despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

oameni amărîți!

… tramvaiul 1 e plin-ochi dimineața; fiindcă reușește – nu știu cum! – să meargă cît de cît iute prin locuri unde mașinile șed în trafic, oamenii-l folosesc.

Și eu.

Se suie două țigănci pe la Banu-Manta – se duceau la Obor – și-și trag sufletul. „La prima se face loc” – explică una, mai bătrînă și-nțeleaptă.

„Că e băncili”, oftează ea apoi, c-o milă pe care n-am cum s-o descriu în vorbe: „muultă lume lucrează la bănci…”

5 comments to oameni amărîți!

  • Dan

    In orasele “moarte economic” singurele slujbe curate si cu salarii ceva mai mari decat minimul pe economie sunt intr-adevar prin banci.

  • Ando

    🙂 🙂 🙂

  • cata

    Apropo de intelepciunea si vocabularul tiganilor batrani. Prin 81 sau 82 mergeam catre Piata Unirii cu tramvaiul 8 , impreuna cu un prieten . Apucasem cate un loc pe scara tramvaiului (ne urcasem in el la noi in Rio (Sebastian adica).Discutii peste discutii ca de ce nu se inchid usile , ca nu pleaca vatmanul , ca este aglomeratie ,etc . O doamna in varsta , romanca , foarte ofuscata ca nu pleaca tramvaiul intreaba : Dar de ce nu porneste asta o data ? La care care un saur sau saor (tigan batran) ii raspunde , foarte intelept si afectat : E niste baieti pe scara cucoana ! La care eu si amicul meu i-am raspuns in acelasi mod , intentionat, cu : E niste chestii unchiule ca e mai multe ! . Asadar vad ca se perpetueaza in randul etniei acelasi limbaj si vocabular , fapt care imi trezeste nostalgice amintiri !

  • hm

    d’asta-mi place cu tramvaiu’!

    că… cu mașina tot ce aud e doar vreo-njurătură… nici măcar nouă… că aștia de azi au nu mai au repertoriul nostru, să știi!

  • cata

    Stiu ca s-au pierdut bunatate de injuraturi ,la crearea carora s-a muncit zeci daca nu sute de ani!Globalizarea cred ca e de vina. Plus ca in tramvai mai socializezi , mai auzi noutati de toate felurile (radio sant) , mai vezi cate unul care ‘opereaza’ la ‘caraimane’ (desi acu’ de cand cu cardu’ e cam naspa , plus ca nu mai sunt nici sutii vechi si meseriasi gen Nicu Sarpe , Petrica Panacot , Vali Cretu , s.a.m.d.). Mare pacat !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>