despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la greci

la-greci

… ciudat mai e să-ți lași vacanța-nspre sfîrșitul verii, mai ales cînd ești obișnuit să pleci undeva prin iunie-iulie. Te uiți la toți cei ce pleacă și vin-napoi; și-aștepți… și aștepți…

S-ar putea zice, desigur, c-ai avea mai multă vreme de plănuit și-organizat; așa că, pe măsură ce se-apropie vacanța, mai faci în fieștecare zi cîte ceva, ca să simți că ești cu-n pas mai aproape: mai cumperi o cremă de plajă, mai cotrobăi după niște haine, mai ticluiești un mesaj automat de out of office, mai duci mașina să se uite careva pe dedesubt – treburi de-astea.

Și-apoi, firește, vine: ca toate lucrurile de pe-acest pămînt, vine și ea, pîn-la urmă: vacanța.

Ea vine: și tu pleci!

Ne-aștepta Grecia; ne era dor de ea.

… am luat-o din loc, fără grabă: drumul spre Kavala nu-l mai fac dintr-o bucată, fiindcă n-alerg cu toată familia după mine; adaug și timpul tot mai mare pe care-l poți pierde trecînd granițele (să stai vreo două ore-n Rodopi cu soarele-n cap e nasol) și – mai ales – faptul că bobocul nostru are doar opt luni și nu se cade să-l chinuim doișpe ore-n mașină. Lași Bucureștiul în urmă, cobori Burnasul, staaai pe Podul Prieteniei – și dup-aia ești prin vecini.

… la Stara Zagora – loc de înnoptat – mașina s-a hotărît să nu mai meargă-n Grecia cu noi. Așa c-am lăsat-o acolo, să fie reparată; și-am luat un taxi a doua zi de dimineață. Dacă v-o face trebuință, vreodată-pe-acolo, un service auto prietenos ori un șofer bun, să mă-ntrebați.

img_4955

Aveam nevoie s-ajungem la greci: și-am ajuns.

Ca și-altă dată, n-am trecut marea; am rămas prin Kavala; la doi pași, într-un sătuc tare dulce. Și cuminte. Și liniștit. Și care avea următoarele:

  • două restaurante, unul mai… foarte bun decît altul
  • două fast-food-uri, la care găseai, seara, pînă și kokoreci d-ăla grecesc
  • o brutărie-patiserie, care știa să fie și cofetărie
  • o măcelărie
  • un supermaket și-o farmacie

Ba… mint! Îi lipsea ceva, ceva foarte important: n-avea români. Erau toți, la cîteva mile distanță peste mare, în Thasos:

palio-plaja-7

… ce-altceva-ți mai trebuie? Nimic. Nici bancomat; că n-aveau – doar înapoi în Kavala găseai. Da’ de ce să te necăjești?

Plaja, la doi pași; grecii vin la ea pe la prînz, cînd începe Soarele să bată și merită să te bronzezi: ei n-au auzit nici pînă azi că trebuie să te chinui pe nisipul rece la ora cînd oamenii cinstiți încă dorm. Cam pe-atunci se deschid și terasele, că nimeni n-are nevoie de nimic la prima oră.

palio-plaja-1 palio-plaja-2 palio-plaja-3 palio-plaja-4 palio-plaja-5 palio-plaja-6 palio-plaja-9 palio-plaja-10 palio-plaja-11 palio-plaja-12

Bulgarii – cuminți, dar nu fraieri – au prins drag de mers pe-aici; unii și-au cumpărat case de vacanță; alții și-au amenajat chiar proprietăți luxoase; iar grecii – de voie, de nevoie – au început să-nvețe limba bulgară. Mi-a plăcut.

Cît de bine putea să fie: liniște, nisip fierbinte, apă lină și albastră. Și-o căsuță de stat, cu tot ce vrei – chiar și c-o sumedenie de țestoase-n curte, printre măslini.

palio-liniste-1 palio-liniste-2 palio-liniste-3 palio-liniste-4 palio-liniste-5 palio-liniste-6

Zilele treceau frumos, așa cum e bine-n vacanță. Bălăceală, joacă-n nisip, somn, frappe, pește, dovlecei pane, pîine proaspătă, soare bun. Poate, în vîrf de sezon, să fie mai multă lume și să pară mai animat; nouă ni s-a părut doar perfect. Era și-o bisericuță albă la care se țineau evenimente frumoase, cu multă lume venită să ia parte la ele.

Localitatea se chema Palio. N-am mai dat mai departe, spre Iraklitsa și Peramos, fiindc-aveam tot ce ne trebuia aici – v-am zis mai sus.

Orașul, așa cum v-am zis, era la doi pași – un  sfert de oră; pentru cine s-o-ntreba ce ne-am făcut fără mașină pe-acolo, autocare legau toate localitățile din zonă, veneau des de tot și-ți puteai lua orice bagaj fără probleme.

? kavala-orasul-2 kavala-orasul-3 kavala-orasul-4 kavala-orasul-5 kavala-orasul-6 kavala-orasul-7 kavala-orasul-8 ? ? ? ? ? kavala-orasul-14

… orașul, neschimbat – cald și prietenos, ca și omul de pe-aici… Mă simt bine cu grecii; oameni vii, oameni care se bucură de ce-i în jur și nu se feresc nici de Soare, nici de aer, nici apă, și nici de cei din jur; oameni care vorbesc și cer în gura mare ce li se cuvine.

