despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

de ce era nevoie la magazinul Unirea

Nu mi-a plăcut magazinul Unirea niciodată. Nici pe vremea lui Ceaușescu, nici pe vremea cînd era tot numai un butic și-o consignație, nici acum. Dar asta – lasă! – poate fi ceva subiectiv.

Mă rog, mizeria din bude e, desigur, obiectivă.

Magazinul Unirea caută să se reinventeze mereu însă, în căutarea clienților. Ce contează că nu mai cum să urci cu liftul de la un etaj la altul, în aripa dinspre Dîmbovița, de exemplu? Ce contează că pe lîngă Mac nu mai ai cum să intri-n magazin? Contează că se va face o intrare de la metrou – un pasaj – direct în Unirea.

Asta lipsea; pasaj de la metrou.

Bani aruncați, timp pierdut, și oameni enervați – mai ales oameni enervați!! – merita să se facă altceva, cu adevărat mai util, mai frumos…

De pildă, un acces în magazin mai mare, mai elegant – nu ușa asta de servitori, urîtă și puchinoasă:

… sau curățarea gangului oribil de pe colțul dinspre Calea Călărașilor:

… sau, desigur, alungarea cerșetorilor din față, spălatul trotuarului de scuipați; s-ar găsi destule de făcut – nu cu mulți bani – care să facă din magazinul Unirea un loc care să atragă oamenii și prin civilizație.

14 comments to de ce era nevoie la magazinul Unirea

  • Ella

    Of, asta cu spălatul trotuarului o observ și eu de fiecare dată. Am avut aceeași doleanță referitoare la peroanele din Gara de Nord. Prin gară mai trece o mașinuță din aia de spălat podeaua, dar peroanele sunt infecte. Am spus și au zis că se ocupă. Din păcate în ziua în care mi-au zis că s-au apucat de spălat am ajuns în gară și n-am văzut vreo diferență :(.

  • hm

    las-că se anunță ploi 🙂

    Ce să mai zic de gunoaiele care zac între linii….

  • Alex

    Magazinul Unirea (din pacate) n-a avut niciun “chichirez”, inca de cand s-a construit ! Incepand cu arhitectura (pentru care s-au certat) cativa cu pretentii..si pana la scop(ul) de “magazin universal”, o copie nereusita a mall-urilor ! In afara de raionul de electrice/electronice, unde ai scapau ciar si TV color si aparate video si cel de mobila..mi-au ramas in amintire doar “Restaurantul” si Cofetaria (intr-adevar foarte buna, pana in anumiti ani) situata la ultiul etaj, de fapt pe terasa cu umbrelute, de unde se putea admira o frumoasa panorama a bucurestiilor…si manca inca tort Marechall, Dobos, etc; unde mai pui ca atat in magazin, dar mai ales pe terasa (inca) prin 1979-1979 se mai difuza “muzica straineza”..De remarcat erau poate si ceasurile electromecanice cu data si zi, aflate la fiecare etaj, precum si anunturile despre raioane si produse,ceea ce dadea un aer mai de Doamne-ajuta ! Terasa cofetarie s-a inchis (chipurile) fiindca era un loc preferat de “plonjare” a celor ce doreau a-si incheia socotelile cu viata ! In fapt se pare ca motivul real a fost conform bancului (vechi si celebru in Epoca):
    Ce faci Mitica ? Bine, zice el, tocmai am iesit de la puscarie ?! Pai de ce ai intrat ? M-am uitat la Ceausescu, zice Mitica ! Pai bine ma a de cand nu e voie sa te uiti la el ??? Voie e, zice Mitica, dar nu de pe Magazinul Unirea si nu…prin luneta armei ????!!!

  • hm

    Mitică era un… vizionar!

    Dar, lăsînd asta, Unirea ajunsese mare tristețe pe vremea cînd intrai acolo doar ca să te aperi de ploaie. Nu știu dacă la început o fi fost belșug, că nu am prins belșugul ăsta!!!

  • Alex

    Simpatic tare comentariul despre Mitica ! Bine tintit !? “Belsug” a fost ceva…in mod relativ, atat cat se putea in acea perioada !

  • Alex

    Poate constructia aripii “Calarasi” a fost doar o greseala dictata de “imperativele vreurilor”..trebuia cumva “rotunjit” magazinul..oricum sincer vorbind, niciodata nu mi-a placut acea parte !Mi s-a parut o chestie similara cu “raderea” mezaninului” magazinului Bucur-Obor…ce gazduia: un bar foarte cochet cu bauturi inca bune, o “discoteca” decenta si o mini-braserie ! Este vorba despre aripa cu intrare dinspre piata…ALMO 3 ??? Corectati-ma va rog daca gresesc..

