despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

să vă rupeți gîtul bine

Nu știm și nu putem; uneori zicem c-am vrea.

… să trăim într-un oraș civilizat, adică.

Ne aflăm în Piața Romană, în stația troleelor 79 și 86. Mai central de-atît, ce vreți?

Ne aflăm în dreptul unui fost WC public subteran – dezafectat ca atare de mai bine de-un sfert de veac – rămas din alte vremuri, cînd făcea parte dintr-o benzinărie.

Acest WC subteran, deci:

… poți să treci pe lîngă el, căscînd gura la alte lucruri, și să cazi în hazna, rupîndu-ți picioarele, gîtul, înecîndu-te în balta de pișat.

… poți să fii omorît aici, jos, într-o seară cețoasă.

Închideți, dracu’, haznaua! Astupați-o! Turnați beton! Să nu mai rămîe nimica din ea! Nu-i monument istoric, n-o protejați!

——

Iar voi, asociații care protejați lucrurile, începeți să protejați și oamenii!

14 comments to să vă rupeți gîtul bine

 • X

  Un exemplar asemanator se poate gasi si langa Detasamentul de Pompieri “Mihai Voda”

 • Ando

  Probabil că am îndrăzni prea mult dacă am propune-ca element de minimă civilizaţie urbană- varianta refacerii WC-ului public.

  Şi nu numai a celui din Piaţa Romană…

  http://www.simplybucharest.ro/?p=24785

 • Înainte de a folosi câteva camioane de ciment pentru a umple un spațiu care, și acum după 50 de ani de la ultima vizită, mi-l amintesc pentru mirosul său pestilențial, poate că se va găsi o soluție mai creativă, care să prezerve, după o curățenie temeinică, spațiul subteran cu scopul evident de adăpost, măcar de ploaie, dacă nu pentru un eventual atac terorist. Până una-alta însă, cutia metalică verde de alături ar putea fi mutată și atașată cu buloane de cimentul mărginind scara de acces. Din păcate, calitatea scăzută a imaginilor nu îmi dă posibilitatea să analizez mai bine cutia metalică (Oricine a observat deja că the Mole face fotografii de excepție numai în parcuri sau la Budapesta, căzând la examen dacă e pus lângă o hazna). Mă cam aventurez descriind cutia ca un fel de chioșc, prima mea impresie; mai probabil e să fie un conteiner mare de gunoi. Desigur, dat fiind prestigiul și poziția centrală a locației, Piața Romană, nu e exclus ca cineva să fi obținut cuvenita autorizație de la primăria sectorului pentru a deschide un kioșc într-o cutie mare de gunoi. Nu am cum să știu. Ce știu are o mult mai mare posibilitate de împlinire. Nimic. Nu o să se întâmple nimic, doar vorbe. Doar când, după trecerea timpului cuvenit, Comisia de Urbanizare va declara groapa o zonă istorică, atunci, sigur, se va întâmpla ceva. Nu știu ce anume, dar vor fi multe discuții.

 • hm

  de pasajul pietonal de sub Piață, proiectat, am uitat – sigur ar fi loc și pentru construirea unor căcăstori moderne.

  Cutia verde este într-adevăr un chioșc de ziare, dezafectat și cu repetate somații privind ocuparea abuzivă a spațiului public; de ce nu a fost ridicat, nu știu.

  De ce – pînă la a hotărî ce destin să-i dăm haznalei decrepite – nu putem astupa intrarea și groapa cu o tablă care să nu arate îngrozitor de urît, nu știu.

  De fapt, ȘTIU, dar nu îmi place motivul.

 • Un WC public e o afacere bună pentru primărie şi pentru SRL-ul care să îl administreze (de câte ori aţi primit bon fiscal la budă?), deci chiar ar merge reactivat (la fel şi celelalte rămase, de ex. cel din parcul Drumul Taberei, parc unde oricum nu ai altă budă), mai ales că ar trebui să mai aibă măcar racordul la canalizare şi apă.

  Apropo de bude, în Bucureşti e chiar bine, există multicele WC-uri prin oraş, există benzinării (ba chiar benzinarii, printr-o HCGMB, sunt obligaţi să lase pe oricine la WC, chiar dacă nu cumpără nimic), există hipermarketuri şi mall-uri în oraş.

