despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Portrete și întâmplări (I) Absolventa

scris de C. D. Mocanu

În vara anului 1914 „eleva Tănăsescu C. Anastasia, născută la anul 1902, luna Ianuarie, ziua 12, în comuna București, județul Ilfov, de națiune română, de religie ortodoxă, copila Dlui Constantin Tănăsescu, de profesiune pantofar, domiciliat în comuna București, județul Ilfov, a terminat învățământul primar” cu rezultatele consemnate în Certificatul de Absolvire numărul 43/284 din „anul 1914, luna Iunie, ziua 24” eliberat de  „Ministerul Instrucțiunii și al Cultelor, Învățământul primar din România, Școala primară Nr. 2 de fete din București”, ștampilat și semnat de „Directoare Al. Gr. Teodosiu”.

Anastasia era unul dintre cei șapte copii (cinci fete și doi băieți) ai familiei Tănăsescu. Locuiau în mahalaua Delea Nouă pe Strada Inginerilor (viitoare Cezar Bolliac) la numărul 9.

Avea opt ani când a trecut pragul Școlii primare de fete Nr. 3 – Carmen Sylva din Strada Labirint nr. 122 înfruntând singura provocare școlară din viața ei. Ageră și drăcoasă, învățătura nu o atrăgea. Rezultatele, nu prea grozave, erau suficiente pentru copila unei familii modeste, fără năzuințe intelectuale și pentru traiul căreia pantofarul Constantin Tănăsescu trudea din greu.

Familia a pus temelia educației copiilor, odată cu instrucțiunea școala a clădit-o și apoi societatea a desăvârșit-o. Au ieșit oameni întregi!

Clasa a III-a o găsește pe Anastasia tot la Școala Carmen Sylva. Tradiționala fotografie de grup a păstrat peste timp chipurile elevelor și pe cel al dirigintei lor.

Înainte de începutul anului școlar 1912 – 1913 (clasa a III-a), atunci când vara se mai hârjonea cu toamna, așa cum o făceau din timp în timp, copiii familiei Tănăsescu au făcut o vizită la fotograf. În imagine: Anastasia – 10 ani împreună cu sora ei mai mare Maria (Marioara) – 19 ani.

Anastasia a parcurs „anul școlar 1913, 1914, clasa IV ultimă a școalei urbane” la Școala primară de fete nr. 2, Str. Lucaci nr. 28 unde a susținut examenul și a primit Certificatul de Absolvire „în conformitate cu matricolele școalei și cu actele ce ni s΄au prezentat, dând dreptul ce acordă legea și regulamentele școalei”.

A rămas apoi acasă și s-a ocupat de frații mai mici ajutându-și mama să se descurce cu treburile zilnice ale  gospodăriei. Uneori, atunci când veniturile nu mai cuprindeau nevoile familiei, a acceptat slujbe mărunte și temporare.

Anii au trecut cu repeziciune. Iat-o în 1920, la vârsta de 18 ani, alături de sora ei Zoe (Lenuța).

A cunoscut un băiat bun și în noiembrie 1922 s-a căsătorit cu acesta. Au dus o viață tihnită, îmbelșugată și lipsită de griji. Nu au avut copii.

                                                      ◊◊◊◊

Anastasia (Sica) Tănăsescu (1902 – 1973) este sora bunicului meu dinspre mamă, Anghel Tănăsescu – Anghimoft.

2 comments to Portrete și întâmplări (I) Absolventa

  • Ando

    Oameni care-şi duceau cu modestie şi în anonimat viaţa lor simplă,fără fasoane, suişuri sau coborâşuri spectaculoase, care însă-în esenţă- erau “cărămizile” de nădejde puse la baza unei societăţi, cât de cât, normale.

  • Cornel S

    Va felicit pentru aplecarea spre aducerea in memorie a unei vieti apuse! Cu atat mai mult cu cat nu ar avea cine sa o faca…. Asta nu inseamna obligatoriu ca, daca ar fi avut copii, acestia s-ar fi batut pentru amintirea mamei lor! Va spune asta unul a carui mama are peste 86 de ani si in legatura cu care, sunand-o zilnic, la sfarsitul fiecarei zile ma declar multumit cu constatarea ca si azi am MAMA! Intrebati tinerii frumosi si liberi rasculati din ziua de azi daca au inteles ceva din chestia asta!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>