despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Casa Morgana a României

Puține-s lucrurile care-mi fac așa scîrbă precum monarhia.

Citii, cu două zile-n urmă, despre tărășenia cu excluderea prințului Nicolae din Casa Regală”. Ghinion: flăcăul era simpatic, și-mi plăcea să mă rîd de el.

Da – Nicolae mi-era, totuși, simpatic; și chiar s-a hălăduit prin toată Țara, cu bicicleta, pe jos ori cu mașina.

Iată-ne, acum, fără prinț – dar și-n aer. Cred că-i un prilej bun să punem în discuție niște chestii legate de așa-zisa Casă Regală”.

Care „casă” și care „regală”? Mie-mi pare la fel de regal și A.S.R. Prințul Paul.

Castele, păduri și case au fost retrocedate; ceea ce este corect. Familia regală” are acum, la dispoziție, o avere frumușică. Mie-mi place cum ne luăm mereu Biserica Ortodoxă Română, de bunăstarea ei și de acțiunile sale de prozelitism – acțiuni sprijinite, indirect, de Statul nostru. Doar că Casa Regală” are un întreg program de propagandă – ia mergeți în prima librărie și numărați cărțile scrise de așa-zisul Principe Radu. Există un veritabil concern publicitar, care editează de la cărticele pentru copii la anale plicticoase.

Așa cum există o lege care te oprește să faci propagandă nazistă, socot că ne-ar trebui și-o lege care să interzică propaganda anti-Republică.

Casa Regală” este un organism închis și ocult; nu înțeleg regimul ei. Este, desigur, o entitate privată – fiecare-și face ce vrea îndărătul zidurilor sale – dar o entitate care, în același timp, se erijează în far călăuzitor al Nației; or eu, în această calitate, aștept de la orice entitate deschidere și transparență.

Casa Regală” l-a cocoșit pe Nicolae la a începutul lui August, dar „supușii” n-au aflat nimic vreme de zece zile; cam așa conduceau treburile și sovieticii. Iar cînd s-a dat vestea, ghinion! „Regele” e în Elveția, ocupat cu cu activități private, iar „principesa” e-n vacanță, împreună cu „principele” – comunicarea se face prin prepuși, a căror calitate nimeni n-o înțelege.

…poate o fi ca-n „Luceafărul”: azi îl vedem și nu e! Poate nici nu mai avem „Rege” – nu ne zice nimeni. Nu știm dacă „Regele” – acest Ion Iliescu al monarhiei – este capabil; nu-i face nimeni control anual, să aflăm dacă este potrivit rolului.

5 comments to Casa Morgana a României

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>