despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

poate și el rîde de voi cînd vă vede bulucindu-vă pe Valea Prahovei.

Ca-n fiecare început de an, ne rîdem de ăi bătrîni care se pun la cozi, în prima zi lucrătoare, să-și plătească – cum se zice – dările.

Și ce rîset, ce dispreț.

Ce oameni ratați, ce vite nefolositoare.

Dar, of! Of, dragii mei, cît de puțin cunoașteți bătrînul.

De ce s-o grăbi el să se puie el la coadă-n frig să dea bani Statului?

Cunoașteți cît de mult contează pentru bătrîn să se știe cu dările plătite, cu socotelile aranjate?

E bătrînul împăcat că și-a pregătit hainele, prosoapele, lumînările pentru-ngropăciune: împăcat că – atunci cînd l-o lua Dumnezeu la el – moartea lui n-o să fie o povară pentru cei de lîngă!

E bătrînul cel cu minte care știe că, dacă și-a plătit azi impozitul și mîine pățește ceva, baba lui nu mai are nimica de dat anul ăsta.

Săracu’ bătrîn, în nopțile lungi la asta se gîndește; de-asta, prostul de el, stă la coadă azi.

Și mai stă cu-n soi de satisfacție mică – „uite c-am mai păcălit un an!”

… precum cei care-și dădeau întîlnire la bere, „după Război, la ora șase!”

Și – cine să rîdă de asta – s-o mai gîndi că, dac-a plătit pe tot anul ăsta… poate l-o duce cu bine pîn-la cap!

Hoții, cînd ajung la putere, se-ngrijesc de cei din închisori; doar noi – restul oamenilor buni – nu știm să ne uităm cu omenie-n jurul nostru.

13 comments to poate și el rîde de voi cînd vă vede bulucindu-vă pe Valea Prahovei.

  • dragos b

    50% + din cei aflați pe pârtie la Sinaia, Cota 1400, Cota 2000 au ajuns acolo ca să bage în ei. La -13 grade în “adidași” de pânză “băjeții” și colanți cu pi##**zda la vedere “fetili”. Toți fumând și bând o bere rece așa ca la birtul din sat după o zi de prășit. Găști întregi venite la peste 2000 de metri altitudine ca să ia masa în familie, într-un apres ski destinat nu cumetriilor, pomenilor și parangheliilor ci celor care practică sporturile pentru care au fost create pârtiile alea. Să nu poți să te pi##**și, să bagi un dulce, un ceai sau să stai la caldură pentru că e plin de “Tom Ford-iști” care nu înțeleg că acolo nu se stă ca la restaurant 5 ore ocupând toate mesele, este ceva ce “ca afară” nu vezi. Părinți în pantofi dându-se cu sania pe o pârtie roșie împreună cu copii urlând de frică și frig este imaginea imaculată a nivelului de înțelegere pe care îl avem : ZERO !

    Dinculescu (Fb):

    Nu Vrem o Țară ca Afară !

    Cinci zile am ieșit din bula mea roz, de orașean, europeean, corporatist și visător. Am plecat noaptea pe DN1 spre Valea Prahovei tocmai pentru a nu mă înghesui cu toți “șoferii de duminică”. Am mers regulamentar, corect și “cuminte”. Asta nu i-a împiedicat pe ceilalți să-mi dea flash-uri de pe banda 1, să-mi bage o fază mare de pe contra sens, să fiu depășit la limita accidentului sau să-mi iau claxoane doar pentru că … am mers conform legislației. Am tăcut și mi-am văzut de drum.

    În patru zile de zăpadă mi-am “făcut” 6 locuri de parcare. Eu cu mânuțele mele și lopata din dotare. Cum plecam pe pârtie cum locul era ocupat. Dar nu neapărat de vreo mașină ci de alte surori lopeți, navete de bere sau coșuri de gunoi care țineau rezervat pentru alții. Am tăcut și am deszăpezit mai departe … doar nu-s locurile lu’ Tata și nici “je” nu rupe ștergătore sau înțeapă roți.

