despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

e vară – și ce-i cu asta?

… tare-am ajuns niște plîngăcioși.

„nimic nu mai e ca pe vremuri” – iarna nu mai e iarnă, primăvara nu mai e primăvară – cît despre vară, să nu-ndrăznești să zici nimic.

Deși-mi aduc aminte de ierni cu adevărat năpraznice, de primăveri ciufute care se duceau într-o dup-amiază… dar și de veri cumplite, grele, apăsătoare.

De zeci de ani – și ani dintr-ăia-n care nu știam de aer condiționat în autobuz, de climă în mașină, de clădiri complet controlate termic, de dormitoare izolate! – vara bucureșteană-i mereu așa: grea, violentă… dar dulce.

Ne-am cocoloșit, nu-i așa? Ce ne mai speriem uitîndu-ne la Busu cum ne zice de coduri portocalii, disconfort termic și alte prăpăstii…

În fiecare an îmi sare asta-n ochi; în fiecare an mă uit la noi: cum ne ascundem, cum fugim de șansa de-a ne bucura de Soare, de aer, de ceilalți, de libertatea verii și de frumusețea ei…

Nu zic că nu-i cald; e! E caniculă, se cade să te aperi și să ai grijă; se cade să fii cuminte – avem atîția oameni care suferă cu adevărat de cald și care pot ieși din casă doar pe răcoare – dar… dar scriu asta pentru ăștia tineri, zdraveni, care altminterea țin la tăvăleală: ia nu vă mai plîngeți atîta!

7 comments to e vară – și ce-i cu asta?

  • Dan

    Aici “vara normală” s-a cam terminat pe anul ăsta. Mai sunt de venit până în octombrie doar câteva episoade scurte de “vară indiană”, cu soare puțin vizibil din cauza plafonului gros de nori, umiditate 100% și temperaturi de 18 grade. N-aș mai da totuși asta la schimb cu clima continentală de la paralela 45.

  • hm

    Culmea e că, pentru un popor care se teme de curent ca de dracu, suntem ciudat de dependenți de aerul condiționat!

  • Dan

    Dacă e să compar, “curentul” din România pare mai puternic decât cel de aici (adică se simte mult mai tare). Nu mi-e clar motivul, poate înălțimea clădirilor? Faptul că una dintre laturile construcției este încălzită mult mai mult decât cealaltă?

  • hm

    La noi și curentul este excesiv-continental.

  • hm

    A – ca să nu mai zic că la ceasul amiezei, singurii care mișună prin oraș sînt turiștii. Și mulți! Mulți și de toate vîrstele.
    Singurii băștinași sînt cîțiva corporatiști din specia care cumpără pentru tot biroul.

  • Bine zis.
    Nu ca mi s-ar parea “dulce”, dar nu-mi convenea nici acum 20-25 de ani, si oricum ar fi, e vara, e normal sa fie cald. Si aici mai avem destul pana la acele temperaturi care ar putea fi periculoase si pt. cei sanatosi, asa ca daca nu trebuie sa stai si mai ales sa si muncesti fizic in soare cu orele in miezul zilei, it is what it is.
    Asta nu inseamna ca nu-i ceva mai rau per total, dar daca vorbim de vreme sunt niste fractiuni de grad ca temperatura medie (lucru pt. care cine si ce e vinovat? inclusiv aerul conditionat, daca e sa vorbim asa, tinand cont de cat consuma). Mai semnificativ poate fi ce se resimte in oras, pe motiv de mai multe betonari, pavari si constructii si mai putini copaci, si mai ales mult mai cheliti de “toaletare” si eventual facuti sa se usuce si sa fie inlocuiti cu niste chestiute care ar avea nevoie de zeci de ani sa-i poata inlocui dar nu vor ajunge pana acolo oricum. Dar inauntru, chiar fara sa mai zic de posibilitatea aerului conditionat, hai sa fim seriosi, chiar se resimte mai putin acum decat atunci pt. marea majoritate.
    Dar, vezi, daca e sa fie lucruri de care sa te plangi, sa fie alea pe care le fac oamenii, inclusiv cele pe care le faci sau le accepti si inrautatesc situatia. Natura e ce e, si… vara e ca vara 🙂 La fel cum iarna e normal sa fie frig si ninsoare si inghet (desi acolo au fost ani in care diferenta a fost vizibila, ierni care n-au fost ierni), sau toamna ploua…

  • hm

    Mi-e și mie cald de crăp – Văleu! – dar mai știu și că dimineața e mai târzie, seara se întunecă mai iute… și noaptea e tot mai răcoare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>