despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Din zbor – Limba română (XIII)

scris de C. D. Mocanu

„Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește
Pentru Dumnezeu!”

Coana Joițica, ajunsă într-o dregătorie importantă, altfel damă bine, a fost invitată la un forum dedicat colectării și reciclării deșeurilor care amenință să copleșească orașul. Se cuvenea ca în fața participanților, majoritatea specialiști ai domeniului, să prezinte gândurile, înfăptuirile celor implicați în  cârmuirea Bucureștilor. A abordat subiectul cu siguranță de sine. Ajunsă la centrele moderne de colectare selectivă ce vor fi presărate prin capitală, Joițica noastră a grăit:

„…. opt-nouă în fiecare sector în special ne-am gândit în zona școlilor, liceelor, parcurilor pentru că în general copiii, tinerii sunt cei care învață cel mai ușor, sunt cei mai dornici să folosească aceste noi tehnologii și cu siguranță ne vor învăța, ne vor instrui și pe noi, cei mai adulți. Copiii vor fi dascălii părinților și bunicilor.

La aceste centre de colectare selectivă unele dintre ele sunt perfect automatizate, la altele există o persoană care asigură această colectare selectivă și prin acest gest de a merge cu un PET la acest centru există și un stimulent, fie financiar, fie vaucere cu reduceri la marii riteilări. Eu cred că este un prim pas, nu este suficient bineânțeles dar, este o dovadă că ne preocupă, că dorim, dorim să partcipăm la procesul continuu de educare a noastră, a tuturor și de conștientizare a faptului că deșeurile pot să devină resursă dar trebuie să fim capabili să le și colectăm începând cu această modalitate care poate să devină la îndemână și anume colectarea selectivă.”

Și constatând că nu este suficientă o măciucă la un car cu oale a continuat:

„Profit de invitația dumneavoastră la această dezbatere să mai punctez încă două-trei idei chiar dacă nu au strictă legătură cu deșeurile dar sunt în constantă și permanentă cu dezideratul nostru de a avea un mediu mai sănătos, un mediu mai curat și consider că principala problemă agravantă a poluării în capitala României este traficul foarte aglomerat, avem și câteva direcții pe care le-am prezentat și într-un material care este expus acum, cum ne dorim să acționăm și am început deja aceste acțiuni pentru a avea un oraș mai curat, un oraș cu poluare scăzută.

În primul rând încurajem transportul ecologic, transportul alternativ, cum vorbeam puțin mai devreme gestionarea deșeurilor și cu siguranță ne dorim să măsurăm și noi calitatea aerului în capitală și vă voi explica în câteva momente cum vom face acest lucru la modul concret.

În ceea ce privește soluții pentru reducerea aglomerației din trafic care produce poluare …..”

Mai bine tăcea! Dacă dorința nestăpânită de a ieși în față nu i-ar fi copleșit „uzul rațiunii”, ar fi desemnat să vorbească în public un specialist onest și cu siguranță utilizator mult mai iscusit al limbii române.

Până când va ajunge „mai adultă”, Coana Joițica, altfel damă bine, ar trebui să se întoarcă la școală!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>