despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

exit

Fiindcă-i decembrie, înseamnă c-am intrat în luna cadourilor: așa era chiar și pe vremea cînd în magazine bătea vîntul.

Să pierdem oleac’ de vreme gîndindu-ne și la magazinele care nu mai sînt – dar care-au avut, la vremea lor nu prea îndepărtată, cîte ceva de adus în plus; care-au făcut cîte-un pas spre comerțul civilizat și la-ndemînă de care ne bucurăm; căci n-o ducem rău!

Una din regulile comerțului e că, îndeobște, ce se-nchide nu se-nchide de tot; se transformă.

Să vedem ce nu mai e. Magazinele Plus au fost luate de Lidl – știți. Hipermarketurile Real – primele cu program non-stop – de Auchan. Carrefour a luat Billa; și Billa a fost un pionier al retailului nostru, pe sfîrșit de ani 90.

În ceea ce privește comerțul mai mic, monopolul Mega Image este desăvîrșit. Rînd pe rînd, lanțul a-nghițit supermagazine foarte bune – precum Primăvara, precum Gima (G’Market) – dar și lanțuri create cu ceva osteneală în anii 2000, pe rămășițele fostelor alimentare, ca La Fourmi.

Mega Image – incredibil, nu? – a-nceput cu două supermarketuri, întîi la Lujerului și apoi pe Titulescu; dar asta se petrecea cu două decenii-n urmă!

Au dispărut și magazine ca Univers’All,  Rainbow ori MiniMax – ultimele, în vîltoarea aventurii Mic.ro; Mic.ro merită niște vorbe-n plus, fiindcă a fost cu adevărat o aventură: un lanț uriaș de șopîngăuri care, din 2010, a crescut ca voinicul din poveste, căzînd în brînci în doi ani de zile. La vremea aceea angajații nemulțumiți postaseră peste 13.000 de comentarii pe un forum ad-hoc găzduit de articolele noastre…

O plecare regretată din lumea magazinelor de haine a fost Kiabi – chiar erau bune. În domeniul DYI, Obi și-a luat catrafusele – n-a fost mare pagubă! Amintim benzinăriile Agip și Shell – adevărate repere pentru șoferul anilor ’90 – au fost cumpărate de Mol.

Destulă efervescență, nu? Și cele mai multe din cele de mai sus s-au petrecut în ultimul deceniu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>