despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Matty: una pe zi

3 comments to Matty: una pe zi

 • Dan

  Educatia traditionala in actiune: reactiva, fara empatie si fara sa atinga de fapt scopul real, cel educativ. Oamenii cavernelor aveau de fapt cu totul alte prioritati in viata decat sa picteze peretii, supravietuirea de pe o zi pe alta era totusi problema lor de baza. Plus ca mai practicau din cand in cand si infanticidul, lasand la o parte speranta de viata medie de sub 30 de ani.

  Insa revenind la desenul lui Matty, aici avem asa:

  1. Un comportament cat se poate de normal din partea unui copil: absolut toti copiii picteaza peretii daca au cu ce. E treaba ta ca parinte sa nu lasi pixuri si creioane “la liber” pe mana copiilor mici si sa oferi metode alternative de exprimare artistica (coli de desen sau in cel mai rau caz sa-l lasi sa decoreze doar peretii din camera lui). Pe la vreo 8-9 ani obiceiul asta oricum inceteaza.

  2. Un parinte care prefera sa isi descarce emotiile negative in loc sa ia o galeata cu apa si sa puna un burete in mana copilului. Sau sa taie alte privilegii. Sau sa ii aduca aminte data viitoare cand vrea o jucarie ca a cheltuit banii cu refacerea peretelui. Sunt tot felul de metode (mai rezonabile) prin care copilul poate fi confruntat cu consecinta actiunii lui.

 • Ando

  @Dan:Analiza ta e corectă dar cred că, cel puţin cei din generaţia mea, nu prea scăpau fără o astfel de ”duioasă mângâiere” ca recompensă pentru diverse năzdrăvănii…Totul era să nu fie aplicată prea des 🙁

 • Dan

  Nu cred ca e o problema specifica unei generatii. Inclusiv in 2015 cred ca majoritatea parintilor ar face sau fac deja la fel ca in desenul lui Matty. Nu e o problema de educatie in sens de invatat la scoala sau prin viu grai ci de “comportamente automate” transmise din generatie in generatie. Partea cu adevarat trista e ca pana dupa mijlocul secolului 20 nimeni nu si-a pus problema daca aceste “rezolvari de probleme” chiar rezolva lucruri sau daca genereaza efecte secundare, adica induc alte probleme de comportament.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>