despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

Nu era mai bine

Înainte NU era mai bine!

… trebuie să știm și să nu uităm!

Câteva articole: aici, aici, aici și aici.

11 comments to Nu era mai bine

 • dragos b

  Ba era mai bine. Că aveam speranţa că va fi mai bine. Acum n-o mai avem.

 • hm

  Acuma ȘTIM că poate fi mai bine. Și e grozav.

  • dragos b

   Ce-ţi pasă, eşti tânăr, speri c-o să mai prinzi… Dar eu cu greu găsesc o plăcintă care să nu fie din decongelate…

 • Dan

  După 2 ani în care am plimbat Planeta, am realizat – în sens de interacțiune la persoana 1 – că noi românii nu avem niciun monopol pe sărăcie, prostie, lipsă de speranță, mizerie pe stradă sau guvern corupt. Gen am făcut niște poze în Brazilia de pare Ferentariul mai ceva decât Viena, în comparație. Sau prin Belgrad, un etalon comunist căzut într-o zonă tulbure, unde oamenii par și mai lipsiți de speranță decât în București. Știți melodia de la Paraziții, cu orașul plin de bănci, exchange-uri, farmacii și localuri de șaorma? Toate orașele est europene sunt așa. Cerere și ofertă – o parte pentru publicul tânăr conectat economic la “vest”, altă parte pentru publicul în vârstă ținut la linia de plutire prin diverse scheme sociale legate de circuite economice nu foarte transparente (gen medicamente subvenționate etc).

  Dar, făcând un pas în spate, realitatea e mult mai bună decât pare. Ce vreau de fapt să spun e că în ultimii 30 de ani s-a întâmplat cam pe toată planeta o creștere economică accelerată, cu diverse pauze și excepții pe fond de război sau crize economice. În prezent trăim, practic peste tot, în cea mai prosperă perioadă din istorie. Sigur, în unele locuri s-a pornit de foarte de jos iar inegalitatea a devenit mult mai vizibilă.

 • hm

  Partea bună, asta e.
  Partea proastă e că suntem mediocri chiar și la mizerie, oricît ne-ar aduce confort ideea că sîntem speciali.

  Da’ pe mine chiar nu mă supără asta.

 • Cristian Ioan

  Multumesc!

  @dragos b,
  Ai dreptate – inainte de 1989 nici nu visam ca o sa cada comunsimul, dar speram ca “poate moare”, si desigur o sa fie mai bine cu luminatul ilescu …

  @Dan,
  ai dreptate! Nu,nu asa sparam sa fie Bucurestiul acum. Si nu stiam ca “toate orașele est europene sunt așa.”
  Dar eu cred in cazualitate, deci probabil ai dreptate cu “Cerere și ofertă”!
  Asta vrea poporul, asta i se ofera.
  Este valabil si in politica, nu doar in numarul de farmacii, cazinorui si banci – daca noi NU vroiam politicieni hoti si incompetenti, ei ar fi fost nevoiti sa se confomeze, dar nu a fost cazul!

  “trăim, practic peste tot, în cea mai prosperă perioadă din istorie”

  serios?

  iti propun un experiment: pune te rog pe FB cateva poze cu aspecte realmente nasoale de dinainte de 1989.
  Sa vezi cum imediat, dar imediat apar si nostalgici care sa zica ca de fapt era foarte bine, ca esti tendentios, ca imaginile sunt trucate, ca “mergea lumea pe scara autobuzelor pentu ca avea de lucru, acum , unde sa mai muncesti?”, ca “nu a murit nimeni de foame” sau ca Alimentarele goale erau net preferbile hyperabundentei din mall-urile de acum, cand degaba se gasesc de toate, dar nu ai BANI sa cumperi …

 • hm

  Trecutul – atîta vreme cît nu e ori plin de strălucire și “glamour” ori spectaculos de sîngeros, nu mai interesează pe mai nimeni în ziua de azi
  Mizeria e doar ceva peste care se trece mai departe…

 • Kathy Bates

  Dan: Știți melodia de la Paraziții, cu orașul plin de bănci, exchange-uri, farmacii și localuri de șaorma? (…) în ultimii 30 de ani s-a întâmplat cam pe toată planeta o creștere economică accelerată, cu diverse pauze și excepții pe fond de război sau crize economice. În prezent trăim, practic peste tot, în cea mai prosperă perioadă din istorie

  Creșterea economică se judecă după cifre precise, hard facts: a crescut salariul? ai cumpărat frigider, TV, smartphone noi? a vândut Altex 1000 de frigidere mai mult, înseamnă că e creștere economică. Nu după structura socială și familială, care se află sub suprafață și de care presa nu vorbește direct.

