despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Jurnalul realităţii (XXX) – Ce pățești dacă nu ești monarhist (I)

scris de C. D. Mocanu

Precizare: Crâmpeiele de viaţă surprinse în jurnal NU sunt rodul fanteziei autorului.

– Ai laviu fă jo tem pă ochii mei!

– Ai mani?

– Am sori!

– Ai sictir!

Cam așa s-a consumat scurta poveste de dragoste dintre prim-ministrul Mihai Tudose și postul de televiziune Antena Monarhiei (fost Antena 3). Principalul realizator, combinatorul Mihai Gâdea, a avut față de cel din fruntea guvernului o atitudine binevoitoare, ocrotitoare, l-a susținut și i-a făcut presă bună, chiar și atunci când protejatul lui o mai dădea de ulucă. L-a vizitat la guvern, l-a invitat în studio de mai multe ori, au comentat și au împachetat frumos diverse decizii discutabile ale executivului sperând că într-o zi va fi (răs)plătit pentru serviciul prestat. (A uitat să-l întrebe înainte dacă are cu ce!) Asta până:

Miercuri, 10 ianuarie 2018

Mihai Gâdea l-a avut ca invitat pe Mihai Tudose cu care, timp de două ore, a comentat subiecte politico-economice de actualitate, inclusiv evenimentele aflate în desfășurare, generate de identificarea unui pedofil printre cadrele Poliției Române. Nu putea lipsi problema monarhiei și mai ales situația locativă a familiei ultimului rege al României, preocuparea de căpătâi a gazdei (mai puțin a majorității românilor). Guvernul tocmai ce anunțase că a dat aviz negativ Proiectului de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României (de parcă România nu ar fi republică). Și cum slujba-i slujbă monarhistul Gâdea l-a abordat frontal pe republicanul Tudose.

Cu o atitudine și cu un limbaj cam golănești, nedemne de un prim-ministru dar, utilizând argumente legale și de bun simț, republicanul l-a lăsat fără replică și fără aer pe năimitul monarhist a cărui privire spunea tot. Dacă ar fi putut, l-ar fi mușcat de beregată în direct! I-a stricat jucăria! Vizibil surprins și afectat de prestația invitatului, Gâdea n-a mai fost el. A terminat cu dificultate emisiunea.

Un astfel de afront nu poate rămâne fără urmări. Comuniștii spuneau că e mai bine să greșești odată cu partidul decât să ai dreptate împotriva partidului. Se aplică și azi, atât în relațiile din interiorul partidelor (zise democratice), cât și în relațiile cu presa „angajată” . E mai bine să greșești odată cu ziariștii decât să ai dreptate împotriva lor. Mihai Tudose, prim-ministrul României a rupt-o în fericire!

Joi, 11 ianuarie 2018

Antena Monarhiei a dezlănțuit urgia. A început ușurel în emisiunile de dimineață având ca unic pretext contrele dintre prim-ministru și ministrul de interne în legătură cu demiterea chestorului  Bogdan Despescu, inspector șef al Inspectoratului General al Poliției Române. Atitudinea echivocă a lui Mihai Tudose a făcut, pe bună dreptate, subiectul zilei în toată presa care a analizat și a comentat cu calm evenimentele. Cu o singură excepție.

Spre seară, criticile aduse prim-ministrului au crescut în vehemență și au culminat la emisiunea Sinteza zilei. Mihai Gâdea și o parte dintre invitații lui l-au făcut carne de mici pe șeful executivului. Și nu oricum. Cu revoltă, cu dramatism, pe un ton patetic ca să prindă la popor. Așa-i trebuie!

Vineri, 12 ianuarie 2018

Aproape toate emisiunile difuzate de Antena Monarhiei au reluat un colaj de fragmente scoase din context și asamblate convenabil din dialogul marelui gâde cu prim-ministrul României pe tema familiei fostului rege și a statutului ei legal (familia asta este mai familie decât familia mea, de exemplu?).

