despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Matty

6 comments to Matty

  • Dan

    Matty surprindea bine trăsăturile fizice – figura uscată, permanent serioasă a tatălui născut înainte de război, dublată de silueta aparent mai bine hrănită a copilului din generația baby-boomer. Dar nu numai personajele sunt bine desenate – cadrul casnic are și el sobrietatea lui: de remarcat tavanul înalt, specific construcțiilor interbelice, sutele de cărți, trofeele și pușca de vânătoare. Altfel e doar o caricatură în care Matty, născut în 1924, sublinia diferența de generații, așa cum o vedea el, în favoarea “bunicilor noștri” – pentru care “părinții noștri”, atunci copii, erau doar niște profitori, beneficiari ai unui mediu la care nu contribuiseră cu nimic și nici nu păreau să atribuie acel “respect necesar”. De la distanța timpului lucrurile sunt mult mai nuanțate, dar scena are valoarea ei.

  • Sensul caricaturii nu e diferența de generații. Cum ar fi zis Cehov, dacă e o pușcă pe scenă, e acolo fiindcă e folosită.

    Adică scena e o ironie la adresa vânătorilor și pescarilor: ai prins o știucă uite-așa de mare? vulpea avea coada uite-așa de mare? și eu am luat o notă… uite-așa de mare! 😀

  • Mare păcat că Matty a creat într-o perioadă în care subiectele permise pentru caricaturi nu erau prea multe. Se poate observa că toate caricaturile prezintă, în moduri diferite, cam aceleaşi subiecte: minciunile de pescuit/vânătoare, chiulul de la şcoală sau, după caz, serviciu, întârzierile ITB-ului, copiii care iau note mici şi care nu vor să îşi facă temele, ospătarii care te fură la gramaj, starea drumurilor şi modul de conducere al şoferilor… şi cam atât.

  • hm

    Dar, stai! Ce multitudine de subiecte avem azi!

    Fiecare furnizor de haz rulează în buclă aceleași poante obosite.

  • Da, fiecare furnizor de haz rulează aceleaşi poante, pentru că e mai simplu, nu pentru că n-ar avea subiecte destule.

  • hm

    Atunci mai scăpai „șopârla“.

    Azi alegi singur subiecte lejere. „Politically correct“. Ai sărit calu‘, bravo ție: ai pierdut un sponsor, un canal media, ți se închide canalul de promovare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>