepusera dar tramvaiele coborau de la Puisor in jos.

  • cata

    Se poate sa fi fost si 84 in loc de 85 .Mea culpa . Au trecut niste ani de atunci . Ce am spus eu referitor la transformare in dormitor pentru militari se petrecea 100% in 1987 .Cum intrai pe aleea muzeului dinspre Izvor , in dreapta era cladirea iar in stanga , la o distanta destul de mica , 20-30 metri maxim era o rapa foarte adanca si abrupta care dadea in spatele uneia din peluzele de pe Republicii . Ei , si inaintand pe alee era intrarea in muzeu . In 1987 intrarea era zidita si putin mai in spate,dupa ea, era tras un gard cu un punct control militar – intrarea era folosita pentru personal si alimente cantina,nu pentru materiale de constructie . Acelea veneau pe calea ferata dinspre Uranus – Antrepozite.
    Iar tramvaiele fusesera reintroduse pe Izvor dupa 1982-1983 cred pentru ca in 1983 demolasera Uranus-ul.Si au circulat doar cativa ani , in 1987 nu mai circulau , era blocata toata zona , doar pe Staicovici mai puteai circula auto.Aveam un amic care era vecin cu Nadia Comaneci si cativa ani au suferit ca niste caini ,mai mult de 5 ani cred , cu canalizarea si apa intrerupta,curentul cu mari intreruperi si cel mai rau cu niste noroaie infernale.Este vorba de strazile General Dragalina si Pretorienilor. Sorry , iar m-am intins la vorba.

  • hm

    in orice caz, cand am fost eu, era primavara. Tramvaiele (gen 11) inca mergeau – fireste – pe TV. Cred totusi ca era 85, primavara, deci am prins muzeul pe ultima suflare. Poate de-aia ne-au si dus? Ca altminterea la alte muzee nu ne-a dus scoala aia niciodata…

    In 1987 – prin vara – voiam sa merg cu 3-ul la Scanteia din 13 Septembrie si nu mai mergea pe la Izvor, desigur. Habar n-am pe unde a luat-o, de ce sa mint!!!

  • cristian ioan

    @cata,
    multumiri pt precizxari nsi pt relatare!
    Nu stiam cum a fost Pe uransu si Antim la finalul anilor ’80, iar in Labirint am stat doar o saptamana fara curent si nu am apucat noroaie mari. In schimb, am beneficiat din plin de noroaie, praf, lipsa curent, apa si gaze la noua resedinta, in Calea Vitan! Nu stiu in cat timp s-ar fi incheiat lucrarile in mod “normal”, dar revolutai a inghetat lucarile si santierul s-a intins pana prin 1995 …
    Oare cum a putut functiona Muzeul pe Balcescu / Campineanu?
    Pentru planse, uniforme, decoratii, macheta, pusti sau sabii este OK, dar unde puteau fi expuse tancurile, tunurile si alte elemente MARI si grele?!

  • Ando

    @cristian ioan: Ai dreptate.Cred că ne-am grăbit cu prima localizare.Trebuie să mai ieşim..pe teren :-)))
    Aşa cum spuneam mai sus, cred că sediul de bd. Bălcescu era de fapt aici:
    http://www.instantstreetview.com/2jkki3z3wc0n9z572zsvz2t
    Clădirea avea şi ceva curte, probabil că erau şi mai puţine exponate mari…

  • hm

    Da, după numărul poștal, acesta e. M-a încurcat oleacă noul bloc:
    https://www.simplybucharest.ro/?p=20344

  • cristian ioan

    @Ando,
    da, acolo este posibil! Cu siguranta ca pe vremea accea avea mai putine eponate mari, tancuri si TAB-uri nu existau, iar IAR-ul era ultima noutate, nu era de muzeu. Insa mi se pare improbabil sa nu fi avut de loc tunuri, din 1914 sau macar de la razboiul de Independenta! Si oricare ar fi cladirea actuala, sigur pe la 1940 aveau curte mai mare …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>