[…] M.T.(Mihai Tudose) „Am primit o solicitare de închiriere de la cancelaria …..

M.G. (Mihai Gâdea) Ați primit o ….

M.T. Așa… O chestie un pic ciudată. Că sunt dispuși să plătească orice chirie dar, cu o perioadă de grație de un an. Nu merge! Regina nu știu…cine, iertați-mă dar, e cam republică p’aci! Putem să ne proclamăm în oricine. Ne facem o fundație și ne proclamăm în rege. Nu mai există ceremonialul, din punctul meu de vedere, poate greșesc foarte mult, de încoronare. Păi încoronare la ce? Că n-ai jucăria!”[…]

Aici, propagandistul monarhist Mihai Gâdea a intervenit și a afirmat că Mihai I nu a revendicat Palatul Elisabeta ca și cum ar fi făcut o concesie poporului român.

(Nu știe sau dacă știe, ticălosul nu spune că palatul nu a fost proprietatea regelui ci a mătușii lui Elisabeta, Regină a Greciei și că acesta nu-l putea revendica. Nu avea vocație succesorală. A recunoscut-o singur într-un interviu. Succesorii legali ai Elisabetei sunt cei care au făcut o concesie românilor. Dudele și Margaretele, sufocate de foamea din gât, ar fi luat și „sarea din lacrimi” dacă lacrimile ar fi fost ale lor.)

[…] M.T. „Eu înțeleg că tot ce au avut de revendicat, au revendicat.

M.G. (Insistă) Palatul Elisabeta nu a fost revendicat.

M.T. De ce nu au revendicat?

M.G. Nu știu.

M.T. N-au avut timp, sau cum?

M.G. Nu știu.

M.T. Le-a fost jenă? Nu! Au venit cu lista, asta a fost negocierea atunci. Revendic p’astea, p’astea le-ați primit. Și le-au primit. Păi … pa! Ai luat Peleșul, ți-ai luat Săvârșinul, nu mai le știu pe toate, ai primit. Cu niște pădurice, cu niște pădure, cu niște domenii. Păi mai revendicăm în continuare, ne-am mai…, am avut o epifanie, ne-am mai adus aminte că am mai avut o gară?”[…]

În lipsa unor argumente consistente cu care să-și susțină cauza monarhistă, slujbașii s-au apucat să facă ce știu ei mai bine. Adică să manipuleze opinia publică răstălmăcind și mistificând spusele premierului, adăugând afirmații pe care acesta nu le-a făcut, împletind minciuni cu adevăruri parțiale și cu dezinformări jenante.

Să aruncăm o privire:

  1. Oana Iancu în dialog cu Maria Coman, vineri, 12 ianuarie 2018.

Oana Iancu:

„Vorbim despre o informație obținută în exclusivitate de Antena 3, o informație prin care familia regală a româniei afirmă și confirmă faptul că începând cu data de 5 februarie va părăsi Palatul Elisabeta. Practic se supun legii în vigoare, o lege care prevede  că la 60 de zile de la moartea regelui Mihai familia trebuie să plece din palatul Elisabeta. Mai mult decât atât,în răspunsul pe care l-am primit, familia regală spune că Majestatea Sa Custodele Coroanei Regale n-a început vreo discuție cu R.A.P.P.S. referitoare la acest subiect, o afirmație care infirmă cele spuse de premierul Mihai Tudose chiar aici la Antena 3 și anume că familia regală ar fi făcut o solicitare către R.A.P.P.S., o ofertă de chirie dar cu o perioadă de grație vreme de un an.

Comentarii:

• Familia Regală este o instituție specifică statelor care au ca formă de guvernământ monarhia. „Forma de  guvernământ a statului român este republica.” [Constituția României, Titlul I, Art. 1, Alin. 2] Deci, în  România instituția Familiei Regale nu există. Se poate vorbi doar de familia fostului rege ca entitate privată.

  ► Manipulare!