Am luat iar drumul Cetății, după ce ne-am pus burta la cale-n centru, în cel mai grozav local grecesc pe care l-am găsit, fiindcă dumineca la prînz, cel mai aglomerat loc însemnează că-i și cel mai bun: atunci grecu-și scoate familia la masă și se simte tare, tare bine. Fără greș e criteriul ăsta. Chelnerii – aicea – cărau în fugă tăvi după tăvi, cu piramide de farfurii pline; ba cu salate, ba cu cartofi fripți – dar mai ales, cu creveți și alte bunătăți aduse din mare.

Prin București, din cît îți servesc grecii ăștia-ntr-o farfurie, restaurantele fac trei-patru porții…

kavala-portul-1 kavala-portul-2 kavala-portul-3 kavala-portul-4 kavala-portul-5 kavala-portul-6 kavala-portul-7 kavala-portul-8 kavala-portul-9 kavala-portul-10

Bobocul s-a uitat și el, curios, la lume: la marea zgomotoasă, la ziduri, trepte și pisici; și fii-mea, care fusese mai mică ultima dată cînd vizitasem orașul, l-a văzut cu alți ochi și cu altă minte. Făr-să se simtă ciudat, s-a-nprietenit cu oameni mari și cu copii, înțelegîndu-se prin semne atunci cînd engleza nu mergea, învățînd cuvinte-n greacă și-aducîndu-și aminte de cuvinte-n bulgară. Cît de simplu e atunci cînd încă știi că sîntem doar oameni, la fel cu toții!

Era cald, cerul era limpede, marea la fel: totul mirosea a vacanță, oameni buni.

S-a pus pe ploaie după ce-am plecat noi acasă: pîn-la urmă fusese o vacanță bună.

Să faci jumate de drum stînd în dreapta șoferului nu-i deloc rău, fiindcă ai ocazia să caști gura la locuri, viețuire și peisaje. Grecia a cam stat pe loc în ultimii ani – priponită de criză – dar trecerea prin munți cea nouă, dintre Nimfea și Makaza, e o realizare. Îi lipsește spectacolul sălbatic al celei de la Zlatograd, dar e mai comod de parcurs – și oleac’ mai scurtă; doar că vama-i mai aglomerată. Naiba știe, deci, pe unde ieși mai cîștigat s-o iei.

Bulgaria ne-aștepta înapoi, toropită de un weekend prelungit c-o punte de sărbătoare națională; nu prea aveai ce face, decît s-asculți la radio cîntece vechi și să te distrezi încercînd să vezi dacă Shazam le ghicește. Stara Zagora, în care-am mas iară, nu-i deloc urîtă, da’ n-am prea avut chef de ea-n vacanța asta. Partea turistică a zonei, ascunsă sus, pe dealuri, prin păduri e liniștită și răcoroasă…

… n-am mai trecut Balcanii prin Pasul Șipka, ca la dus (naiba să-l ia, că frumos mai e, dar tare te plictisești de curbe după curbe). Ne-am întors mai pe lîngă, prin minunatul oraș Gurkovo, cel cu gropi, coclauri și muzeul măgarului.

Muzeu pe care nu l-am vizitat; măgari avem și de la Giurgiu-ncoace.

alte călătorii: Milano – Paris – Londra – Istanbul – Napoli – Grecia – Budapesta – Balcic – IașiBrașovSibiuNeamț – Rîșnov

4 comments to la greci

  • Filip

    Da, Grecia a cam stat pe loc în ultimii ani, dar și noi am crescut între timp. Acum 20 de ani eram uimit de asfaltul și termopanele din satul turistic în care aterizasem în Halkidiki, dar acum avem și noi de-astea 🙂
    M-am jucat și eu cu Shazam într-o tavernă grecească toamna asta, a recunoscut cam 2 din 3 populare grecești. Regret că nu l-am putut folosi pentru niște manele ungurești auzite la un moment dat pe un vapor, hehe.
    Am stat și pe FM radio, fiincă trebuiau să treacă cumva cei 1000 de kilometri cu autobuzul (care par să treacă la fel de greu ca acum 20+ de ani, deși acum bulgarii parcă au mai multe autostrăzi). Prindeam în unele locuri zeci de frecvențe.

  • hm

    N-am izbutit să mă familiarizez cu radioul vorbit grecesc, da’ au pe-acolo niște televiziuni plicticoase.
    plus o groază de reluări și de telenovele autohtone.

  • mihailescu carmen

    buna ziua
    puteti sa imi lasati si mie intr un mesaj va rog datele de contact ale proprietatii unde ati stat in Palio, doar daca nu este ceva cu circuit inchis… am cautat dar sunt pe site uri doar hoteluri si apartamente, sunt dragute dar vrem daca se poate sa gasim sa stam intr o locatie genul aceleia cum ati descris o, cu broaste testoase prin curte:)
    o sa mergem la anul in grecia prima oara cu un copil de 8 ani, sper si cu alti prieteni cu copii si mai mari si mai mici si vroiam sa va mai intreb daca exista si aeroport aproape sau cel mai bine este cu masina personala pentru a avea cum sa ne plimbam prin imprejurimi. va multumesc si va doresc mult succes in tot ce faceti

  • hm

    Se cheamă Dimos Bungalows, au un site și sunt pe Booking de asemenea. Proprietarii nu prea vorbesc engleza, dar sunt foarte prietenoși.
    Foarte, foarte curat, curte mare (se poate face grătar fără să deranjezi, de pildă)
    Căsuța cu doua camere mari și bine utilată. Sunt vreo 6-7 căsuțe.
    E aeroport la o distanță de Kavala, nu am detalii.
    Cu mașina e bine, un Lidl e la câțiva kilometri și e plăcut să te plimbi prin zonă.
    Toate bune!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>