despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

e mai bine? e mult, mult mai bine.

S-a terminat – sper că odată pentru totdeauna! – cu batjocura și umilirea oamenilor care-au fost siliți să facă pașapoarte în Pipera.

An după an mi se rupea sufletul cînd vedeam, în arșița verii, familii întregi tîrîndu-se prin cîmp ori stînd în traficul din cea mai gîtuită zonă de „business” din Capitală…

De curînd pașapoartele s-au mutat în oraș, acolo unde li-i locul: mai aproape de oameni – la mall.

Cum s-a nimerit, cum s-a potrivit, cele două centre de pașapoarte funcționează în zonele cele mai populate ale Capitalei, deci cetățenilor li-i mai aproape de casă de-acuma.

Și ce bine că funcționează în malluri! Cine are mai multă nevoie de pașaport decît familiile cu copii? Pentru o familie mallul e locul cel mai prietenos. E și loc de joacă, e și loc de mîncat, e și loc de făcut pipi, e și loc de parcare. E locul cel mai puțin traumatizant pentru oricine trebuie să aibă de-a face cu administrația statului.

Sper să vină și ziua cînd din Pipera vor pleca și permisele și înmatriculările.

2 comments to e mai bine? e mult, mult mai bine.

 • Atât paşaportul, cât şi maşina constituie un drept, nu o obligaţie. Cetăţenii români oricum pot călători în UE şi în unele alte state doar cu cartea de identitate… faptul că aceste servicii sunt mutate în mall-uri mi se pare cel puţin anormal, având în vedere cheltuielile cu aceste spaţii. Da, s-o lăuda dna. Dan că nu plăteşte nimic la început (probabil la schimb cu ceva servicii politice), dar în câţiva ani o să se plătească chirii monumentale, care evident că se vor regăsi în costul paşaportului.

  Poate îmi explici şi mie unde pot să îmi las eu bicicleta în siguranţă la ParkLake sau la Plaza România. În Pipera era paznic la poartă, care avea vizibilitate asupra rastelului. La mall unde o las? Mai ales că mall-ul, prin definiţie, e gândit pentru cei care vor să pară mai bogaţi decât sunt de fapt şi care nu vin cu bicicleta. Practic, prefectura mă obligă să plătesc în plus dacă am nevoie de paşaport, trebuind să iau maşina personală sau să plătesc bilete de transport în comun ori taxi. Bun, să zicem că mă ţin picioarele şi o să merg pe jos cei 2 km până la Plaza România când oi avea nevoie de paşaport. Dar, sincer, decât să merg 30 de minute pe jos, preferam să pedalez 30 minute până în Pipera.

  Poate o soluţie mai bună şi mult mai ieftină ar fi fost ca paşapoartele să se facă la Evidenţa Populaţiei (măcar la 2 – 3 sedii pe fiecare sector), că fiecare cetăţean se află la distanţă de mers pe jos de un sediu de evidenţa populaţiei.

  Cât pentru maşini, sediul din Pipera e bun unde e. Nu te obligă nimeni să îţi iei maşină. Iar dacă îţi iei o maşină şi nu eşti analfabet funcţional, te duci din prima cu dosarul făcut de acasă şi durează 5 minute interacţiunea cu funcţionarul de la ghişeu (mai mult stai după ăia din faţă care încă mai cred că ,,merge şi aşa” şi vin cu documente incomplete). Nu ştiu cum o mai fi acum la înmatriculări şi permise, cică trebuie programare… păi programările la ore bune sunt date cu 2 luni înainte, înainte te duceai la 7:30 şi până la 9 rezolvai, era suficient să te învoieşti 2 ore de la muncă, acum îţi trebuie o zi de C.O., că prinzi programare doar pe la prânz.

 • Filip

  Care rastel de bicle în Pipera, că eu am parcat printre copăcei când am fost ultima oară. Nu am fost cu bicla la cele două malluri, dar la altele de prin RFG și Berceni nu am avut vreo jenă cu lăsat bicla, inclusiv pentru a merge la film. Ai cursieră de 1000 de euro? Nț, aia nu e în siguranță nici în Zürich.

  Sediul din Pipera nu e nici el gratis, e un activ imobilizat care poate fi vândut sau eliberat pentru alte utilizări.

  E bine că începe să conteze mai mult unde locuim noi, cetățenii, nu șefulimea cu viluțe în nord care normal că prefera Pipera.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>