  • hm

    Uite tărășenie! Habar n-aveam că a fost așa la Bucur Obor!

  • Alex

    @hm 🙂
    A fost pana prin 1981/1982.. ! Nu am nicio informatie care sa-mi indice de ce a fost ras mezaninul…Poate aflu ceva cand vin in RO ! Cert este faptul ca acolo am trait multe dupa-amieze si seri/nopti lungi de vara..in fata unui Martini..!! Pe vremea aceea “stabilimentul” era deschis oficial pana la ora 1.oo..neoficial (si fara multa galagie) pana pe la 5.00 !!! Era ceva pe atunci…unde mai pui ca (nu stiu de ce) nici nu aparea Militia sa ne controleze la”Buletine”…

  • Alex

    @hm
    Cu drag 🙂

  • Vio

    Am făcut liceul destul de aproape de magazinul Unirea. Treceam zilnic pe-acolo în 89-90, și arăta exact ca în pozele alea gălbui care circulă pe net în perioada asta.

    Magazinul în sine era destul de neterminat. Aripa Splai era deja deschisă și relativ populată, în principal cu dubluri ale raioanelor din corpul central. Aripa Călărași, în schimb, avea în continuare mult spațiu neocupat, era zone pustii în care te plimbai și nu era nimeni. Tot cam atunci s-a deschis și magazinul Junior, actualul tribunal, cred că puțin înainte de revoluție. Nici ăla nu era terminat, parcă-mi amintesc că ultimele 2 etaje erau goale și închise, dar arăta foarte pompos, spațiul ăla mare și nefolosit, scări rulante deasupra hăului, și jos o fântână arteziană la interior, ceva nemaivăzut de mine până atunci, care arunca jeturi până sus. Firește, totul degeaba, mai ales că era la 2 pași de Unirea.

    Așa, să mă întorc la Unirea. După revoluție au început să închirieze porțiuni din aripa Călărași (parcă la etajul 1 era reprezentanța Raks, de exemplu), în locurile de trecere dintre corpuri apăruseră jocuri cu fisă (strămoșii actualelor păcănele, cred), magazinul era foarte populat și începuseră să se găsească chestii. Arăta frumos, arăta nou, de fapt aripile aveau doar câțiva ani. Apoi am terminat liceul și nu am mai trecut pe-acolo. Când am mai ajuns întâmplător la Unirea, după niște ani, să fi fost prin ’98-’99, am avut un șoc. Adică găseam un magazin pe care-l știusem bine, în care mă orientam cu ușurință, știam pe unde-s raioanele, sau așa credeam, și deodată m-am trezit într-o țigănie care nu mai semăna cu nimic, totul complet schimbat, și nu în bine (nu că aerul ăla comunist ar fi fost “binele”, nu). Am avut un șoc atunci. Bașca drumul ăla labirintic din parcarea supraetajată până în magazin, îngrozitor.

    Între timp detaliile s-au mai șters, și dacă mă gândesc bine se putea și mai rău. Adică partea din magazin care încă funcționează este cu magazine destul de serioase (bine, nu mai e reprezentanța Panasonic la parter), s-a cam terminat cu haiducia, una peste alta magazinul a rezistat. Ai un Diverta, un Flanco (sau Altex? tot timpul le încurc), niște magazine de țoale destul de ok, tarabele alea de la parter par să nu vândă cuciumbe, veceul îl găsești ușor, după miros, mi-e și mila de tanti aia care are o tarabă înghesuită sub scară, fix lângă polul miroznelor. Magazinul este un landmark, adică cei din nord consideră că sudul orașului începe la Unirea, cei din sud consideră că la Unirea începe nordul, iar cei care nu se cunosc își dau întâlnire în mod tradițional în fața Macului de la Unirea – e chiar funny, treci pe-acolo și vezi o grămadă de oameni care vorbesc la mobil și spun chestii gen “am o șapcă roșie și ochelari de soare” :)) E păcat să nu profite de asta.

  • Vio

    S-a întâmplat ceva cu comentariul meu. O fi fost prea lung? În fine, mi-e lene să-l scriu iar.

  • hm

    Rămăsese agățat in moderare comentariul… L-am recuperat.

    Bună constatarea din final, ar putea să profite mai mult de pe urma notorietății moștenite!

  • PaulIP

    Foarte frumoasa descrierea lui Vio!
    Referitor la magazine, sunt si Flanco si Altex. Cele de “toale” sunt pentru toate tipurile de buzunare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>