despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Venea Întîi Maiul!

articol actualizat

… anul trecut, în preajma Paștelui, ne-am uitat cum era atmosfera din presă înainte, dar și după Război. De fapt, nu atît Războiul era piatra de hotar, ci schimbările de regim politic de după – intrarea Țării în epoca puterii populare.

Anul ăsta intrăm oleacă în spiritul Întîiului de Mai; ziua Muncii, o zi care se sărbătorea tot mai fastuos de la an la an. Chermezele simpatice urmau să fie înlocuite de defilări lungi, iar oamenii – tot ei, săracii, mereu ei! – munceau mai mult, depășind norme și planuri.

Am lăsat de-o parte lozincile și am încercat să scoatem, din pagini de Scîntei apărute după ’46, mici fapte care marcau venirea Sărbătorii.

Despre chermeză-n sine, nu prea știu ce să vă zic; vă dau programul și impresiile de după, publicate pe 4 Mai – primul 1 Mai al Păcii – cel din 1946, de acum șapte decenii; cît a trecut de-atunci!

Și-n anii următori se respecta tipicul.  Din ziarele apărute în zilele sfîrșitului de Aprilie, spicuim vești bune: importante ieftiniri, ori lansări de produse – iată, bunăoară, țigaretele populare de succes…

… și desigur, inaugurări de fabrici – de pildă, în ’48, se deschidea Apaca. Muncitorii, cum am zis, se-ntreceau unii pe alții. Aveau, ca să-i ajute, și lozinci agitătoare.

Am cules doar știri mai mici, ca cele de mai jos – toate apărute pe sfîrșit de Aprilie. Sînt interesante, pentru că dau de-o parte văluri de pe istoria orașului nostru.

Ne oprim în ’52 – cu un material despre „blocurile roșii din Ferentari, apărut fix acum 64 de ani.

1 comment to Venea Întîi Maiul!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>