despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XV

… nenumărate-s anunțurile către locatari; căci bucureșteanul greu se poate-opri să comunice cu-ajutorul petecului de hîrtie. Ăsta nu știu cum de-a mai rămas…

IMG_1144

… iată și-un vestigiu cu greutate: anume un ciot al vechii străzi Sfinții Apostoli – ciot cuprins între blestemata albie a actualului bulevard Unirii (știți voi, Victoria Socialismului) și gardul Mitropoliei. Ciotul se cheamă azi Constantin Silvestri; inscripția de după ’90 înc-a mai rămas. Mai era încă una (scria SFINȚII APOSTOLII), dar a fost acoperită recent cu vopsea.

IMG_0266

… modest, și un exemplu al grafiei folosite de CEC, înainte de-a trece prin rebrandingul cuvenit, acum cîțiva ani…

20160518_173812

… guri de hidrant? Da! Unde? La parterul blocurilor construite-n anii ’50-60. Multe blocuri dintr-astea aveau coloană de hidrant cu guri la fiecare etaj! Deloc un lucru rău!

IMG_0890 IMG_0879

Gărduțuri de protecție a pietonilor, tot mai rare azi. Puse mai ales la intersecții; ori în fața intrărilor în școli. Au fost mai multe modele. În prima imagine… cel mai reușit – de altfel, des întîlnit.

IMG_1041 IMG_0530

Un bec îmbrăcat într-o sticlă groasă, ba chiar și cu grilaj de protecție: să nu se fure? să nu se spargă? Dar și-o amintire de bec, pus deasupra unui anunț care-ți dă tremurici; și – rămînînd în lumea mică a electricii, un întrerupător de-odinioară: o frumusețe!

? IMG_2938 IMG_3025

Ando căutase, cîndva, răzătoare – n-a prea mai găsit. Grătarele de șters piciorele, modeste, sînt și azi utile. Iată unul.

IMG_0683

5 comments to V V C XV

  • Dan

    Exista la noi o cultura a afisului de la bloc: http://i.imgur.com/AfjlHU7.jpg

    De remarcat caligrafia frumoasa, venita dintr-o vreme in care copiii erau batuti cu linia peste degete pentru fiecare greseala. “Invingatorii” ajungeau ulterior in diverse institutii ale statului comunist unde primeau o bucata de paine mai mult decat prostimea, prilej pentru a umbla cu coada pe sus, cam ca maidanezii din poza pe care am pus-o aici.

  • SPC = Sfatul Popular al Capitalei. Ce vremuri! Intr-adevar, frumoasa caligrafia. Anii 60, banuiesc.

  • Întrerupătorul e unul cu 3 poziţii pentru lustre, din generaţia 1964-1968, copie în ebonită a modelului Bauhaus de porţelan din 1930. Prin 1964 era unul din foarte puţinele întrerupătoare care se găseau în comerţul socialist.

    Garantat 250 V / 6 A, dar nici măcar un candelabru de la Casa Poporului, pe atunci încă inexistentă, nu putea trage 6 A din reţea 😀

  • TVlad

    Cred ca acelea sint coloane uscate, nu hidranti. Se conecta jos la parter masina de pompieri si pompa ei urca apa/agentul de stingere pina la etajul cu probleme unde se cupla alt furtun.
    Si la noi in Militari la unele blocuri de 9 etaje construite prin anii 60 exista astfel de sisteme. Flansele de la parter de obicei au fost furate, fiind probabil din aluminiu sau alt metal “pretios”. M-a intrigat faptul ca nu am vazut nicaieri in apropiere vreun robinet, nici la parter nici la etaje, de unde presupunerea mea ca sint coloane uscate.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>