despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Detalii despre blocul roşu de pe bd. Ferdinand 44

scris de Ando

Dacă te afli prin preajma Foişorului de Foc, nu prea ai cum să nu-l vezi. Te „ia de ochi” fiind ca un biscuit pe dungă, o „lamelă” cu 8 etaje ce se înalţă cu tupeu peste toate clădirile din jur.

E adevărat că vizavi, pe colţul cu Iancu Căpitanu, există, de asemenea, un bloc înalt, dar fiind o clădire de colţ, parcă are un chichirez.

Revenind la „cestiune” şi lăsând la o parte consideraţiile mele estetice (evident, discutabile), iată peste ce detalii interesante despre blocul roşu am dat:

„Era un bloc cu o înfățișare ciudată, cu 8 etaje și foarte îngust. Înconjurat de case scunde, avea – şi are – ceva de «bloc-turn». Elementul frapant era fațada. După o modă occidentală, aceasta era din cărămidă aparentă.  Blocul era unul din cele câteva «blocuri-roșii» din București, din care aș aminti cel de pe strada Brezoianu, vizavi de blocul care găzduia redacția ziarului Curentul (celebru bloc ridicat prin metoda, «șantajul și etajul») și cel de pe strada Câmpineanu, în apropierea actualei Cinemateci. Toate acestea erau blocuri construite de inginerul Emil Calmanovici.”

Aici, mi-am permis să completez textul cu fotografiile celor două blocuri amintite de autor:

„Acesta era o figură mitologică în familia mea și în cercul lor de prieteni. Pentru cei mai mulți a fost mentor profesional. Pe lângă el și-au făcut ucenicia mulți ingineri constructori. Dar tot prin ei s-au întâlnit, în mod tragic, cu Istoria.  Foarte bogat, Calmanovici face studii tehnice, în domeniul construcțiilor civile, la Munchen. Sionist în tinerețe (a fost în conducerea clubului Macabi), Calmanovici va îmbrățișa ideologia comunistă. Avea să devină principalul donator al partidului, activând de altfel în ilegalitate, ca membru al comisiei financiare a PCR, structura care strângea fonduri pentru partid. O anumită libertate de gândire îl va pune în conflict cu vîrfurile Partidului. Este arestat în 1951, implicat în «lotul» Lucrețiu Pătrășcanu și condamnat la închisoare pe viață. Va muri în 1956, în închisoare, după ce este torturat. Blocul construit de Calmanovici era destinat de a fi locuit – prin  vânzare în condiții bune – de o serie de ingineri, colaboratori ai săi. De altfel, mulți ani a rezistat la intrarea în bloc o firmă modestă, cu inscripția „Căminul inginerilor».

Aș aminti câteva nume de ingineri din bloc: inginerul Herman Hascal, specialist în construcții industriale; printre altele a construit laminorul de la Roman, având funcții importante în Ministerul Construcțiilor de Mașini), inginerul Vasile Nicolau (fost ministru-adjunct al costrucțiilor, apoi rector al Institutului de Construcții. A fost printre primii demnitari care au «defectat». A fugit și s-a stabilit la Viena, în a doua jumătate a anilor ‘50. Era un bun specialist în teoria betonului-armat). Unchiul meu, David Rotman, a fost redactor la Edtura Tehnică. L-am lăsat la sfârșit pe tatăl meu, Marcu Rotman, apropiat colaborator al lui Calmanovici. Tata a condus șantiere importante ca sanatoriul Dobrița (Gorj) și Timișul de Sus, Casa Scânteii, ca și obiective industriale (Fabrica de ciment Megidia).

În bloc a locuit o personalitate de excepție: inginerul energetician Remus Răduleț, posesor al  unui doctorat la Politehnica din Zurich, profesor universitar, rector mulți ani al Universității Populare, membru (din 1963) și vicepreședinte al Academiei Române (1963-1974). Și Răduleț era un «nou venit» în București, fiind originar din Timișoara.  Cred că apartamentul de pe Dimitrov a fost primul său domiciliu în București.

Sigur, în bloc stăteau și alți locatari: două dactilografe, una evreică, doi ziariști, Donca și Gheorghe Ciobanu. Lucrau amândoi la Agerpres. Ea unguroaică, fata unui general de securitate, Istoc, iar el, dintr-o familie de bulgari, romanizați. Și alții…”

Descrierea aparţine domnului Liviu Rotman, care a locuit în acel bloc 25 de ani, şi pe care am extras-o dintr-un recent şi deosebit de interesant articol al său, despre întreaga zonă: Cartierul Foișorul de Foc – un spaţiu multicultural.

Pe mine unul însă, m-a cutremurat soarta lui Emil Calmanovici (numele mi-era cunoscut din  din diversele căutări pe blogul lui armyuser) cel a cărui viaţă fost frântă cumplit de comunişti, adică tocmai de cei pe care i-a ajutat şi i-a sprijinit financiar, probabil ca niciunul altul.

