despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

vorbind radio-

… de săptămîna trecută emite o nouă stație de radio – Digi FM. O găsiți, în București, pe 97,9 MHz – frecvență pe care, cîndva, ne obișnuisem să avem defunctul Info Pro.

Digi FM se aude în toată țara. Să vedem nu cum, ci ce se aude.

Întîi de toate, nițică vorbă. În România mai este o singură stație de radio particulară cu acoperire națională care are veleități de serviciu aproape public: e vorba despre Europa FM.

Info PRO s-a dorit a fi un proiect asemănător, cel puțin prin acoperire; dar a fost abandonat după cîțiva ani de funcționare.

Acum, în 2015, încă înfruntăm realitatea tristă a faptului că în Țara noastră nu există nici o stație radio particulară care să poată fi o alternativă a serviciului public.

Neîndoios, Radio România Actualități este cel mai bun radio din România; fără nici o discuție.

Știrile sînt sobre și, mai presus de orice, în timpul orei se vorbește radio, nu se face animație. Intră materiale, reportaje, mici interviuri, rubrici: formatul este atractiv, dinamic, neplictisitor! Vă dați seama – Radio România a ajuns să fie cel mai neplictisitor model de radio!

La Radio România, muzica este plăcută și deștept aleasă; indiferent că te găsești pe stațiile culturale, muzicale ori de actualități. Știți ce plăcere e să rulezi, într-o dimineață aglomerată, prinzînd o bandă liberă pe Magheru și ascultînd Dansul săbiilor? Sau să te găsești, după o zi de condus, undeva prin capătul Țării și să-nceapă să cînte Four Tops „Loco in Acapulco?

Europa FM n-a reușit niciodată să se apropie de ideea de radio public și nici de cea de radio vorbit. Între știri nu există decît animație – or, animația nu înseamnă conținut; înseamnă doar timp umplut: adică pierdut. Europa FM nu are conținut vorbit; între această stație de radio și ZU, Kiss și 21 nu e decît o diferență de muzică – Europa FM dă mai mult Julio Iglesias, Voltaj, Jennifer Lopez, Direcția 5 și Shakira decît toate celelalte stații radio la un loc.

Iată-ne, deci, revenind la noul Digi FM  – și la ce se aude la el.

Un cîștig sînt, într-adevăr, știrile. Calupul de „la fix” are și peste zece minute, iar cel de „la și jumătate” aproape cinci, ceea ce este mult – și e bine. Europa FM termină știrile de fix cam în trei-patru minute, la fel ca și Radio România Actualități (atenție, nu discutăm despre radiojurnale). Europa FM are titluri la și jumate, iar R.R.A la și douăzeci și la fără douăzeci. Avantaj Digi FM.

Digi FM pierde între știri, în „oră”. Dacă dimineața e umplută destul de bine de gazdele Bogdan Miu (care se simte-n elementul lui pe matinal, deși vorbește și pe lângă) și Carmen Constantin, treaba se schimbă după-amiaza, cînd nu se aude nimeni cale de trei, patru melodii. Or, asta nu este radio vorbit, nu e radio viu, nu e radio de informație.

Muzica este, desigur, un lucru subiectiv. Dar faptul că Radio România a ales extraordinar de bine cîntecele, făcîndu-și o marcă din sunetul stației, nu poate fi pus în discuție. Europa FM poate avea o listă de melodii oribilă, dar îți dai seama imediat că e lista lor. Digi FM nu are, deocamdată, un stil, un ceva care să-l facă recognoscibil – ci-i doar un pic agreabil.

O ultimă-ntrebare. Este, acum, la lansare, Digi FM mai bun decît Info Pro, la lansare?

Știrile-s destul de bune. Sigur vor fi și mai bune, pe măsură ce editorii se vor „așeza” nițel și nu vor mai rula materialele în defavoarea noutăților, și vor reuși să aducă și informații din Țară. Animația este incomparabil mai slabă – și mă tem că nu va reuși să devină mai bună. Pentru că nu animație vrea ascultătorul de la un radio vorbit – ci conținut, vorbe alese; senzația transmisă că există, în spatele microfonului, un om care gîndește și vorbește; că radioul este viu.

Asta nu reușesc stațiile de radio particulare – să te facă să simți că-s vii. Poate, pîn-acum 12 ani, făcea asta un Radio Contact; dar acum nimeni nici măcar n-o-ncearcă.

Și-i trist, tare trist.