    Chiar dacă mă pricep, pe pârtie o “ard” lejer, admir peisajul, mai fac o poză și niciodată nu arăt ce pot face ca să mă dau mare. Cu cât știi mai mult cu atât devii mai relaxat. Nu-mi las niciodată schiurile-n drum și întotdeuna dau “prioritate din spate”. Nu același lucru se întâmplă cu ceilalți ! De la “blugărăi”, specimenele alea de schiează-n blugi și “jeakă” de piele, până la profesioniști bine echipați, nimeni nu urmeazâ decât propria voință : “sunt jmecher coae, dă-te” ! Respectarea ordinii și logicii la intrarea și ieșirea din gondolă, a însemnelor și indicațiilor Jandarmilor Montani, a orarului de funcționare a instalațiilor, a parcării în stațiune, etc sunt de domeniul S.F.-ului. Am tăcut și am respectat în continuare.

    50% + din cei aflați pe pârtie la Sinaia, Cota 1400, Cota 2000 au ajuns acolo ca să bage în ei. La -13 grade în “adidași” de pânză “băjeții” și colanți cu pi##**zda la vedere “fetili”. Toți fumând și bând o bere rece așa ca la birtul din sat după o zi de prășit. Găști întregi venite la peste 2000 de metri altitudine ca să ia masa în familie, într-un apres ski destinat nu cumetriilor, pomenilor și parangheliilor ci celor care practică sporturile pentru care au fost create pârtiile alea. Să nu poți să te pi##**și, să bagi un dulce, un ceai sau să stai la caldură pentru că e plin de “Tom Ford-iști” care nu înțeleg că acolo nu se stă ca la restaurant 5 ore ocupând toate mesele, este ceva ce “ca afară” nu vezi. Părinți în pantofi dându-se cu sania pe o pârtie roșie împreună cu copii urlând de frică și frig este imaginea imaculată a nivelului de înțelegere pe care îl avem : ZERO !

    Am tăcut și am schiat în continuare până când, unu’ de-al nostru cu GoPro, s-a băgat/înfipt cu tupeu în față la telescaun, trecând prin noi ca Vodă prin Lobodă. Ăla a fost mometul în care am redevenit român și m-am întors la origini. L-am tras în spate, l-am băgat elegant în pi##**zda mamei dumnealui și având în vedere gabaritul depășit pe care-l dețin lucrurile s-au calmat instant și după clasicul : “stai la coadă-n mo##**rții mă##**-tii !” … și a stat ! (nu, nu m-am simțit bine făcând asta)

    La întoarcere, pe DN1 coloană de la Predeal la Comarnic ! Un Mercedes nou (seria S cred) cu numere roșii de Constanța și girofar albastru-n grila de la radiator(ultima fiță în domeniul șmecheriei auto), depășește pe contra sens cu flash-uri și avarii. La nici 5 minute, o Alfa Romeo albă, cu numere de Teleorman, face același lucru și se duce. Nimeni nu zice nimic nici măcar șoferul unui Cielo albastru de Ialomița cu un tupeu nemărginit depășind coloana prin … dreapta !!!! …

    Am tăcut, și am condus mai departe în lumea mea. O lume de proști idealiști care speră la civilizație și evoluție.
    Nu, nu vrem o țară ca afară ! Vrem o țară unde să putem fi șmecheri, să fentăm pe toată lumea, să arătăm cine e jupânu’, să furăm fără să fim prinși și să-i umilim pe cei săraci și slabi ! Asta vrea majoritatea pentru că asta întâlnești la tot pasul. Vă miră, vă șochează, vă intrigă și revoltă ce se întâmplă din punct de vedere politic ? Ghinion !
    Fiecare e cu lumea lui numai că bula lor e mai mare decât a noastră !

  • hm

    Cine-a bricolat mizeria asta de s-a răspîndit în așa?

    • dragos b

      Nu ştiu. Am găsit-o şi eu pe Fb. Dar parcă poţi zice că n-are dreptate? Apropo, de drumurile alea de toamnă pe Valea Doftanei nu s-ar duce nimeni pe jos sau cu bicicleta…

      • hm

        știu doar că e scrisă prost și perpetuează felurite șabloane confortabile și mi-e de ajuns.
        Cît despre Valea Doftanei, chiar e plină de bicle.
        Iar pe jos nu mai merge nimeni.

