despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

lupta cu oamenii

… vara trecută, mă miram de jignirea ce răzbate din anunțurile astea:

Jignirea – ascunsă-n pasivitatea asta agresivă cu litere mici – continuă…

11 comments to lupta cu oamenii

 • Dan

  E o consecinta a fragmentarii si polarizarii sociale. Diferenta dintre prezent si acum 10-20 sau chiar 30 de ani e ca mult mai multi oameni au intrat (sau cred ca au intrat) in zona de sus, iar distanta dintre “sus” si “jos” a crescut foarte mult.

 • George

  In statia Veteranilor, sens Apusului, este o farmacie Punkt cu un tomberon de plastic pe care scrie clar si raspicat “nu aruncati gunoi aici”.
  Exprimarea nu e cea mai fericita, in niciuna dintre situatii, dar e o consecinta a abuzurilor si a nesimtirii unora. Adica, imi imaginez ca locul din poza ta probabil devenise o crasma ad-hoc de baut peturi de bere la “in picioare”, iar “adevaratii” clienti nu mai aveau loc. Tot asa, la farmacie probabil ca pietarii veterani se obisnuisera sa umple pana la refuz tomberonul cu de toate…
  Mi-am propus sa fiu maxim de nesimtit in momentul in care mi se va atrage atentia, oriunde, ca o oarecare scrumiera (tip tulumba) din fata unui loc public (magazin, toneta, casa de pariuri, etc.) este destinata exclusiv “clientilor”. Voi lasa gunoiul sau chistocul langa. Pana acum nu mi-a zis nimeni nimic, insa de priviri incruntate am avut parte.

  • hm

   nu, nu prea – în cazul înfățișat ne găsim în centru, înconjurați chiar de clădiri de birouri, fără faună.
   Ce să mai zic de frumusețea improvizației care ține adăpost fumătorilor – un adevărat cîștig estetic urban.

  • Lucian

   Pai aia cu buticul de paini este….vecina cu Ministerul Sanatatii, si adiacenta Ministerului de Interne.

   • hm

    După sutele de chiștoace aruncate pe jos în fața Facultății de Medicină, m-am obișnuit să privesc cu oareșce rezervă igiena unor categorii profesionale…

 • Cum adică în faţa locaţiei? Adică firma, înainte să plătească locaţia, o ţine în magazin în văzul lumii?

 • hm

  Din păcate, a intrat și barbarismul în DEX, recent…

  • Vlad

   Asa este: https://dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie (vezi sensul al treilea).

   Nu as spune “din pacate”. Dupa cum stim, limba e un organism viu, care evolueaza. Probabil ca multe dintre cuvintele “acceptate” azi in limba romana au fost la un moment dat considerate “barbarisme”.

   • hm

    Organism viu, e; uneori, chiar evoluează; da’ nu-nseamnă să-ți și placă toate cele noi.

    • Îmi aduc aminte de profesoara de română din clasele 11 – 12. Mereu era supărată pe ,,matematicienii de la Academie”, mai ales după faza cu ,,nicio/niciunul” cu care ne-am trezit pe cap fix înainte de bacalaureat, de nu ştiam cum să scriem acolo (desigur, toţi am evitat pe cât posibil cuvintele cu pricina pe foaia de examen).

     Probabil şi acum zice la fel, când vede barbarismele astea înfipte în biata limbă română. Aştept cu interes să apară termeni ca focusat, taskuri, targheturi, mapare. Că doar avem deja maus pentru mouse, deşi maus în română însemna altceva. Ba am văzut şi ,,schenăr” scris pe manualul unui astfel de dispozitiv.

     • hm

      eu scriu cum vreau, cum îmi place și nu în ultimul rînd „cum am prins”, da’ trebuie să mă țin la curent și cu normele actuale, ca să n-o încurc pe fii-mea, de pildă…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>