despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

De’zăpezirea, la rece

Bag-sama că iarna mai are cîte ceva de spus – tare mi-e c-o să mai ningă niţel anu’ ăsta. Aşa că merită să mai pierdem timpul vorbind despre de’zăpezire.

În primul rînd – aţi văzut – după de’zăpezire au apărut gropi. Au apărut pentru că zăpada n-a fost curăţată la timp, aşa că a fost nevoie de sare şi soluţii pe bază de sare pentru a topi gheaţa formată pe carosabil. În general, în Bucureşti se dă pe jos cu sare şi cu nisip. Au fost cumpărate şi nişte soluţii speciale, dar nu prea se folosesc: că sînt scumpe. Ba chiar – cică – strică maşinile, mai rău decît sarea. Şi de fapt – cică – soluţiile astea fac gropile. Mi-e şi frică să mă gîndesc cum or trăi amărîţii ăia de suedeji, finlandeji ori canadieni: la ei tot aşa e, gaură lîngă gaură, hîrtop lîngă hîrtop – n-are cum să fie altfel!

Mai apoi: vinovat e Vanghelie. Primarul sectorului 5 e singurul care nu şi-a făcut treaba, aşa că din cauza lui nu s-a de’zăpezit cum trebuie oraşul. Nu e chiar aşa. Ceilalţi primari au făcut doar un pic mai mult decît Vanghelie; atîta tot!

Vinovat nu e Vanghelie. Vinovat e Prefectul, vinovat e Primarul General. Vanghelie – se ştia de ani de zile! – nu e în stare să de’zăpezească nimic. Cetăţenii sectorului 5 au fost lăsaţi în plata Domnului cu bună ştiinţă. Primăria Generală trebuia să de’zăpezească sectorul 5 peste capul lui Vanghelie şi sa-i trimeată lu’ Vanghelie nota de plată.

Asta mă readuce la ideea ca de’zăpezirea trebuie făcută unitar, în tot oraşul – de aceeaşi firmă, sub aceeaşi autoritate. Nu e normal ca într-un sector să fie zăpadă pe străzi şi într-altul nu. Ca să nu zic că se poate-ntîmpla ca-ntr-un sector să ningă mai mult decît într-altul.

Da, ştiu că de’zăpezirea costă. Dar se pot da şi amenzi: pentru necurăţarea trotuarului, de exemplu. Şi mai ales – asta aş vrea eu – o amendă grasă pentru cei care aruncă zăpada de pe trotuar pe stradă. Ăştia ar merita să fie puşi să plătească de’zăpezirea străzii.

5 comments to De’zăpezirea, la rece

  • După cum tot amendă grasă merită şi cei care aruncă zăpada de pe strdă (sau de pe te miri unde) pe trotuar. Părere de pieton. 🙂

  • Am cetit articolul de mai sus şi mi-am adus aminte că în alte vremuri (nu atât de socialiste ca acum), proprietarii riverani la o stradă erau responsabili de toate cheltuielile legate de stradă: deschiderea străzii, utilarea ei cu magistrale şi servicii edilitare, întreţinere şi reparaţii. Dacă riveranii nu se învredniceau, nu venea nimeni să le facă curat în faţa porţii.
    Lucrurile stăteau uşor altfel în cazul bulevardelor, care nu erau atât de numeroase sau lungi, cu alte cuvinte constituiau excepţia.

  • hm

    … dar asta se întîmplă şi acum, forţat de nesimţirea şi nepăsarea autorităţilor locale. Cine s-a mutat într-o zonă unde s-au construit case noi o ştie prea bine: drumul ţi-l pietruieşti singur, la gaze plăteşti să ţi se tragă ţeava din cine ştie ce stradă principală, la canalizare la fel… cînd ninge pîndeşti pe şosea pe cineva cu o lamă de buldozer şi-i dai o şpagă să-ţi de’zăpezească strada – şi tot aşa.
    Şi-atunci, DE CE MAI PLĂTEIM IMPOZIT ŞI ALTE TAXE LOCALE?

  • Herodot

    Hai La Multi Ani! in primul rand, HM.
    Legat de materialele utilizate pentru curatarea drumurilor : sunt mai mult ca sigur ca au folosit sare si nisip si f putina solutie “de-aia scumpa”. Primul argument: stirea despre camioanele/basculantele ce faceau cozi imense la salinele din tara. Argumentul 2: DN7 sau mai bine zis drumul european 81 intre Pitesti si Rm.Valcea, drum asfaltat cam in urma cu 10 ani, si refacut recent doar cate 10 km distanta de fiecare dintre orase. Raman 40km care pana la inceputul lui decembrie aveau un asfalt uzat dar circulabil in conditii bune. In prezent se poate experimenta mersul cu masina pe luna dupa o recenta ploaie de meteoriti. Ne putem gandi ce a cauzat dupa o ninsoare relativ normala ca si altele o uzura atat de puternica a asfalului in mai putin de 2 saptamani? N-am apucat sa circul prea mult de la intoarcere prin Bucuresti dar cred ca si aici au inceput sa apara gropi.
    Cu siguranta in urmatoarele 2 poate 3 luni va mai ninge, sa speram doar ca nu va mai ninge la fel de mult ca pana acum.

  • hm

    La mulţi ani, Herodot!
    Încet ne-ntoarcem cu toţii la normal (anormal).
    Pînă una-alta, reînvăţam Bucureştiul – mai bine zis, harta gropilor. Pe lîngă cele tradiţionale avem destule noi, unele periculoase.

    Da, cred că sarea şi nispul fac mult rău asfaltului. Mai ales, fac rău asfaltului prost şi prost turnat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>