despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Să scriu? Ce?

Dacă aţi deschis ziarele în ultimul timp, aţi văzut. Dacă aţi ascultat la radio, dacă v-aţi uitat la televizor, ştiţi ce vreau să spun. Presa, în loc să caute subiecte, să le dezvolte, să le analizeze, aşteaptă să le primească de-a gata. Luaţi un tabloid; jumătate din articole sînt cu ce-a zis cutare la televizor, cu ce-a scris cutare pe blog; apoi deschideţi televizorul şi vedeţi că emisiunea e cu ce-a scris cutare în tabloid despre ce-a zis cutare la televizor c-o zi înainte.

Rezultatul? Presa nu mai oferă conţinut – şi nu mai oferă conţinut de multă vreme.

Cu lucrul ăsta ne lovim şi noi, cînd scriem pe bloguri. Nu poţi avea conţinut (şi conţinut de calitate) mereu. N-ai timp să scrii; n-ai resurse să urmăreşti un subiect bun; sînt multe cauze.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să reacţionezi la toate tîmpeniile. E-aşa de simplu să scrii despre ce-a zis Primarul, de exemplu! Nici nu trebuie să-ţi baţi prea mult capul, e suficient să-l citezi şi să faci mişto de el. Şi nici măcar nu greşeşti, dacă o faci cu măsură.

Dar asta nu-nseamnă că ai conţinut. Citînd şi comentînd părerile altuia, îţi neglijezi părerile tale. Or – despre asta cam e un blog, despre ce crezi tu.

Iar eu nu cred nimic deocamdată despre autostrada suspendată, despre ce zice cutare şi cutare primar despre legea capitalei sau despre cîinii vagabonzi – am scris ce cred eu cînd a fost cazul.

Cînd o să am ceva nou de scris, o să scriu.

3 comments to Să scriu? Ce?

 • Dan

  Asta ma face sa ma intreb cum ne descurcam pe vremea cealalta cand in loc de bloguri aveam barfa la coltu’ blocului si in loc de mizerii permanente in tabloide si la irealitatea aveam doar cateva ore pe zi de stiri insipide la televizor.

 • Un blogar român spunea că în România nu există bloguri de nişă (blog de cuie şi şuruburi, blog de murături, etc), majoritatea merge pe aceeaşi reţetă, sau poate unele bloguri sunt de nişă, dar noi nu le percepem aşa din cauza slabei audienţe.
  Un ziarist străin (nu-mi amintesc numele) spunea, foarte simplu, că: “În România nu există ştiri interesante”
  Să observăm cum fac ştirile şi reportajele presa local/regională/naţională din afară,
  Aşa cum ai spus şi tu, ştirile, articolele şi reportajele trebuie să fie create ŞI prin (MUNCĂ) căutări şi analize la faţă locului (nu DOAR online cu copy paste).
  Sunt căutaţi: oamenii, locurile, întâmplări curente, cultură, obiceiuri, tradiţii, mituri, legende, mistere, întreprinderi, comunităţi, evenimente sportive, ştiri bizare, hazlii, animale, ineditul, agricultura, probleme sociale, probleme urbane, ştiri reale din trafic, ştiri despre infrastructură, ştiri echidistanţe din politică, interviuri cu directorul x din staţiunea y care aduce bani şi turiştii ţării, etc.
  Toate aceste ştiri şi acest conţinut au nevoie de resurse (bani şi oameni pasionaţi).
  Singurele entităţi din presă care se ridica la nivel european ar fi: TVR şi Radio difuziunea romană (RR Actualităţi, RR Antenă Satelor, RR
  Cultural, RR Muzical). Restul de presă se luptă cu bugetele restrânse şi cred că au probleme de management şi viziune. Se vede din tot ce iese pe tub de la ei.

  Foarte putin offtopic:
  Viitorul presei e – ÎN Online- , în pay per view accesibil şi în programe de gen Pod cast gratuite. Dacă presa vrea să vadă viitorul, să se uite, prin ochelarii de cal, la ce se întâmplă în Japonia, America (Apple Tv, Google TV+multe alte platforme comune) şi pe final în Europa.
  Eu nu mai folosesc abonament TV cam de 7 ani. Nu accept conceptul de vizionare emisiuni !!la program!! cu reclamă engros băgată pe gât. Programul mi-l fac eu, nu televiziunile. Aştept lansarea presei/televiziunilor pe platforma Apple TV şi Itunes, pe google TV, cu pod casturi şi emisiuni înregistrate digital pe platforme COMUNE (iTunes, Google sau alt ceva). Nu vreau să cumpăr aparate de ipTV semi-funcţionale de la Romtelecom sau Rds, sunt rigide şi sunt doar o alternativă mai slabă în comparaţie cu aderarea la una din platformele comune menţionate mai sus.
  M-am saturat caut stiri si emisiuni inregistrate haotic pe diferitele situri al presei si televiziunilor, cu madiaplayere pestriţe, fara un format standardizat, cu erori si probleme de streaming.
  Vreau o platforma comuna (Apple, Google) – platforma pe care sa gasesc in aceeasi fereastra toate inregistrarile media (gratuite si cele negratuite) din ziarele si televiziunile din Romania. Rezulta alinierea la un standard/STAS, calitate si rapiditate in expunerea si apoi accesarea stirilor.
  Singurele emisiuni care ar trebui vazute in direct sunt cele care chiar sunt in direct (intreceri sportive sau arestari in direct de la DNA)
  Numai in Romania se difuzeaza -in transmisiuni directe- emisiuni inregistrate (de ex: revelion inregistrat transmis in emisie directa!!!).
  Concluzie: transmisiunile in direct au o FOARTE MICA importanta. Cel mai important este continutul inregistrat pe care vreau sa-l descarc atunci cand am chef sa vad o emisiune gratis sau o emisiune/film (inchiriat de pe net si nu de la coltul strazii).

 • hm

  îţi dau dreptate, Mike – subiectele de conţinut sînt cenuşăresele presei, şi felul în care realizatorii emisiunilor cu aceste subiecte trebuie să depună eforturi de nu-ştiu-cîte ori mai mari decît ceilalţi descurajează pe oricine.
  Şi-apoi vin banii.
  E OK să faci divertisment, dar pînă şi ăla e făcut cu bugetul cel mai amărît.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>