despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Uzina de dume

știți bine – fieștecare stație de radio dă ce-are mai bun în programul său de dimineață. Aici se strîng ancorele, aici se comentează știrile de ieri, aici sînt ascultătorii care șed docili, în mașină, ducîndu-se-n treburile lor.

Așadar, dimineața e bătaia mare; dacă-n timpul zilei multe stații radio n-au nici măcar animatori, dimineața toate au pe cineva în stare măcar să citească starea vremii, horoscopul, pagina-ntîi din Libertatea și să facă o glumiță. Iar pe lîngă vorbele stupide avem și muzica prost aleasă, nepotrivită începutului de zi.

Ce trist! – nici acum, în anul 2015, matinalul de radio nu a putut trece de preluarea subiectelor din presa de dimineață. Matinalul nu lansează, nu propune idei și subiecte: doar comentează – cu sau fără inspirație – ce au spus deja alții…

Niciodată n-am putut asculta vreun matinal celebru – fie el cu Buzdugan și Morar, fie el cu Huidu și Găinușă, fie el cu Dobrovolschi și Craioveanu – toate erau la fel de îngrozitoare. De fapt, dimineața, în afară de Radio România și de – scuzați – Dance FM, nu pot asculta nimic; îmi strică toată ziua.

Și totuși, de ceva vreme mi se întîmplă – prizonier în fluviul de mașini ce se scurge leneș prin oraș – să dau pe un post de radio mai puțin cunoscut, pentru un matinal numit Uzina de dume. Îl găsiți pe 88 MHz – unde stația de radio clujeană Impuls are frecvența în Capitală. Impuls e singurul radio din provincie care emite și aici, la noi. Uzina de dume sună un pic altfel decît matinalele bucureștene; e ca o gură de aer proaspăt, știți. Nu-i prima dată cînd o stație locală e mai bună ca una care dă ora exactă.

6 comments to Uzina de dume

 • Covrigărescu

  Cu puţin timp în urmă (13 martie 2015) s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei şi radiotelegrafiei româneşti.
  La 1 noiembrie 1928, a fost difuzată prima emisiune cu anunțul: ”Alo, alo, aici Radio București!”, moment care a inaugurat postul național de radio. Cu această ocazie, președintele consiliului de administrație al Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, Dragomir Hurmuzescu a rostit un discurs în care afirma: ”Radiofonia este de o mare importanță socială, cu mult mai mare decât teatrul, pentru răspândirea culturii și pentru unificarea sufletelor, căci se poate adresa la o lume întreagă, pătrunzând până la coliba cea mai răzleață a săteanului. În curând va deveni un criteriu de judecată a gradului de desvoltare a unui popor”.

 • Eu ii ascultam pe Craioveanu & Dobrovolschi la Guerilla, acum e “decat” Dobrovolschi mi se pare, la Gold FM. Nu prea citeau din Libertatea. Dar nici eu nu mai merg cu masina la orele alea atat de mult incat sa mai dau drumul la radio

 • PaulIP

  Eu de ceva timp ascult (in drum spre si dinspre scoala) H FM (103.4).
  Moderatorul e chiar nostim, insa unele melodii sunt de toata bacania…

 • Ando

  @Covrigarescu:legat de comentariul tău despre Hurmuzescu, am primit recent, un link foarte interesant. Merită parcurs!

  http://www.qsl.ro/nini/?q=node/561

 • Covrigărescu

  @Ando:
  Interesant articolul dar mai interesant site-ul radioamatorului.
  Mulţumesc!

 • Anastasiu

  Emisiunile postului public au ramas singurele elemente de normalitate in intreaga mass-media. Asta e trist pentru mass-media.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>