despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii – la Mandravela

Dacă tot ne-am fîțîit oleac’ prin zonă zilele trecute, eu zic că putem să ne și-ntoarcem… și-n timp – cu cîteva referiri scoase din presa vremii… despre Mandravela. Unde era Mandravela? Aveți și-o hartă.

Să trecem la treabă. Iată un ferpar din Scînteia, din 16 Martie 1945: de acum 70 de ani, da?

… pe 7 Noiembrie, „România” anunța că era prins un „periculos tîlhar” – relatarea faptelor se citește cu sufletul la gură:

În 1948 și 1949 vedeam că locuitorii zonei se plîngeau cam de aceleași condiții de transport ca-n 2015:

… iar pe 9 Iunie 1953 citeam despre modificări de linii – autobuzul 31 avea să întoarcă la Mandravela; și a întors acolo încă mai bine de 30 de ani dup-aceea.

De luat-aminte devierea traseului troleului 84 prin spatele lui „6 Martie” – știuseți asta?

Cum a evoluat, mai apoi, transportul public pe la Mandaravela, vedeți într-o comparație făcută între anii ’60 și ’70:

13 comments to din presa vremii – la Mandravela

  • Judecând după hărţi, cât şi după relatările celor care au trăit vremurile respective, începutul anilor ’70 a adus prosperitate în transportul în comun din Bucureşti şi alte oraşe mari. Prosperitate care avea să se piardă în doar 10 ani, odată cu ,,faceţi economie tovarăşi”, stoparea importurilor şi lucrările de la metrou, acestea din urmă ducând la distrugerea unor trasee care nici până acum nu au fost refăcute (de ex. troleibuzele de pe Magheru, tramvaiele de pe Cal. Griviţei – bine că avem M4 pe acolo să care aer).

    În articolul din 1954 scrie că tramvaiul 24 va circula pe la Piaţa Gemeni. Piaţa Gemeni de atunci e aceeaşi cu cea de acum?

  • Ando

    @Dr2005:
    Acum m-am uitat şi eu ce traseu lung şi alambicat avea tramvaiul 24…
    Iată cum intra pe Magheru prin dreptul cinematografului Patria

    http://foto.agerpres.ro/index.php?i=547951

    Da, Piaţa Gemeni e aceeaşi (pt o perioada i-au schimbat numele în Piaţa Galaţi …)

  • hm

    24? Da, era cam sucit și înainte de această schimbare: Gara Obor, Foişorul de Foc, Bd. Republicii, P-ţa C.A. Rosetti, Universitate, Bd. 6 Martie, bd. Schitu Măgureanu, Str. Dr. Grigore Cobălcescu, Str. Berzei, P-ţa Virgiliu, Bd. Dinicu Golescu, Gara de Nord, Cal. Plevnei, Basarab.

    Pe la Galați/Gemeni se circula așa:
    https://www.simplybucharest.ro/?p=2317

  • Alex

    “La Mandravela” era o expresie intrata in uzul curent al bucurestenilor, cu sensul de: “ca la balamuc de departe”, “la capatul pamantului” la “naiba cu carti”, etc. O expresie pe care am auzit-o prima oara la tatal meu (n.1914) si…mi s-a parut teribil de amuzanta ! O alta “porecla” din perioada intrebelica, dar folosita de oamenii in varsta pana prin anii ’70, era “malagambistul ala” ori X este malagambist – evident cu trimitere la excentricul personaj, cantaret de jazz Sergiu Malagamba !

  • Alex

    ..acum la “Mandravela” (daca nu gresesc) s-au dezvoltat mandrete de cartiere rezidentiale, malluri si alte hipermarketuri ???!!!

  • Alex

    Expresia de care am vorbit mai sus se folosea si in argou cu sensul de “la puscarie” cu trimitere probabila la proximitatea relativa a “Facultatii Vacaresti”…ulterior demolata !

  • hm

    Nu greșiți deloc! Mandravela modernă are mall 🙂

  • Limba română are multe expresii provenite din te miri ce alăturări de cuvinte. Una celebră e ,,la Cuca Măcăii”… adică în satul Cuca din comuna Măcăi. Între timp, Cuca a devenit comună şi Măcăi sat, dar ambele localităţi există bine-mersi în judeţul Argeş, drumul se face de pe Dealu Negru (sau dinspre Trivale – Băbana – Făcăleţeşti dacă aveţi maşină de teren).

  • Ando

    Un text foarte amuzant: “Mandravela-răspântie blestemată”

    http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/10/mandravela-raspantia-blestemata.html

  • hm

    Fiecare zonă geografică le-are pe-ale ei 🙂
    Mie tot cel mai mult îmi place Palilula.

  • Alex

    @Ando
    Tareeee, textul despre Mandravela !! 🙂

  • Anonymous

    felicitari pentru articol si pentru linkuri! De citit!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>