despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

iese Soarele, putem porni aerul condționat!

Și veni Primăvara, și dete Soarele, drăguțul.

Cît de dor ne-a fost de vremea frumoasă, care-ți încîntă sufletul, se vede-n poza asta!

Ședem cu storurile trase, să nu ne bată soarele-n cap…

… și cu becurile aprinse!!!

Halal oameni mai sîntem!

Cred că-i momentul să-i rugăm pe arhitecți să nu se mai chinuie desenînd clădiri cu geamuri generoase!

… să nu-i mai rugăm nici pe ingineri să le gîndeasă într-așa fel încît să nu mai consume curent.

N-avem nevoie de clădiri „verzi”, nouă ne place să fugim de aer, de soare, de viață și de oameni.

6 comments to iese Soarele, putem porni aerul condționat!

 • Nu cred că ştii cum e să îţi bată soarele în ochi la birou. Şi eu la muncă trag jaluzelele, pur şi simplu până pe la 11 nu se poate lucra, îmi bate soarele fix în ochi. Cât despre căldură, la mine e o clădire veche, cu ziduri groase, deci nu e o problemă, însă în clădirile noi, cu suprafeţe vitrate foarte mari, stai ca în seră dacă bate soarele spre ele, iar geamurile oricum nu prea se deschid.

 • hm

  Ba înțeleg și știu, da’ mă-ntreb așa, doar – la ce mai facem clădiri smart, „verzi”, dacă tocmai aceaste super-calități nu-s folosite?

 • Dan

  Faza cu “smart” și “verde” nu e în beneficiul individului ci al “societății” sau ce e de fapt în spatele unei definiții vagi care acoperă orice dar se traduce în costuri mai mici / profituri mai mari. În Suedia anul trecut hotelul la care am stat nu avea control individual de temperatură în camere, climatizarea fiind coordonată unitar pe o idee de-asta “smart” sau “verde”, iar domnișoara de la recepție împărțea clienților radiatoare electrice.

 • hm

  Până și clădirile corecte politic te trag la șale 🙂

 • Treaba cu cladirea aceea (si probabil multe altele) este ca trebuie sa existe un compromis intre aspect, economie si, sa zicem, ergonomie.

  Dar uite dom’le intelepciunea proverbului: nu se potriveste socoteala din plan cu cea de la lumina soarelui (sau de-acasa cu cea din targ). Cei care au desenat cladirea cu pricina au facut-o sa arate frumos, sa vada omul afara din birou, sa aiba lumina naturala. Dupa care a venit omul si a zis “lumina naturala sa fie, dar nu la mine in ochi!”. Amandoi au dreptate, doar nu au avut cum se pune de acord. Iar despre eco.. cea mai mare pierdere de caldura este fix prin suprafetele vitrate deci banui eu ca aceasta cladire nu straluceste verde, in ciuda culorii sticlei.

  Si la mine e la fel, atata ca nu s-au putut pune jaluzele. Ergo, postere publicitare lipite pe feresti (cu aprobare, desigur) si lumina artificiala cand e innorat afara. Ca deh, lucram pe monitoare de computer, nu pe registre si ne cam incurca soarele cand bate unde nu trebuie.

  @hm: tare asta cu cladirile corecte politic!

  @Dan: Si uite cum societatea cu pricina reuseste la ocazii sa isi bata singura niste cuie in talpa, fin’ca sigur ca daca lasau naibii termostat in fiecare camera de hotel era mai ieftina gigacaloria de la termostat decat cea din radiatorul electric bagat in priza.

  Nu ma pot abtine sa nu amintesc un pasaj din “Ghidul autostopistului intergalactic”. Citatul e in engleza dar cartea a fost editata si in limba romana.

  […]someone else came up with something even sexier and smarter than air-conditioning which was called in-building climate control.

  Now this was quite something.

  The major differences from just ordinary air-conditioning were that it was thrillingly more expensive, involved a huge amount of sophisticated measuring and regulating equipment which was far better at knowing, moment by moment, what kind of air people wanted to breathe than mere people did.

  It also meant that, to be sure that mere people didn’t muck up the sophisticated calculations which the system was making on their behalf, all the windows in the buildings were built sealed shut. This is true.

  While the systems were being installed, a number of people who were going to work in the buildings found themselves having conversations with Breathe-o-Smart systems fitters which went something like this:

  “But what if we want to have the windows open?”

  “You won’t want to have the windows open with new Breathe-o-Smart.”

  “Yes but supposing we just wanted to have them open for a little bit?”

  “You won’t want to have them open even for a little bit. The new Breathe-o-Smart system will see to that.”

  “Hmmm.”

  Puteti ghici continuarea, nu?

 • hm

  Eu unul, sincer vă zic, am început de ani buni să mă molipsesc de la greci, care se simt de minune cu Soarele-n creștet.
  Clădiri cu terase/copertine largi, aer liber care circulă și mers cu mașina cu geamurile lăsate.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>