6 comments to Detalii despre blocul roşu de pe bd. Ferdinand 44

 • Alex

  In blocul aflat pe coltul cu Iancu Capitanu’am avut (ne)placerea sa intru de cateva ori, imediat dupa ’90.
  Nu stiu cine si in ce scop a fost proiectat, dar era (de departe), unul dintre cele mai “meschine” constructii pe care le-am vizitat, la viata mea: o scara ingrozitor de chinuita si intortocheata, fara lumina naturala prea multa, dadea toti timpul senzatia de “acu’ pica pe mine” – spatiile de locuit..asijderea, mici, fara gaz natural, un miros pregnant de mucegai ce iti insotea hainele, mult dupa ce ieseai din bloc. Am senzatia ca a fost construit “cam in plus”..pe o bucata de teren mult prea mica pentru a suporta conditii decente, chiar si pentru anii ’30 de ex.Despre blocul de care vorbeste autorul nu pot spune decat ca, prin anii’80-81 l-am intrebat pe unchiul meu Prof.dr. Dan Ghiocel, la acea vreme (cred) Rector al Institutului de Constructii, cam ce hram poarta, mi-a raspuns ca ar fi bine sa nu ma prea joc pe acolo fiindca “era un bloc special” iar “Melitia si Secu.) il aveau in observare..La acea vreme sediul rectoratului era la Facultatea de Instalatii, ceva mai sus de Liceul Mihai Viteazu, pe aceiasi parte.In alta ordine de idei,ceea ce putina lume stia/stie este ca (inca) se mai afla in picioare “vilutza” daruita Elenei Lupescu, cumva in diagonala cu fostul sediu al PROTV. Acum citiva ani era parasita si intr-o stare..de plans !

 • Alex

  Despre “multiculturalitatea” cartierului, din ce imi aduc aminte, intre anii 1976-1990, in afara intr-adevar de cativa colegi/prieteni – dupa rezonanta numelor: bulgari, turci si aromani, restul era o “mare minoritate” (Sic !) ..ROMA, “concentratia maxima” aflandu-se pe strazile: Titu Maiorescu, Cenuseresei, Aprodul Purice si mai ales Vaselor..Este foarte posibil ca acestia sa se fi mutat in casele celor emigrati …de care face vorbire autorul !
  Desigur ca m-am indepartat putin de zona descrisa, insa nici cu strazile: Horei, Calusei, Salmen..nu-mi era rusine ! Daca at fi sa ma gandesc la numarul noilor locatari, as putea trage concluzia ca a fost un adevarat exod al celorlalte etnii din cartier..catre zari mai bune..

 • Ando

  @Alex:Trec des prin zonă şi impresia mea este că s-a redus mult minoritatea “romă”. Au rămas câteva enclave -în special pe Vaselor şi pe Căluşei- dar, cred că evoluţia imobiliară(mă refer aici la noile construcţii apărute sau în curs de apariţie)va diminua şi mai mult prezenţa ţiganilor.Incet, încet au dispărut “petele” incerte (d.p.d.v. al proprietăţii), iar noii stăpâni îşi valorifică, într-un fel sau altul, proprietăţile gonind, astfel, intruşii.Zona e bună, e retrasă faţă de marile artere, deci e linişte şi în acelaşi timp e apropiată de mijloacele de transport sau de sursele de aprovizionare, deci a “urcat” mult în preferinţele clienţilor.

 • Alex

  @Ando
  Multumesc pentru “update” 🙂

 • Minoritatea respectiva nu se reduce niciodata, ba dimpotriva!

 • adrian: la un moment dat, pune unul întrebarea: băi, fraților, aici în jur (tot de acest cartier vorbea…) sunt atâtea construcții vechi care au fost lăsate să se dărâme, de ce? Adică nici comuniștii, nici feseniștii, nici țărăniștii, nici pesediștii, nimeni nu le-a vrut? Le-au abandonat pur și simplu homleșilor și aurolacilor, deși reprezentau o valoare?

  Ehhh… cui prodest? Dacă un șef e dispus să arunce un monument arhitectonic, și nici măcar să nu îl înlocuiască cu un bloc ceaușist, înseamnă că urmărea să tragă un beneficiu din asta. Unul mult mai important decât valoarea clădirii în sine.

  Așa cum agitația / agit-prop-ul provocat/ă în jurul țiganilor, romilor, aurolacilor sau hoților din RATB în anii 1990 nu prea avea legătură cu pagubele materiale pe care le făceau ei și care nici nu erau prea importante. Slujea altor scopuri, în politica non-lineară. Care nu e aici de ieri, de azi, n-a inventat-o Iliescu sau Putin.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>