despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

prin fundături VIII

de Ando și HM

Am ales pentru azi niște artere-nfundate mai curioase. Cum ar fi trecerea asta din Cotroceni, dintre străzile Carol Davila și Iatropol:

Nu-nțeleg de ce nu este stradă-stradă; dacă a fost deschisă de tot sau nu; știu doar că pe ea nu poți pătrunde decît cu piciorul. Un alt mister, ca și cel al străzii Nanu Muscel. Nici construirea complexului Cotroceni de aici nu mi-e tocmai limpede: ce fusese înainte acolo? ce s-o fi demolat? și de ce s-o fi construit aici?

Lăsăm de-o parte întrebările fără răspuns și ne-ntoarcem la străduța de mai sus; incredibil, ea are și-un nume: farmacist Aurel Țipeiu. Interesat de persoana acestuia, n-am dat decît peste un anunț găsit într-o foaie din 1914 – „Românul” (ocazie cu care-am mai descoperit și alte cîteva resurse digitale, anume ale Bibliotecii Universitare din Cluj):

Iacătă înc-o stradă necăjită…

… este vorba de strada Italiană; sau de ce-a rămas din bucata ei ce corespundea bulevardului Carol I. Ce s-a-ntîmplat aici? A fost tăiată strada Armand Călinescu, în ideea de a uni strada Vasile Lascăr (Galați, la vremea respectivă) de Paleologu.

… așa că vechia albie a Italianei a rămas stingheră și-nfundată, pe post de parcare. E-n continuare pavată cu piatră cubică și e separată de noua arteră ceaușistă de-un scuar. Ba, ca să fim cinstiți, are și-o fundătură mică, numai a ei:

Să traversăm doar! Pentru că, în dreptul fostului hotel Modern, dăm de o altă mică fundătură. E un ciot din vechia albie a străzii Armenească; nu te-ai gîndi că, de fapt, strada asta se lasă din Calea Moșilor și că doar taie bulevarul Carol I. Ca să fim drepți, se poate circula, totuși, prin fața clădirii (azi de birouri) Modern.

 

O altă stradă mai lungă decît am fi tentați a crede este Arthur Verona. Nu se-oprește defel la Patria, ci continuă peste Magheru, pînă-n strada Nicolae Golescu. Doar că bucata asta e doar o altă fundătură…

Lăsăm la sfîrșit una dintre cele mai nefericite străzi tăiate din București. Care alta – decît Lipscani? Pentru mulți e doar un loc de plimbare între Sfîntu-Gheorghe și Magazinul Victoria, dar…

… dar Lipscani unește Calea Moșilor de Dîmbovița. Este cam tăiată de bulevardul Brătianu, săraca de ea – poți continua plimbarea spre centrul vechi doar prin pasaj…

 

… iar de din jos de Victoria este blocată de vecinătatea apăsătoare a Inspectoratului de Poliție.

 

5 comments to prin fundături VIII

  • cata

    Nu stiu exact daca pe toata suprafata ocupata acum de Complexul Cotroceni au fost case dar pe o bucata sigur a fost o casa , avand si curte bineinteles , a unei bune prietene a mamei mele.A fost demolata atunci si a primit o alta locuinta spre Facultatea de Medicina iar acum cativa ani au aparut bineinteles niste mostenitori din astia parati de mana a nspea si se tot judeca de atunci.

  • hm

    de-asta si asa-zisul Complex Cotroceni are – azi – ceva probleme cu o parte din teren, care a fost retrocedat. Acum inteleg de ce.

  • Alex

    Nu pot decat sa banuiesc ca Dl. farmacist, de la nr. 406, avea “spitzeria” chiar aproape de vechiul rond la Obor..Daca nu ma insel (?) Calea Mosilor se termina cu numarul 408 !?

  • Alex

    In alta ordine de idei, am senzatia (?) ca, odata de mult troleul 93 (?) iesea exact prin acea strada..ajunsa acum fundatura, pentru a face un rondou ce ii permitea sa iasa ulterior in Sos. Cotroceni…prin Str. Zorilor ??? Undeva poate la inceput de ’70 ? Nu am decat amintiri vagi, sunt convins ca ma veti corecta 🙂

  • hm

    eu n-am ce corecta, că n-am prins anii ăia 🙂
    Știu doar ce-am văzut pe-o hartă, că troleul mergea pe strada Carol Davila între Dr. Lister și Șos. Cotroceni.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>