• Nu există nicio lege în vigoare care să prevadă expres „că la 60 de zile de la moartea regelui Mihai familia trebuie să plece din palatul Elisabeta.” Fostul rege a beneficiat de drepturile și obligațiile persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, aceleași pentru toți: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu.

Legea Nr. 406 din 2001, Art. 2, Lit. a): „Persoanele care au calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de următoarele drepturi:

a) folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, ambele atribuite cu destinația de reședință.”[…]

Legea Nr. 406 din 2001, Art. 4, Alin. 3: „Membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosință gratuită potrivit art. 2, lit. a numai pe durata vieții titularului și vor elibera locuința în termen de 60 de zile.”

Fostului rege i s-a atribuit ca locuință de protocol și ca spațiu pentru cabinetul de lucru Palatul Elisabeta.

Ceilalți au primit case mult mai modeste.

  ► Manipulare prin dezinformare!

• Fiica cea mare a fostului rege, Margareta, ar putea fi Majestate doar dacă România se va întoarce la Monarhie. Până atunci este regină în apartamentele dumisale. Căci nu poate fi regina unei republici! Tot așa cum nu poate fi regină doar pentru că este fiica unui fost rege abdicat „dela Tron” „pentru mine şi pentru urmaşii mei, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.” Bunicul Margaretelor, Carol I, mai ’oț, nu a abdicat. El doar a „trecut” fiului său „ grelele sarcini ale domniei.” Dar, din acel moment nu a mai folosit niciodată titlul de Rege al României deși, a mai încercat niște manevre. Până și ticăloșii au un cod al onoarei!

Și apoi, Margareta este, prin voința tatălui său, doar „Custode al Coroanei”, adică o are în păstrare, nu în folosință. Pînă și acest titlu este o găselniță! Nu are echivalent în niciuna dintre monarhiile de pe lumea asta.

  ► Dezinformare!

• Premierul nu a afirmat că R.A.P.P.S. a început discuții cu reprezentanții familiei fostului rege, ci doar că au primit „O chestie un pic ciudată. Că sunt dispuși să plătească orice chirie dar, cu o perioadă de grație de un an”. „Majestatea Sa Custodele Coroanei Regale” nu a negat existența „chestiei un pic ciudate”.

  ► Manipulare prin dezinformare!

* * *

Maria Coman:

„Premierul este cel care a anunțat la Sinteza zilei că a primit o solicitare de închiriere a Palatului Elisabeta din partea casei regale cu un an de grație. „Nu merge așa” a spus el care a adăugat că familiei regale i-au fost retrocedate toate bunurile revendicate și că asta este de ajuns.”

Comentarii:

• Prima frază este corectă și reflectă adevărul spuselor premierului.

• „Nu merge așa” avea în vedere anul de grație solicitat de familia Margaretei. Mihai Tudose a declarat public că nu se opune ca urmașii regelui să locuiască la Palatul Elisabeta dacă se plătește cuvenita chirie deși, în felul ăsta se încalcă Legea Nr. 406/2001 care prevede imperativ: „Membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosință gratuită potrivit art. 2, lit. a) numai pe durata vieții titularului și vor elibera locuința în termen de 60 de zile.” Precedentul astfel creat i-ar nedreptăți pe ceilalți sefi de stat și ar  putea fi invocat de urmașii lor. Familiei fostului rege nu i se aplică legea? Cu toate astea, Dudele și  Margaretele, prin documentul pe care nu l-au negat, cer să  utilizeze gratuit Palatul Elisabeta pentru încă un an. De ce? Nu au bani? În acest context, premierul a adus în discuție proprietățile familiei, proprietăți care, administrate cu pricepere, pot produce venituri substanțiale și a subliniat că li s-a retrocedat tot ce au revendicat. Nu a afirmat că „asta este de ajuns”.

  ► Manipulare prin răstălmăcirea și mistificarea unor afirmații scoase din context, minciuni, adevăruri spuse pe jumătate!

(VA URMA)

3 comments to Jurnalul realităţii (XXX) – Ce pățești dacă nu ești monarhist (I)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>