despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

8 și 9 martie 2019

scris de Venera E. Dumitrescu-Staia

Dragi cititori, astazi sunt 2 zile importante pentru credinta si traditia populara. Prima este Ziua de 8 martie intitulata ZIUA FEMEILOR, despre care am mai scris pe acest blog, încât nu este cazul sa repet, deci voi aminti numai de traditia zilei de 9 Martie, ZIUA SFINTILOR MUCENICI.

Sfintii Mucenici, la numar de 40, este începutul Primaverii, marcat de ziua Mucenicilor.
Sunt multe obiceiuri în România, credinte si practici magice cu aceasta ocazie, toate acestea în functie de zona unde locuiti.

Credinta spune ca în noaptea de Mucenici se deschid mormintele si Portille Raiului, în asteptarea spiritelor mortilor, cu focuri aprinse, mese întinse cu bunatatile pregatite de gazde, toate acestea pentru purificarea oamenilor, animalelor, constructiilor,  prin afumarea cu tamâie, care este protectia magica a caselor.

Îmi amintesc si acum, de parca ar fi fost ieri, când împreuna cu scumpa mea mama, ore întregi stateam la masa, pe care era întinsa o fata de masa alba imaculata, deasupra cu o planșe de lemn, capitonata cu faina, unde coca pregatita simplu, din faina, apa si f. putina sare, fara mirodenii în interior o framântam cu putere, dupa care începea formarea mucenicilor, conform traditiei în Muntenia, care erau ca niste inele mici din coca, iar durata executarii… ore întregi. Se lasau pâna a doua zi pe masa, acoperiti cu alta fata de masa imaculata, inelusele se uscau si se puneau în apa clocotita si îndulcita dupa gust, iar în final se adaugau nucile pisate, câteva picaturi cu apa de flori, eventual si putin Rom, tot dupa gust.

În ziua de 9 Martie dimineata, mergeam cu mama si fratele meu la Biserica Slobozia, de care apartineam,acum tot pe Magistrala, colt cu Bd. Mrasesti, cu Acatistul ce cuprindea numele celor din familie care trecusera în Eternitate. Toata lumea împartea Mucenici, cozonac, chiar si mici pachete cu de-ale gurii, ca toate sa fie sfintite si primite de Cel care ne-a dat viata si lumina.
În Moldova era acelas ritual, cu diferenta ca acolo Mucenicii nu se faceau ca cei din Muntenia si alte regiuni alte României, ci numai din aluat de cozonac, în forma de cifra opt, apoi opariti cu zahar fierbinte si putin rom.
Amintirile din copilarie si tinerete, nu le pot uita.

LA MULTI ANI PENTRU TOATE FEMEILE! SI POFTA BUNA LA MUCENICI!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>