  Numărul mai redus de farmacii, cazinouri și bănci din prezent se asociază cu un mediu de viață relativ mai pașnic (mai puține furturi, bătăi de stradă, accidente de mașini). Iar numărul mai mare de farmacii, cazinouri și bănci din 2008 se asocia cu un mediu de viață în care riscai la tot pasul să fii bătut/ă pe stradă. Asta fiind varianta mai puțin rea, fiindcă pe Marian Cozma l-au înjunghiat.

  Realitatea despre care omul legii sau jurnalistul nu va vorbi: în preziua aderării la UE, creșterea economică a făcut ca instituțiile de stat (primării, poliție, agenții, Poșta) și private (bănci, farmacii, distribuție cu mașinuța colantată) să angajeze dintr-o dată un număr foarte mare de oameni tineri, 18-25 de ani. La primul job cu carte de muncă din viața lor, proveniți din spatele blocului.

  Și astfel, în toate aceste instituții de stat și private au fost introduse moravurile din spatele blocului.

  Oamenii legii nu au avut nimic de zis, fiindcă ei se bazează pe hard facts. Oficial, nu se întâmplă nimic. Unul care se comportă regulamentar la muncă e un bun angajat și punct.

  Dar publicul începe să se agite. Într-o instituție conservatoare stârnești cuibul de viespi dacă vorbești de campionate de Counter Strike. Vizitatorii devin și ei cam agitați dacă, în fiecare bancă în care intră, fata de la ghișeu are unghii de 10 cm și buricul gol. Nu dă bine să îți faci poze când bei Jack Daniel’s.

  Și atunci încep scandalurile, bătăile etc

  Bineînțeles, nimeni nu va recunoaște că o face fără un motiv precis – de vină erau cocalarii, pitzipoancele, țiganii, samsarii de mașini, Oana Zăvoranu, Băsescu, Ceaușescu, Iliescu, oricine altcineva.

 • Cristian Ioan

  Multumesc ca mi-ati atras atentia!
  Eu chiar NU observasem acest aspect: “în fiecare bancă în care intră, fata de la ghișeu are unghii de 10 cm și buricul gol”
  Si doar am fost recent la banci, in vacanta de Craciun, sa iau extrasele – de muuult nu se mai trimit prin posta extrasele de cont tiparite, asa ca am profitat de zilele libere ca sa merg la banci, al caror program 9-17 pare facut exclusive pentru pensionari si someri …
  Ceva agitatie am vazut, in sepecial la BT, unde este permanent coada, insa nu am avut parte de batai, si nici macar de scandaluri serioase …

 • Kathy Bates

  Nu mai suntem în 2008.

  Pe de o parte, nu se mai poartă unghiile și Counter Strike-ul. Ceea ce a dus la o atmosferă mai bună în societate.

  Pe de altă parte, nu mai costă sute de mii de EUR un apartament. Ceea ce a dus la o situație mai proastă în buzunar.

 • Cristian Ioan

  “nu mai costă sute de mii de EUR un apartament. Ceea ce a dus la o situație mai proastă în buzunar.”

  Nu neaparat!
  Sigur, s-a dezumflat “bula” imobiliara, pretul apartamentelor a revenit aproape la normal.
  Asta este tare nepalacut pt MINE, daca as vrea sa vand apartamentul, ca sa suplinesc pensia de la Stat.

  Dar pentru tinerii care vor sa cumpere in apartament?
  Pentu ei nu este de loc o situatie proasta, deoarce in loc sa se bage la datorii pe 40 de ani, se indatoreaza numai pe 25!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>