3 comments to vorbind radio-

 • Am ascultat ieri Digi FM cale de vreo… 140 km, între Piteşti şi Sibiu. Muzica a fost relativ OK, un fel de Europa FM. Ştiri la fix şi la şi jumate, ceva vorbărie, cu telefoane în direct de la ascultători. Ăsta mi se pare un format bun, dar are de la mine un mare minus: Mândruţă, individ pe care nu prea îl înghit, încă de când cu scandalul cu câinii, practic e un om pe care nu îl poţi contrazice, indiferent ce argumente ai.

  În ultimele 3 săptămâni, am tot variat posturile de radio pe la birou. Magic FM, Europa FM, Radio România Actualităţi, Sport Total FM. Concluzii:
  – Tragic FM îl ascultam de o vreme… da’ mă săturasem să o aud pe aia cu taxi, du-te de unde ai ieşit de 4 ori în 8 ore. Cum îl pui pe ăla lângă Eric Clapton, lângă Bonnie Tyler, lângă Backstreet Boys? Să nu mai vorbim de publicul-ţintă, probabil femei de 50 de ani cu probleme urinare, judecând după reclamele difuzate. Prin urmare a trebuit să schimbăm postul ăsta. Alternativa era Smart FM, care nu mi-l băga pe Conector (da, ştiu că nu aşa se scrie) şi în 8 ore nu repeta nicio piesă, nu dădea reclame multe (şi alea nu erau la produse pentru tractul urinar), iar după ora 12 nici vorbărie nu mai era, doar muzică. Dar am zis să mai încercăm şi altceva.
  – Europa FM: cea mai bună muzică din ’80 până azi, amestecată pe alocuri cu mizeriile din prezent. Reclame la greu (chiar enervante, dar nu la fel de enervante ca cele de pe Magic FM), ceva vorbe o dată la câteva piese. Julio Iglesias şi Holograf (măcar de le-ar fi dat pe alea de pe vremea când Holograf cânta rock, nu lălăielile de acum) de 3 ori pe oră, 8 ore pe zi!!! Shakira cam o dată pe oră, Taxi la fel. Oare au contract cu casele lor de discuri? Măcar nu repetă piesele.
  – Radio România Actualităţi: după cum au zis şi alţii, e cel mai bun format radio de pe piaţă, cu ştiri, cu muzică bună (muzică adevărată, nu taxi du-te unde vrei), dar şi cu reportaje radio foarte interesante.
  – Sport Total FM: clar cel mai bun rock (mult Thin Lizzy, Iron Maiden, Judas Pries, Ozzy Osbourne, Avenged Sevenfold, RHCP şi, surpriză, Altar) într-o săptămână nu am auzit să repete o piesă (pe intervalul ,,de referinţă” în care sunt eu la muncă). Multe discuţii despre sport, dimineaţa ceva mai multă muzică, după 16 multă vorbărie, dar pe subiecte interesante din sport, de regulă au invitaţi în studio sportivi, antrenori, arbitri din diverse sporturi. Minus: deja ştim cam cu ce echipă ţin prezentatorii, nu prea sunt obiectivi la unele aspecte referitoare la fotbal, îl au pe Banciu în unele zile (care, totuşi, e amuzant de ascultat, vorbind în stilui-i caracteristic) şi mai şi caută să-l facă de cacao pe Ioaniţoaia cu orice ocazie posibilă.

  Până la urmă oscilăm între Radio România Actualităţi şi Sport Total FM (RRA se prinde foarte bine, pe când Sport Total mai face figuri), după cheful de moment. Sport Total FM şi-a câştigat şi locul în căştile mele pe drumul spre/de la serviciu, e muzică bună pentru traficul din Bucureşti.

 • hm

  am plecat de pe SPTFM pentru că îmi ajunsese Drejan, Banciu… Sunt lucruri care au haz odată, de zece ori, după cîțiva ani și-l pierd… Nici Pahonțu nu mai convinge… Muzica este cu mult, mult peste RockFM…

  Europa FM are un matinal oribil, cu ifose înfiorătoare… Petreanu este indigest…

  HFM zice că se rebrănduiește, auzii că vine Găinușă la matinal…

  Alte vești bune nu mai am…

 • Banciu e amuzant de ascultat, dar doar atât, Dejan nu e pe intervalul în care sunt eu la muncă.

  Dar muzica e extraordinară şi compensează vorbăria şi reclamele la Star Taxi, Pelicanul şi Click Shop (că altele nu am auzit).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>