    • bogdan

      un baiet pe nume dinculescu, ceva directoras pe la virgin radio.

      • hm

        Dumnezeule, evit să îl ascult pe M. Dinculescu încă de prin 1996, nu poate să scrie așa ceva întrucât nu are mijloacele să producă atâtea cuvinte.
        Mai plauzibil e că doar a făcut postarea foarte cunoscută.

  • dragos b

    distracție pe Valea Prahovei. Serios, ăla e un loc extrem de nasol. Am fost acu’ vreo doi ani la Azuga, acu’ vreo 4 la Bușteni, acu’ vreo 6 la Sinaia, pe banii altora, evident. Toate stațiunile astea sunt urâte cu spume. N-au fost gândite pentru afluxul de turiști auto și sunt mașini peste tot în weekend, ca la târg. În Bușteni arată mișto muntele ăla de la distanță și cam atât. Sinaia are castelul și hotelul ăla fain din centru, în rest e urâțică, de-a dreptul deprimantă. La Azuga am stat la un hotel lângă pârtie, au dat ăia manele latino la maxim toată ziua, cât să nu te poți relaxa un minut. Încă mai găsești restaurante unde sunt vechile chifle ONT, cele mai searbăde chifle create vreodată de mintea umană. Și aia e partea comestibilă din mâncare. La Bușteni hotelurile arată sintetic, cu termopane de-alea industriale.

    Read more at: https://eftimie.net/ii-jelim-degeaba-pe-aia-inghesuiti-pe-dn1-valea-prahovei/

  • Dan

    Mizeria a fost tot timpul cu noi, doar că a stat ascunsă în colțurile în care n-am putut sau n-am vrut să ne uităm.

    E un efect secundar al plusului de prosperitate la nivel global din ultimii 20-30 de ani – mașinile, vacanțele sau zborul cu avionul erau vise umede pentru părinții celor menționați. În zilele noastre zboară și “săracii”, “țăranii” sau “mahalagiii” – de ce nu i-am regăsi și pe pârtie, încercând să guste “luxul interzis”, așa cum l-au perceput părinții lor?

    • hm

      Recomand cu mare căldură observarea unui oarecare cîrd de turiști francezi, francezi ba chiar germani ca să ne dăm seama că nu sîntem mai cocalari.

      • Dan

        Fenomenul e global. La un moment dat am avut cam 1h de pierdut prin aeroport în Singapore și m-am uitat cu mai multă atenție la fețele celor care se plimbau pe acolo. Unii dintre indienii mai tineri aveau figurile alea speriat-disperate pe care le aveau tinerii români la începutul anilor ’90, când începeam să descoperim un pic mai mult decât orașul natal și eventual drumul până la mare. Chinezoaicele mai în vârstă au exact mutrele acrite de vremuri ale pensionarelor de la noi, veșnic obosite și nemulțumite. Iar cultura “hipster” e arhiprezentă peste tot.

  • Adrian

    Nu te supăra, dar și articolul tău e o colecție de clișee învechite.

    Nu toți ne bulucim spre Valea Prahovei la început de an, nu toți râdem de cozile de la DTIL. Unii ne ajutăm rudele în etate să descopere “miracolele” ghiseul.ro unde coada durează câteva secunde. Cam toți pensionarii din orașe își iau pensia pe card și păstrează toate recipisele taxelor din anii trecuți deci pot plăti online fără probleme.

    Nu e musai nevoie să fii pensionar cu un picior în sicriu și să-ți protejezi baba pentru a plăti taxele la început de an. Există si alte motive. De exemplu, eu mi-am plătit taxele locale cu cardul de credit cu rambursare în 6 rate fără dobândă și 2% cashback, plus reducerea de 10% pentru plată făcută înainte de 31 martie. Adică 12% reducere totală plus plata distribuită pe 6 luni ca să nu deranjeze bugetul familiei. Operațiunea mi-a luat mai puțin decât să scriu acest comentariu.

  • hm

    Cum să mă supăr?
    Dar cum să trec cu vederea articolele, materialele și postările de zilele astea?
    Care-a rîs fără să-i înțeleagă, să-i fie rușine.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>