  La unguri poţi să faci pe tine până găseşti un WC, doar câteva staţii de metrou au – şi e cu bani, dar există ceva mall-uri în care te poţi ,,produce”. În schimb, în Belgia (Bruxelles şi Anvers) e tragedie… nu există WC-uri publice decât în gări, toate cu taxă (0,5 – 1 euro), dar buda de handicapaţi e gratis… dacă te ţine vezica să aştepţi juma’ de oră la ea, pentru că toţi vor acolo. Benzinării în oraş nu prea sunt, iar cele care sunt nu au bude pentru public. Mall-uri şi hipermarketuri există NUMAI în periferie, de regulă în zone accesibile doar de pe autostradă sau cu trenul, deci la mama naibii. Prin urmare, lumea – mai ales imigranţii – se uşura pe unde apuca. Aşa că au amplasat belgienii în zona gărilor nişte pisoare… direct pe trotuar, în stradă, în staţiile de tramvai (Bruxelles Nord de ex.), în parcări (Anvers Cetral) ş.a.. Primele două dăţi am zis să fiu civilizat şi să plătesc 0,5 euro… după aia am calculat ce salariu am şi în cât timp câştig eu juma’ de euro şi am ajuns la concluzia că nu are rost să mă piş pe bani când pot s-o fac gratis şi m-am dus în parcare la pisoarul public.

 • ei, poftim! mă întorc din concediu și vă găsesc discutând despre wc-uri. radio și wc, dar parcă tot wc-ul e mai dezbătut.
  și ca idee, în Florența am primit bon de la buda publică dintr-un parc, contra 0,5eur.
  iar ca altă idee, pare-mi-se, într-o veche toaletă publică de genul celei de la Romană, s-a amenajat o terasă de fițe – la parcul Icoanei, mai exact.

 • hm

  Dr2005> mi-a spus cineva dintr-un restaurant, mai demult, ca orice unitate de alimentatie publica este obligata sa isi puna la dispozitia oricarui trecator, gratuit, toaleta.

  Asa e cu minunata terasa din Icoanei, Catherine. In 1992 inca era WC public. Nu e singura care a devenit… altceva. Mai e una in Herastrau.

  vorbim si noi despre lucruri mici, amarate…

 • În absolut TOATE unităţile de alimentaţie publică prevăzute cu WC în care am intrat (deci exceptându-le pe cele din mall-uri, care au budele la comun cu restul mall-ului şi covrigăriile şi shaormeriile care nu au bude) erau luate măsuri pentru a interzice accesul celor care nu sunt clienţi, concretizate prin amplasarea budei cât mai departe de intrare (de regulă după bar, să te vadă barmanul când mergi acolo), afişe, coduri de acces imprimate doar pe bonul fiscal (McDee de exemplu) sau ,,WC doar pentru clienţi. Pentru persoanele străine taxă 1 leu”.

 • hm

  vezi ca la un moment dat Macul a renuntat la accesul la buda pe baza de cod, taman datorita chichitei de care ziceam.
  ca n-o stie lumea (1), ca personalul face nazuri (2), asta e altceva.

  Amplasarea departe de intrare este cam standard, dar tine si de traditie, oarecum.

 • Nu am mai intrat în Mc de mult… am tras o dată la un McDrive, că era 2 noaptea, eram în Ploieşti şi muream de foame până la 6 dimineaţa când aveam tren spre Bucureşti (iar pedalatul până în Bucureşti ieşea din discuţie, eram deja după peste 200km în şa). Şi mă duc la geam, dau comanda, plătesc vreo 25 lei… după aia, ca orice client al unui restaurant civilizat, întreb unde au toaleta. Răspunsul ,,este politica restaurantului să nu permitem accesul clienţilor înăuntru între orele 24 şi 7″. O mai întreb o dată pe duduie unde pot să mă uşurez şi să mă spăl pe mâini, ea o tot ţine cu politica lor… i-am explicat că e bătaie de joc şi ea m-a invitat să vin în timpul programului (7-24) să scriu o reclamaţie. Şi de atunci nu am mai călcat prin restaurante cu astfel de politici, probabil ar fi trebuit să mă uşurez pe uşa lor.

 • Dr2005: sau, mai puțin diplomatic spus, căcații cu ochi de la closetul de lux luminat cu neon McDonalds nu-i lasă pe clienți să își depună dejecțiile în zisul closet 😀

 • Alex

  Parca imi aduc aminte ca am scris “cu mare veselie” un articol pe aceasta tema..acum ceva timp ?! Va rog, va rog…lasati-ma pe mine sa torn primul “cancioc de ciment” peste aceste locuri “minunate” ?!

 • hm

  exact! parcă a mai scris cineva… despre subiect…
  http://www.simplybucharest.ro/?p=24766

 • Alex

  @hm,
  Asa e..nu “e” eu ala !?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>