despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii: o lună dintr-un an – Septembrie 1945

Mai întâi, foarte pe scurt, principalele repere istorice ale anului, derulate până în luna septembrie, de care  discutăm:

  • 6 martie 1945 – la presiunea Moscovei, se instalează guvernul Petru Groza
  • 8/9 martie 1945- Ardealul de nord trece sub administraţie românească
  • 9 mai 1945- capitularea Germaniei hitleriste şi terminarea războiului din Europa
  • 6 si 9 august 1945 – atacurile nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Totodată este absolut necesar să precizăm că trecuseră numai câteva zile peste un an, de la actul de la 23 august 1944, eveniment care a marcat fundamental mersul istoriei pentru România.

Acestea fiind spuse, fără nicio intenţie sau pretenţie că aducem ceva nou din punct de vedere documentar şi istoric, doar ca să înţelegem mai bine care era atmosfera din ţară acum 70 de ani, vom parcurge împreună materiale extrase din presa vremii.

Intr-o Europă zdruncinată şi buimacă, ieşită dintr-un un război devastator, dar unde pentru majoritatea ţărilor apăreau, totuşi, semnele speranţei şi a normalizării, România care-şi trăise din plin partea ei de crâncenă suferinţă şi nefericire, intrase fără drept de apel, în zona de influență sovietică.

Aşa se face că, de jumatate de an, la conducerea ţării se afla guvernul procomunist condus de Petru Groza.

Abia se terminase războiul, iar problemele traiului de zi cu zi (mai ales lipsa alimentelor) căpătau, de multe, ori aspecte dramatice cărora autorităţile le făceau cu greu faţă.

Pe de altă parte, maşina propagandei funcţiona din plin, fără rateuri: tot omul trebuia să afle şi să fie convins că guvernul Groza face numai bine şi că el este singurul salvator al ţării

Iar când acesta nu mai are soluţii, are la cine apela: la U.R.S.S.- marele vecin şi aliat din răsărit.

Deocamdată, pentru imagine, nu era uitat nici regele

În acelaşi timp, bine-rău, ţara trebuia administrată. Aşa că, permanent, se publicau o grămadă de decizii, hotărâri sau ordonanţe.

Evident că poliţia avea şi ea mult de lucru în această perioadă tulbure (tocmai de aceea, nu cu mult timp înainte, se şi înfiinţase brigada  “Fulger” condusă de vestitul Eugen Alimănescu, echipă specializată pe prinderea şi anihilarea bandelor de tâlhari înarmaţi )

La o primă vedere, zona de divertisment stătea încă bine. Multe filme americane şi franţuzeşti, spectacole de teatru, de revistă etc. Nu putem uita însă că septembrie’45 începea, îndoliată, fără marele Tănase, alfa şi omega teatrului nostru de revistă.

Şi aşa, am ajuns la lumea pestriţă a faptului divers, aşa cum era reflectată de ştiri, caricaturi şi, mai ales de rubrica de “mica publicitate”

Cam aşa stăteau lucrurile în septembrie 1945… deci acum 70 de ani!

sursa materialelor: ziarele Scânteia si România Liberă din septembrie 1945.

4 comments to din presa vremii: o lună dintr-un an – Septembrie 1945

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>