despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cooperativa de Consum 6 Martie

scris de C. D. Mocanu

Să scrii despre iarnă, viscol şi nămeţi atunci când parfumul liliacului şi floarea de castan ne bucură dimineţile este un păcat. Să scrii despre iarna 1954 este de-a dreptul o nebunie. Şi totuşi…

G. Graur [Aventurierul] „a recidivat” şi lansând o nouă provocare, mi-a trimes o imagine care, câteva zile mai târziu, avea să apară într-un articol al cărui autor NU este domnia sa: „Am pentru dv. un “material de lucru”, tocmai potrivit cu datele statistice pe care le dețineți. Credeți că puteți identifica acest segment de stradă pornind de la numele cooperativei de pe colț?” Cu rezerva că nu deţin alte date statistice decât cele publice, am crezut că pot şi iată ce a ieşit!

Fotografia provine din arhiva AGERPRES, poartă titlul „Bucureşti – iarna anului 1954″, are codul de identificare (ID) 7528871 şi a fost făcută de Marcu Mayer la data de 24 februarie 1954.

Cooperativa de Consum 6 Martie, ca şi altele, a apărut după Naţionalizare ca o primă formă de reorganizare a comerţului.

Avea în componenţă şase magazine cu profil alimentar („Magazine Coloniale”) printre care trebuie să se afle şi cel din fotografia noastră. De o parte şi de alta a intrării scrie cu majuscule „ALIMENTARE”.

Imaginea ne mai oferă un indiciu important. Strada este străbătută de o linie dublă de tramvai. O primă dovadă este existenţa celor două fire de contact marcate în detaliul următor.

O a doua dovadă ne-o oferă tot arhiva AGERPRES printr-o altă fotografie din aceeaşi serie (Marcu Mayer, 24 februarie 1954, ID 7528872).

Un vagon de serviciu echipat pentru îndepărtarea zăpezii se află pe strada încă necunoscută nouă, în apropierea magazinului aparţinând Cooperativei de Consum 6 Martie.

Existenţa liniei duble de tramvai permite eliminarea imediată a Magazinului Nr. 5, Morilor 48. Acesta se afla la intersecţia Morilor x Lt. Mihail Foişoreanu şi pe niciuna dintre aceste străzi nu a circulat vreodată tramvaiul.

Acelaşi argument conduce şi la excluderea Magazinului Nr. 7, Doamnei 1. În plus acesta se afla la intersecţia Calea Victoriei x Str. Doamnei la parterul unei clădiri cunoscute. Configuraţia acelei zone era departe de cea surprinsă în fotografie.

Alte trei magazine erau amplasate astfel:

● Magazinul Nr. 3 Sf. Gheorghe Nou 9 la intersecţia străzii Sf. Gheorghe Nou cu strada Şelimbăr.

● Magazinul Nr. 4 Hristo Botev 4 la intersecţia bulevardului Hristo Botev cu strada Scaune.

● Magazinul Nr. 8 Călăraşi 28 la intersecţia căii Călăraşilor cu strada Mircea Vodă.

O analiză sumară a zonelor în care acestea se aflau (configuraţia străzilor, poziţia clădirilor, înălţimea construcţiilor din preajmă, direcţia şi unghiul de vizare etc.) dovedeşte că niciunul dintre cele trei magazine nu apare în scena hibernală surprinsă de Marcu Mayer.

A rămas astfel o singură variantă: Magazinul Nr. 2 Dudeşti 145. Deşi am privit îndelung fotografia, abia când s-a conturat această concluzie preliminară am revăzut în minte o imagine cunoscută de vreo cincizeci de ani. Cu excepţia imobilului de la numărul 145 toate construcţiile care apar în planuri succesive există şi azi.

Dar să o luăm pe îndelete! Urmând calea Dudeşti de la Depoul I.T.B. spre Poşta Vitan, prăvălia se afla la parterul imobilului de pe partea dreaptă, la intersecţia cu strada Aristide Pascal, fostul magazin de coloniale al lui Toma Meşteru.

L-au ocolit buldozerele comuniste dar l-au prăvălit mecanismele moderne, „în trend”, ale originalului capitalism românesc postdecembrist. A apărut în schimb, ca nuca-n perete, o construcţie modernă din beton şi sticlă.

Au trecut de la acea iarnă grea puţin peste şaizeci de ani şi arborii plantaţi între timp la marginea trotuarelor nu mai permit repetarea perspectivei păstrate în arhiva AGERPRES. O voi reconstitui însă pas cu pas, din alte unghiuri, lăsându-i cititorului bucuria de a descoperi detaliile care au dăinuit peste timp.

● Calea Dudeşti nr. 143 şi calea Dudeşti nr. 141 (intersecţia Dudeşti x Vlad Judeţul).

● Calea Dudeşti nr. 139 (intersecţia Dudeşti x Vlad Judeţul).

● Calea Dudeşti nr. 135 (intersecţia Dudeşti x Gheorghe Judeţul).

● Calea Dudeşti nr. 133 (intersecţia Dudeşti x Gheorghe Judeţul) şi calea Dudeşti nr. 131 corp B.

● Calea Dudeşti nr. 129 (intersecţia Dudeşti x Şcoala Ciocanul).

● Calea Dudeşti nr. 125 (Poarta stadionului Macabi/Flacăra Roşie).

● Calea Dudeşti nr. 123 (Casa Zamfirescu).

De la sfârşitul secolului XIX aceste case au marcat viaţa unui cunoscut cartier al Bucureştiului. Timpul şi vremurile au lăsat urme. La unele sunt încă vizibile. Altele au fost reparate şi modernizate după cum s-au priceput proprietarii sau după cum au fost sfătuiţi. Le-au adăugat mansarde, au închis balcone, au montat uşi metalice şi ferestre termopan. Mici detalii scăpate valului înnoitor atestă însă identitatea acestora.

Iată-ne astfel la capătul căutărilor şi desluşirilor:

Segmentul de stradă din fotografia lui Marcu Mayer, aflată în arhiva AGERPRES, cod de identificare (ID) 7528871, intitulată „Bucureşti – iarna anului 1954″ este calea Dudeşti fotografiată dinspre Depoul I.T.B. spre Poşta Vitan, în dreptul intersecţiei cu strada Aristide Pascal.

À bon entendeur, salut!

1 comment to Cooperativa de Consum 6 Martie

  • Ando

    Căutări şi desluşiri “marca” C.D. Mocanu !
    Câtă răbdare şi câtă minuţie,plecând de la o fotografie!Incă un detaliu despre unul din importantele cartiere bucureştene.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>