despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

rostul prefectului

… păcatele tinereții! Învățam dreptul și ajunsesem la ramura sa administrativă: cea care se-ocupa de primar, de consilii, de președinți de consilii, de prefect – de ce fac și de raporturile între ei. Multe am uitat de-atunci, dar nu și faptul că n-am reușit niciodată să deslușesc în totalitate rostul prefectului.

Pe scurt, el e reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Are o putere – cui nu-i e frică de prefect? – dar, fiind numit, e și dat jos cu cea mai mare ușurință; nu-i nemuritor ca un președinte de consiliu județean.

Să fim sinceri și să-ncercăm să ne-aducem aminte de vreun prefect celebru; de vreunul care-a intrat în istorie făcînd ceva… n-o să ne iasă.

Toată lumea știe cine-i primar în Capitală; dar prefectul rămîne un anonim.

Sigur, are niște „atribuții” – verifică cumva legalitatea actelor primarului. Și prin el administrația locală găsește o cale mai lesnicioasă de-a accesa anumite resurse centrale; merită să-l ai de partea ta.

Are, din păcate, și niște lucruri concrete de făcut: de pildă, de prefectură ține buna funcționarea a serviciilor de pașapoarte, de înmatriculări și de permise de conducere: adică exact acele servicii unde cetățeanul este cel mai umilit.

Scriu asta în urma știrii că noul prefect al Capitalei e o duamnă – ați ghicit, chiar una din anturajul duamnei primar.

… bine nu-i: dar eu, dac-aș fi primar, mi-aș da o mînă și-un picior să am prefectu-n buzunar.

Fără să discutăm deloc despre actuala administrație bucureșteană, trebuie să punem lucrurile la locul lor: instituția prefectului, atîta vreme cît nu ajută comunitatea locală, e cu desăvîrșire inutilă.

6 comments to rostul prefectului

 • Pai rolul “cel mai principal” e ca el conduce administratia publica centrala deconcentrata, directii judetene de ceva care nu e in subordinea consiliilor judetene sau locale. Si cel mai important e ca alea din structurile de forta pot fi puse si la treaba cand e cazul (nu d’aia auzim mereu ca si-a luat concediu in mod nepotrivit prefectul X, taman cand se programase vreo inundatie?). Si aia, echivalenta cumva cu treaba avocatului poporului (care mi se pare mult mai putin justificata ca intermediar intre nemultumirea mea si stapanirea din zona judecatoreasca) de a putea ataca in instanta actele autoritatilor publice locale.

 • hm

  și în afara de elastic de izmană, ce rol mai are?

  • Filip

   Constituția României, art 123 (5). „Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept.”

   Dacă nu-l ai de partea ta, îți îngroapă proiectele. Ăsta e rolul principal.

 • Las’ că a rezolvat-o cu Paşapoartele… le-a mutat din Pipera, zonă în care aveai o parcare mare şi pe care Prefecturanu plătea chirie, în Park Lake, în mall. Te duci la mall, mai bagi un hanburger, mai decartezi ceva la parcare sau, după caz, mai stai cu frica de a rămâne fără biclă, mai cumperi un tricou, o rochie şi când o iei şi spre bere (la preţ de mall, evident), mai faci şi o poză de paşaport. Şi uite aşa direcţia de paşapoarte a rămas cu doar 2 sedii mari şi late, unul în Park Lake şi unul în Plaza România. Bonus, dacă nu ai încredere în plăţile electronice sau lucrezi la negru şi iei banii în plic (vreo 90% din români se încadrează într-una din cele 2 categorii menţionate anterior), mai baţi juma’ de Bucureşti până găseşti un CEC sau o Poştă (în Pipera aveai ghişeul acolo). Eficientizare românească…

 • hm

  Slavă Domnului c-au făcut asta, a fost absolut îngrozitor să silești oamenii să iasă din oraș pentru pașapoarte.

  În plus, CEC-uri sînt peste tot și nu e coadă la ele. La ghișeul de plăți din Pipera era ditai coada mereu și mergea încet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>